Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A Siemens Healthineers bemutatta stratégiáját, amellyel megerősíti piacvezető szerepét 2025 után is

2018.01.26

Forrás: Siemens, Hírek
"Örömömre szolgál, hogy a Siemens Healthineers-ről beszélhetek, egy olyan vállalatról, amely jól felkészült arra, hogy kihasználja az egészségügyi szektor paradigma-váltásában rejlő előnyöket" - mondta Michael Sen, aki a Siemens Healthineers Felügyelőbizottságának elnöke, a Siemens igazgatótanácsának a vállalat egészségügyi részlegéért is felelős tagja.


"A tőzsdén külön jegyzett entitásként a Siemens Healthineers vállalkozói rugalmassága által képes lesz úgy formálni ipari tevékenységét, hogy felgyorsítsa a nyereséges növekedést és a megtérülést. Közvetlen hozzáférése lesz a tőkepiachoz is, így jobban tudja majd finanszírozni a beruházásait. Többségi részvényesként a Siemens továbbra is aktívan támogatni fogja a Siemens Healthineers-t ".

Globális nagyhatalom az egészségügy területén

A 2017-es évben elért 13,8 milliárd euró árbevétellel, melynek több mint 55 százaléka rendszeres bevétel, és 2,5 milliárd euró korrigált nyereséggel (ami körülbelül 18 százalékos korrigált haszonkulcsnak felel meg)1, a Siemens Healthineers globális nagyhatalom az egészségügyi szektorban. 75 országban több mint 47.000 magasan képzett alkalmazott segítette annak a mintegy 600.000 aktív rendszernek a telepítését, amelyek révén óránként körülbelül 240.000 alkalommal tud kapcsolatba lépni a páciensekkel.  A vállalat úgy véli, hogy a klinikai döntéshozatal során alapvető szerepet játszó portfólió horizontális és vertikális kiterjedése egyedülállóan fontos szerepet biztosít számára az egészségügyi szektorban.

Bernd Montag, a Siemens Healthineers vezérigazgatója így nyilatkozott: "A Siemens Healthineers páratlan méretű, igazán globális innovátor. Kiváló stratégiai pozíciónknak, innovációs képességeinknek és kiegyensúlyozott földrajzi jelenlétünknek köszönhetően azok közé tartozunk, akik hosszú távon leginkább élvezhetik a piacainkat jellemző jelentős strukturális fejlődés előnyeit. Feltett szándékunk, hogy kihasználjuk ezeket a távlati lehetőségeket."

Pénzügyi adatok

A 2017-es pénzügyi évben a Siemens Healthineers árbevétele földrajzi szempontból nagyjából kiegyensúlyozott volt: 41 százalék esett az amerikai földrészre, 32 százalék származott Európából, a Közel-Keletről és Afrikából (EMEA országokból), míg az ázsiai és csendes-óceáni térség részesedése 28 százalék volt. Fontos tény, hogy az árbevétel több mint 55 százalékát a reagensek, fogyóeszközök és a szolgáltatások tették ki, így ezek ismétlődő bevételek. 2015 óta az organikus évi bevétel növekedése átlagosan négy százalék volt. Ez alatt az időszak alatt a vállalat korrigált haszonkulcsa a 2015-ös pénzügyi évben mért 17,2 százalékról 18,3 százalékra nőtt 2017-re. A szabad cash flow konverziós ráta (a könyvelt nyereség százalékában megadva) folyamatosan magas, 90 százalék körüli érték volt.

Paradigma-váltások a globális egészségügyi szektorban

A Siemens Healthineers becslése szerint alapvető piacain évi több mint 50 milliárd euró bevétel realizálható, és ezeken a piacokon 2016 és 2021 között átlagosan évi három-öt százalékos növekedés várható. A növekedést eredményező megatrendek közé tartozik a gyarapodó és idősödő népesség, a krónikus betegségek elterjedése, valamint a javuló hozzáférés az egészségügyi ellátáshoz a feltörekvő piacokon. Tekintettel arra, hogy korábban az egészségügy termelékenysége egyéb szektorok mutatói mögött elmaradt, a horizontális és vertikális konszolidáció fokozódása figyelhető meg, a kormányok és a biztosítótársaságok pedig úgy módosítják a pénzügyi ösztönző rendszereket, hogy az egészségügyi ellátás a volumen alapú szemléletről az érték alapú irányába tolódjon el. Ugyanakkor az orvoslás pontosabbá és elérhetőbbé válik, és több lehetőség áll a betegek rendelkezésére.

A digitalizáció és a mesterséges intelligencia alkalmazása felgyorsítja ezeket a változásokat. Kihasználva a nagyobb hozzáférhetőségből származó előnyöket, a szektorban rendelkezésre álló adatok, az ún. big data az értékteremtés forrásává válnak. A betegellátás teljes skálája mentén kivívott erős piaci pozícióinak köszönhetően a Siemens Healthineers képes megragadni a kínálkozó lehetőségeket. A vállalat továbbra is az egészségügy innovatív, változásokat előmozdító szereplője marad.

Vezető helyen az orvosiképalkotás üzletiterület

A Siemens Healthineers a globális orvosiképalkotás vezető szereplője. Becslése szerint 17 milliárd euró értékű berendezés értékesíthető ezen a piaci szegmensen belül, és átlagosan évi három százalékos növekedés prognosztizálható. A képalkotási szegmens innovatív és átfogó termékportfóliót kínál, lefedve a mágnesrezonanciás (MR), komputertomográfiás (CT), röntgen, ultrahang és molekuláris képalkotó technológiákat. Innen származik a vállalat árbevételének legnagyobb része. A 2017-es pénzügyi évben ez az összeg 8,2 milliárd euró volt, aminek körülbelül 40 százaléka ismétlődő, szolgáltatás jellegű bevétel, közel egyenletes eloszlásban az amerikai földrész, az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) illetve az ázsiai és csendes-óceáni térség között.

Szilárd alapok a diagnosztikában

Árbevétel alapján a diagnosztika áll a második helyen, ahol a cég a piac második legjelentősebb szereplője világszinten. A 2017-es pénzügyi évben 4,2 milliárd euró árbevétele volt ezen a területen, melynek több mint 90 százaléka rendszeres bevétel. Ez az üzletág egy 30 milliárd euróra becsült globális piacon működik, ahol 2016 és 2021 között évente átlagosan öt százalékos növekedés várható.

A Siemens Healthineers a közelmúltban dobta piacra Atellica Solution nevű termékcsaládját, ami várhatóan a vállalat jövőbeni növekedésének és jövedelmezőségének egyik motorja lesz. Az Atellica Solution megoldással a mai diagnosztikai laboratóriumok fő termelékenységi problémájára igyekszik választ találni a vállalat, lehetővé téve óránként 440 vizsgálat lefuttatását, és a minták tízszer gyorsabb továbbítását, mint a hagyományos szállítószalagok esetén. A termék része egy hatékony mintakezelő rendszer is, ami a klinikai laboratóriumok általános problémáit hivatott megoldani, lehetővé téve a diagnosztikai szakemberek számára, hogy a jobb eredmények elérésére összpontosítsák figyelmüket.

Piacvezető a speciális terápiák terén

A Siemens Healthineers a speciális terápiák szegmensén belül is piacvezető szerepet vívott ki valamennyi földrajzi régióban. A speciális terápiákra az egészségügyi paradigmaváltás előharcosaként tekinthetünk, elsősorban ami a minimálisan invazív eljárások felé történő elmozdulást illeti a sebészetben; ezt a képvezérelt beavatkozások teszik lehetővé. A Siemens Healthineers vezető szerepét ezen a területen az a tény mutatja, hogy a 2017-es pénzügyi évben 1,5 milliárd euró bevétele származott innen, melynek 40 százaléka szolgáltatás, ugyanakkor 2016-ban a teljes piac becsült értéke 3 milliárd euró volt. A vállalat véleménye szerint a berendezések piaca átlagosan mintegy évi négy százalékkal nő 2021-ig. Az angiográfiás rendszerek, a mobil C-íves berendezések és a hibrid műtők területén kínált termékskála esetében a társaság együttműködik technológiai partnerekkel, készülékeket gyártó cégekkel és ügyfelekkel is.

Stratégia és perspektívák

A Siemens Healthineers további rentábilis növekedést kíván elérni alapvető üzleti tevékenységeinél, és ütemtervet dolgozott ki arra, hogy a jövőben fokozza a jövedelmezőséget. A strukturális költségmegtakarításra vonatkozó kezdeményezések évi 240 millió euró költségcsökkenést irányoznak elő. Ezeknek a hatása teljes mértékben 2020-ban lesz először látható, és a vállalat célkitűzései között szerepel a termelékenység további, folyamatos javítása is.

A vállalat stratégiájának központi elemét képezik az előzőekkel szorosan összefüggő, feltörekvő piacok. Ez képezi alapját az inkrementális növekedésnek, és annak, hogy a cég 2025-re és azon túl tovább erősítse piacvezető szerepét.

A Siemens Healthineers 2025-re kidolgozott stratégiája különösen az alábbi öt, jövő-orientált területre összpontosít:

1. Az in vivo és in vitro termékek piacain elért kivételes pozícióját felhasználva a rendelkezésére álló adatokat és ismereteket a személyre szabott orvoslás szolgálatába állítja, alkalmassá téve azt a klinikai alkalmazásra.

2. Az adatok és a mesterséges intelligencia segítségével integrálja a meglevő és innovatív technológiákat, a megfelelő gyógymód kialakítása érdekében.

3. Az egészségügyi szolgáltatás egészét tekintve koordinálja és optimalizálja a betegutakat.

4. Kialakítja a műszaki, üzemeltetési és klinikai szolgáltatások teljes skáláját, amelyek hatékonyabbak és eredményesebbek, mivel a Siemens Healthineers által kínált technológiákat alkalmazzák.

5. Folytatja a fenti területeket támogató mesterséges intelligenciával kapcsolatos képességek fejlesztését, illetve az azokba történő beruházást.

Előrejelzések alapján a Siemens Healthineers hasonló, három és négy százalék közötti bevétel-növekedésre számít 2018-ban. Hasonlóan az utóbbi három év, évi átlagos 3,8 százalékos növekedési ütemének. A vállalat úgy véli, hogy 2018-ban 17 és 18 százalék között lesz a korrigált haszonkulcs. Középtávon a Siemens Healthineers célja négy-hat százalékos organikus bevétel növekedés, 20-22 százalékos korrigált haszonkulcs az orvosi képalkotás és speciális terápiák szegmensben; ez utóbbi mutatót 16-19 százalékra tervezték a diagnosztika területén. A Siemens Healthineers csoport nettó jövedelmét tekintve a cég 50-60 százalékos osztalékfizetési rátát irányoz elő.

"Számítunk arra, hogy árbevételünk folyamatos és rentábilis növekedése, valamint a cég továbbra is kiváló likviditása elősegíti majd tervezett osztalékpolitikánk megvalósulását" - hangsúlyozta Bernd Montag.

Tervezett tőzsdei jegyzés

A Siemens AG arra készül, hogy a Siemens Healthineers részvényeit a frankfurti értékpapír tőzsde szabályozott piacának Prime Standard szegmensében jegyezze, a likvid piacot megcélozva. A tőzsdei jegyzést a 2018-as naptári év első felére tervezik.

1 Korrekció a szétválasztás (EBITDA /kamatok, adók, értékcsökkenés és értékvesztés levonása előtti eredmény/, profit, éves eredmény) és a PPA (vételárfelosztás) szerint.

www.siemens.hu    


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; AI, MI, Mesterséges intelligencia ; Radar, szenzor, ultrahang, érzékelő ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; - Siemens

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: