Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Maróti motorkerékpár-gyűjtemény az iparág történetéről

2017.12.12

Forrás: IpariCégek.hu Riport
Maróti József a családi magyar motorkerékpár-gyűjteményükről és azok ipartörténeti érdekességeiről beszélt.


- Mi az eredeti képzettsége és honnan ered a motorkerékpárok iránti érdeklődése?
Gépészmérnök majd az Óbudai Egyetem Bánki Dónát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán 2012-ben a Veterángépjármű restaurátor szakmérnök lettem.
Már az apukám is motorkerékpár javítással foglakozott az 1950-es években.

Maróti József a veterán motorok között.
Maróti József a veterán motorok között. Fotó: Gál József, IpariCégek.hu

- Mióta foglalkoznak a régi motorkerékpárokkal?
Ebbe nőttem fel, Édesapámmal mindig javítottuk a saját, majd mások járműveit.

- Miért csak magyar motorkerékpárokkal foglalkoznak?
Járműtechnikai szakkönyv kiadó és kereskedőként azt tapasztaltuk, hogy Magyarország határain túl nem ismertek a Magyar motorkerékpárok. Egyetlen motorkerékpár enciklopédiában sem tettek említést a legnépszerűbb Magyar motorkerékpárokról sem.

A Maróti Motorgyűjtemény részlete.
A Maróti Motorgyűjtemény részlete. Fotó: Gál József, IpariCégek.hu

- Hogyan alakult ki a gyűjteményük?
A gyűjtemény alapjait Édesapámtól örököltem. De nem csak a motorkerékpárokat, hanem azok szeretetét. Így érthető módon mindig fontosnak tartottam a múlt technika történet megőrzését, ápolását, gyarapítását.

- Milyen magyar motorkerékpárok vannak a gyűjteményükben? Vannak-e teljes gyártási típusaik?
Büszke vagyok arra, hogy nem csak összegyűjtöttük a magyar motorkerékpárokat, hanem megismerhettem, találkozhattam olyanokkal, azokkal, akik ezeket a motorokat megálmodták, szerelték, kivitelezték nagyon sok munkával. Mint járműtechnikai szakkönyvkiadó kötelességemnek éreztem a magyar motorkerékpárok múltjának méltó emléket állítsunk írott, könyv formátumban is.

A Maróti Motorgyűjtemény részlete.
A Maróti Motorgyűjtemény részlete. Fotó: Gál József, IpariCégek.hu

- Melyek a legrégebbi magyar motorjaik, hol gyártották ezeket? Mi ezeknek a beszerzési története?
A magyar motorkerékpárok gyártása már az 1890-es években megkezdődött. Mindenkinek azt javaslom, aki e téma iránt érdeklődik, olvassa el Dr. Kováts Miklós Magyar motorkerékpárok című könyvét, amiben részletesen megismerkedhet a motorkerékpár gyártásunk múltjával.

- Lát-e lehetőséget arra, hogy belátható időn belül legyen újra magyar motorkerékpár gyártás? Mi kellene ehhez?
Egyedi gyártású motorok készülnek ma is idehaza. Sorozatgyártást belátható időn belül nem tudok elképzelni hazánkban. A multinacionális cégek a tömeggyártás során úgy tudnak motorkerékpárokat összeszerelni, ami rendkívül versenyképes árral és technikával rendelkezik. Ez csak két dolog a sok egyéb, de nem elhanyagolható többi nehézség mellett.  

A Maróti Motorgyűjtemény részlete.
A Maróti Motorgyűjtemény részlete. Fotó: Gál József, IpariCégek.hu

- A nagyközönség általában milyen ipari kiállításokon láthatja nyilvánosan, a motorok adott kiállításon bemutatott részletét?
Nagyon ritkán viszünk kiállításokra el motorkerékpárt. Vannak vándor kiállításaink, ahol mintegy 50 fm-en keresztül molinónkon, táblákon képekkel és szöveges információkkal ismerkedhetnek az érdeklődők ezen technika történettel. Ezeket iskolákba, kultúrházakba, bevásárló központokba helyezzük el és a helyi veterános közösség segít kiegészíteni a saját járművek bemutatásával.

- Milyen rendezvényeket, bemutatókat tartanak székhelyükön? Mi a céljuk ezekkel a rendezvényekkel?
A gyűjteményünkben a magyar motorkerékpárok technika történetéről tartunk előadásokat elsősorban. Ezen kívül szoktunk az igények alapján előadásokat tartani, pl. Urbach László, a Mátra, a Danuvia, restaurálási fogások, restaurálás vagy felújítás.
Szerintünk egy Magyar motorkerékpár is lehet családi „erekje”, érték.   

A Maróti Motorgyűjtemény részlete.
A Maróti Motorgyűjtemény részlete. Fotó: Gál József, IpariCégek.hu

- Hol tart a gyűjteményük és milyen további terveik vannak?  
Sajnos nincs lehetőségünk további területre, a bemutatott motorkerékpárok számát tovább nem tudjuk növelni. Már többen megjegyezték, túl közel vannak a motorok. Kérdésemre, hogy melyiket vegyem ki, arra nincs egyértelmű válasz. További lehetőségként a különböző helyeken, szeretnénk előadások megtartásával a magyar motorkerékpárok ismeretségét növelni.

- Hogyan lehet megtekinteni a gyűjteményt?
Két havonta szervezünk úgynevezett nyílt napokat, ahol csoportok számára tartunk előadást és mutatjuk be a kiállított járműveinket. Ezek az időpontok a www.marotimotor.hu oldalon megtekinthetőek.

* Minden IpariCégek.hu Riport és kép is saját készítésű, minden jogot fenntartunk! 


Riportok ; Ipari Blog ; NEWS ; Ipari hírek ; Múzeum, ipartörténet, veterán ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Fém, gépipar

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: