Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Biztonságos, tiszta, hálózatba kapcsolt és mindenki számára elérhető: A Continental hisz a fenntartható mobilitásban

2016.04.29

Forrás: Continental, Sajtóközlemény
- A DAX-vállalat közgyűlésén a vállalati felelősségvállalás és a digitalizálódás témát átszőtte a mobilitás
- Lehetséges a tiszta levegő és a nulla közlekedési baleset


-  Az elektromos járművek jelenlegi akkumulátorai túl nagyok, túl nehezek és túl drágák a piaci áttöréshez

Hannover, 2016. április 29. A Continental ez évi nemzetközi technológiai közgyűlésén a nagyvállalati kihívások álltak a fókuszban. „Újra feltalálták a mobiltást. Még biztonságosabbnak, tisztábbnak és mindenek előtt teljesen integráltnak (hálózatba kapcsoltnak) és mindenki számára elérhetőnek kell lennie. Ehhez hatékonyabb, intelligensebb és fenntarthatóbb mobilitási koncepciókra van szükség”, mondta Dr. Elmar Degenhart, a Continental igazgatóságának elnöke a részvényeseknek tartott beszédében. Majd hozzátette: „Vállalatunk számára a következő három feladat különösen fontos: A tiszta levegő és a kisebb károsanyag-kibocsátás, a közúti közlekedésben a nagyobb biztonság és a nulla baleset, valamint a hálózatba kapcsolt mobilitás és az új szolgáltatások. A Continental mindhárom területhez döntő módon járul hozzá. Iparágunkkal együtt igen nagy a társadalmi felelősségünk!

Véleménye szerint „az ügyfelek számára gyorsan kidolgozott új termékek, rendszerek, funkciók és megoldások”, melyeket világszerte „elkötelezett és szenvedélyesen dolgozó munkatársak” fejlesztenek ki, egyedülálló erőt adhatnak a vállalatnak és jelentősen hozzájárulhatnak a „társadalmi fejlődéshez és jólléthez.

Kisebb kibocsátás a tartós mobilitásért

A legújabb globális klímaegyezménnyel még inkább előtérbe kerültek a kis károsanyag-kibocsátású hajtások: „A széndioxid jelentős mértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez. A több mint egymilliárd jármű a kibocsátott széndioxid csaknem egy ötödéért felelős. A kibocsátott gázok elleni küzdelem ezzel döntő szakaszába lépett. A klímavédelmet célzó politikai hangok méltán egyre erősebbek: Európában, az Egyesült Államokban, Kínában és Japánban egyaránt”, mondta Degenhart.

A Párizsi Globális Klímakonferencia szakértői a növekvő globális felmelegedés miatt a tengerszintek emelkedésére számítanak. A legrosszabb esetben akár 500 millió menekültre is lehet számítani a klímaváltozás következtében. Ha ez az előrejelzés valóra válik, akkor globális káosz fenyeget”, figyelmeztetett Degenhart és kiemelte a kis károsanyag-kibocsátású hajtások jelentőségét: „A 2020-as években még a belső égésű motor lesz a járművek legfontosabb hajtása.” Ezért a Continental a kis fogyasztású és kis károsanyag-kibocsátású hajtások fontos elemein dolgozik. Ilyen fontos elemek a közvetlen befecskendezés, a turbófeltöltő technológia, a kipufogógázok utólagos kezelése, a könnyű szerkezet, a hajtások villamosítása, a járművezető-információs rendszerek és a járművek hálózatba kapcsolása. „Jelenlegi technológiáink átlagosan 20 százalékkal csökkentik az üzemanyag-fogyasztást”, mondta Degenhart.

Kihívás és lehetőség: A hajtások villamosítása

A kibocsátás nélküli elektromos mobilitás technológiai szempontból 2025 előtt nem fogja elérni a piaci áttörést. Addig átmeneti megoldásokat kell kidolgozni, melyek áthidalják a belső égésű motor és az elektromos hajtás közötti rést. A Continental szempontjából ilyen például egy „hibrid népautó”. Degenhart hozzátette: „Ennek során ötvözzük a benzin-, és dízelmotorokat egy kis elektromos motorral. Ez a menetkörülményektől függően tehermentesíti a belső égésű motort. Ennek a fedélzeti hálózata magasabb, 48 V-os feszültséggel működik. A hibrid népautó csaknem minden járműosztályban alkalmazható. Európában 2016-ban és rövidesen Ázsiában és Amerikában is megindul a sorozatgyártása.

A kipufogógáz-mentes vezetésre az ideális megoldás a zöld árammal feltöltött elektromos jármű”, jelentette ki határozottan Degenhart. De: „az elkövetkező években ez még rétegtermék lesz. A jelenlegi akkumulátorok túl nagyok, túl nehezek és túl drágák. Energiatárolási képességük még túl alacsony. Ezen kívül a kábel nélküli töltés még nem elég gyors. Ezért a legfontosabb kérdés: Mikor fog olyan akkumulátorcella rendelkezésre állni, amely megfelel minden követelménynek? És méghozzá az utcán! Nem a laborban!”, mondta Degenhart.
Az elektromos hajtások piaci áttörésének álom számai

Megadta az elektromos hajtások piaci áttörésének álom számait. Ezek: 100 – 100 – 150: 100 kilowattórás akkumulátorcellák 100 literes akkumulátor-volumenek és 150 kilogrammos súly. „A mai viszonyokkal összehasonlítva ez: fele méret, fele súly és a felénél jelentősen alacsonyabb költség. Az iparágunknak egy ilyen nagy teljesítményű akkumulátorcellára van szüksége. Nagyszerű lenne, ha ez Németországból származna. A jelenlegi áramárak miatt azonban itthon nem lehet gazdaságosan akkumulátorcellákat gyártani”, mondta Degenhart.
A baleseteknek végre a múzeumban lenne a helyük

Beszédében utalt arra, hogy világszerte évente még mindig több mint 1,2 millió ember hal meg közlekedési balesetben. Ez egy fontos cselekvési terület a Continental számára: „Naponta 3300 halott és 140.000 sebesült álláspontunk szerint elfogadhatatlan. A közlekedési baleseteknek végre a múzeumban lenne a helyük! Ehhez a technológia már rendelkezésre áll és most teljesen be is épül az autóba. Ide számítanak a vezetéssegítő rendszereink, valamint abroncsaink is”, mondta, majd hozzátette: „A vezetéssegítő rendszerek például a sávban és az úton tartják a járművet, kiküszöbölik a holtteret, vészhelyzetben automatikusan fékeznek, vagy segítséget kérnek. Felismerik a környezetben lévő veszélyeket és önállóan be is parkolnak. Az ilyen vezetéssegítő rendszerek adják az automatizált vezetés alapját és adják a legerősebb fejlődési területünket.” Az ezekhez tartozó érzékelő rendszerekkel együtt 2016-ban a Continental már egymilliárdot meghaladó forgalomra tehet szert ezen a területen. A 2020-as évben a Continental várakozási alapján a forgalom meg fogja haladni a kétmilliárd eurót – vagyis öt év alatt megduplázódik a forgalom.

www.continental.hu 


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Önvezető, automatizált járművezetés, ; Robot, automatika, automata ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; - Continental

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: