Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A Siemens Healthineers továbbfejleszti CT portfólióját, javítva ezzel a páciens élményt, és kiterjesztve a precíziós orvoslás hatókörét

2017.12.01

Forrás: Siemens, Hírek
A Siemens Healthineers az Észak-amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) Chicagóban, az USA-ban rendezett éves kongresszusán mutatja be a cég új szkenner portfólióját, amely kielégít a CT képalkotással kapcsolatos minden követelményt és ügyfél igényt.


Az új CT szkennerek innovatív munkafolyamat technológiái segítik az olyan szabványosított, kiváló minőségű vizsgálatokat, amelyek támogatják a klinikai felhasználókat a precíziós (személyre szabott) orvoslás felé vezető úton, ugyanakkor lényegesen kellemesebb élményt kínálnak a páciensek számára. A Somatom go. platform két új szkennere – Somatomgo.All és Somatomgo.Top – már elérhetővé teszik a mobil eszközöket használó munkafolyamatot az olyan speciális klinikai területek esetén is, mint a kardiológia és a CT-vezérelt intervenció. Ez a mobil munkafolyamat  lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy aktív kapcsolatban legyen a pácienssel, mivel közel van hozzá. Az egy- és két sugárforrású képalkotáshoz használt csúcsminőségű rendszereivel – Somatom Edge Plus, Somatom Drive és Somatom Force – a Siemens Healthineers bevezeti a CT berendezések piacára az újító jellegű FAST (teljes segítséget nyújtó szkenner technológiák) integrált munkafolyamatot, ideértve a vadonatúj FAST 3D kamerát. A mesterséges intelligencia és a deep learning technológia felhasználásával a kamera automatikusan elősegíti a páciensek pontos és konzisztens izocentrikus pozícionálását. Az indokolatlan változtatások csökkentésével és az ismételt letapogatások elkerülésével a kórmegállapítás pontosabb lesz, és csökkennek a költségek.

Úgy véljük, hogy az új szkenner portfóliónk a lehető legjobb válasz a számítógépes tomográfia területén felmerülő legkülönfélébb kihívásokra, különösen, ami a növekvő páciens szám és a csökkenő térítési ráták egyidejű problémáját jelenti" - mondta André Hartung, a Siemens Healthineers Computed Tomography (Számítógépes Tomográfia) részlegének vezetője. “Innovatív technológiáink révén hozzájárulhatunk az egészségügyi szolgáltatók sikeréhez, lehetővé téve számukra, hogy hasznosítsák a számítógépes tomográfiában rejlő összes lehetőséget, és jó minőségű vizsgálatokat kínáljanak a pácienseknek, ugyanakkor csökkentsék a költségeket is."

Mobil munkafolyamat  a kardiológiában a Somatom go.All és Somatom go.Top használatával

A Somatom go.All és Somatom go.Top nevű új modelljeivel a Siemens Healthineers tovább erősíti a Somatom go. platformot, és a klinikai alkalmazások körét kiterjeszti a cég táblagépen keresztül irányított, beteg-centrikus mobil munkafolyamára. A 0,33 másodperc forgásidejű, és a jól ismert Stellar detektor technológiát alkalmazó 64-szeletes Somatom go.All egy másodperc alatt akár 100 milliméteres tartományok letapogatását tudja elvégezni. Mi több, a 128-szeletes Somatom go.Top akár 200 centiméteres teljes testes szkennelésekre is képes, a maximális letapogatási sebesség pedig 175 milliméter per másodperc. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók a Somatom go. platform mobil munkafolyamatát speciális klinikai területeken is tudják alkalmazni, például a sürgősségi ellátásban, az intervenciós radiológiában (ahol a Guide&GO segítségével történik az irányítás, ami az első táblagép alapú megoldás a CT-vel irányított beavatkozásoknál), sőt még a kardiológia esetében is, ami jelentős növekedési terület sok egészségügyi szolgáltató számára a koszorúér CT-t alkalmazó angiográfiánál tapasztalt hirtelen növekedés következtében.

Az új röntgencsőnél a felhasználók 10 kilovoltos lépésekben szabályozhatják a működési feszültséget, magas értéken tartva a csőáramot, így az egyes páciensek egyedi testalkatához illeszthetik a beállításokat. Például a csupán 70 kilovolt feszültségen, és akár 825 milliamper áramerősségen végzett vizsgálatok jelentősen csökkenthetik a röntgensugár dózist és a szükséges kontrasztanyag mennyiségét. A Somatom go.Top lehetővé teszi a dupla sugár nyalábos, kettős energiájú képalkotást is, ami azt jelenti, hogy a felhasználók egyidejűleg két különböző energiaszinten tudják vizsgálni a testnek ugyanazt a területét. Ez a technológiai eljárás két energiaspektrumra osztja a röntgensugár nyalábot, mielőtt az elérné a pácienst. Tehát egy rutin CT vizsgálattól nem különböző üzemmódban a duplasugaras, kettős energiájú képalkotásnál két képadat állományt kapunk, amik további információkat szolgáltatnak a szövetről. Ez különösen előnyös a lágy szövetek megkülönböztetése során, és onkológiai vizsgálatok esetén.

Az összes vizsgálatnál a páciensek számára igen kényelmes vizsgálati körülményeket biztosítanak az új berendezések: a Somatom go. platform minden szkennerét (ideértve a két új modellt is) egy táblagépen keresztül kezelik, amivel bármely rutin vagy speciális vizsgálat vezérelhető. A radiográfusok így a páciensek közelében maradhatnak a teljes vizsgálat-előkészítési folyamat során, ami sokkal kellemesebb a betegek számára, főként a gyerekek esetében.

A Somatom go. platformnál további hardver konstrukciós újításokat is bevezettek. Miután a teljes számítógép hardvert beépítették az állványba, most egy új befecskendező kar is rendelkezésre áll. Ennek az okos és ergonomikus megoldásnak a segítségével a felhasználó elforgathatja a táblagépet és a fecskendőt az állvány körül, és rugalmasan oda helyezheti azokat, ahova szükséges.

A precíziós orvoslást segítő újítások a Somatom Force és Somatom Edge Plus használatával

Ami a csúcsminőségű szegmenst illeti, a Siemens Healthineers az RSNA 2017 kongresszus során ismerteti portfóliója további bővítését: a Somatom Edge Plus az új prémium kategóriájú, egy-forrású rendszer, míg a Somatom Force a kettős forrású berendezéseknél alkalmazott piacvezető rendszer új változata - az ilyen rendszereket két röntgencsővel és két detektorral szerelik fel. Az új berendezésekkel a klinikai felhasználók minden CT alkalmazást megvalósíthatnak, függetlenül a pácienstől vagy a szóban forgó klinikai problémától. Mindkét rendszer lehetővé teszi a nagy pontosságú diagnosztizálást is, ami előfeltétele a személyre szabott megelőzésnek és gyógymódnak. “Több mint 200 tudományos tanulmányban részletezik, mire képes a Somatom Force” - mondta André Hartung. “Csúcsminőségű rendszerünknek ezzel az új változatával ügyfeleinket kívánjuk segíteni abban, hogy megtegyék a következő lépést a precíziós orvoslás felé vezető úton."

Az ilyen pontos kórmegállapítást azok a FAST (teljes segítséget nyújtó szkenner technológiájú) alkalmazások teszik lehetővé, amiket beépítettek a prémium kategóriájú rendszerekbe. Az ilyen alkalmazások egyike az innovatív FAST Integrált Munkafolyam a teljesen új FAST 3D kamerával, amit a páciens automatikus pozícionáláshoz használnak. Sok CT vizsgálatnál a páciens pontatlan testhelyzete gátolja az optimális eredmények elérését. A tanulmányok1 azt mutatják, hogy a vizsgálatok 95 százalékában ez az eset áll fenn, az átlagos pozícionálási hiba pedig 2,6 centiméter. Ez pedig több képzajt, vagy - a zaj ellensúlyozása érdekében - nagyobb dózisszinteket eredményez.

A Somatom Edge Plus és a kettős forrású Somatom Drive és Somatom Force szkennereknél megvalósított automatikus beteg-pozícionálási munkafolyam segítségével a felhasználók jelentős mértékben elkerülhetik az ilyen téves beállításokat. A vizsgálóasztal fölé felszerelt 3D kamera mesterséges intelligencia és deep learning technológiák alkalmazásával ismeri fel a páciens jellegzetes anatómiai tájékozódási pontjait. Ezt követően az asztal a helyes pozícióba mozog, és a megfelelő magasság beállításával az izocentrumba helyezi a test vizsgálandó részét, így optimális vizsgálati eredményt ér el. Ez azt jelenti, hogy az intézmények elkerülhetik az ismételt vizsgálatokat és csökkenthetik mind a páciensek, mind az egészségügyi személyzet számára szükséges időtartamot, így alacsonyabb költségszinten élvezhetik a pontos diagnosztika előnyeit. A közvetlenül a szkennerre  szerelt két, érintéssel működtetett vezérlőpult segítségével a radiológiai személyzet a vizsgálat előkészítéséhez szükséges idő nagy részében a páciens közelében maradhat.

A vadonatúj egy-forrású Somatom Edge Plus rendszer egyesíti magában a Straton MX Sigma röntgencsövet és a Stellar Infinity detektort, valamint minden, (10 kV-os lépcsőkben megadott) kV értéknél jelentős  teljesítménytartalékkal rendelkezik. Ez biztosítja azt a hatékony képalkotási láncot, ami a túlsúlyos páciensek kellően pontos diagnosztikájú vizsgálatához szükséges, lehetővé téve éles és kontraszt-gazdag képek készítését nagy sebességen és kis besugárzási dózissal. Továbbá a szkenner használható duplasugaras, kettős energiájú üzemmódban, és felszerelték ónszűrő technológiával is, ami megkönnyíti az igen kis dózisokkal történő CT vizsgálatokat, megvédve a pácienseket a klinikai szempontból lényegtelen sugárzástól. Az ónszűrő technológia valamennyi rutin vizsgálatnál alkalmazható. Segítségével a felhasználók nagyon alacsony besugárzási értékeken végezhetik a CT vizsgálatokat; ez például tüdőrák szűrés esetén nem haladja meg a szokványos röntgenvizsgálatnál beállított értéket. Az új letapogató berendezések bevezetésével az ónszűrő technológia ma már rendelkezésre áll a Siemens Healthineers teljes CT portfóliójánál.

A csúcsminőségű Somatom Force rendszer új változata - miként ezt már az első verzió is bizonyította - lenyűgöző eredményeket szolgáltat, különösen a nagy kihívást jelentő helyzetekben. Erre az egyik példa a funkcionális képalkotás. Noha a funkcionális képalkotás további képi információkat biztosít, számos alkalmazás esetén még nem vált szokványos eljárássá a magas besugárzási szintek miatt. A Somatom Force segítségével a funkcionális képalkotás a klinikai gyakorlat részévé válhat, mivel akár 22 centiméteres perfúzió-tartományt biztosít, amivel teljes szervek lefedhetők. A berendezés teljesítmény független, csupán 0,4 × 0,5 (IEC) fókuszpont méretű röntgencsövei és a rendkívül érzékeny Stellar Infinity detektora következtében a Somatom Force az ideális szkenner, amikor a nagy sebesség (akár 737 mm/s), nagy terület lefedése valamint a kiemelkedő képminőség elengedhetetlen követelmény. Továbbá a letapogató berendezés pontos és dózistól független mennyiségi meghatározást tesz lehetővé a legjobb spektrális szétválasztással a kettős energiájú adatgyűjtő üzemmódban, amivel kiváló minőségű diagnosztikai eredmények érhetők el.

A Somatom Force képességei mértékadóak a képek utófeldolgozása terén is. A Rapid Results (gyors eredmények) technológia alkalmazásával a kettős forrású szkennerek közvetlenül kommunikálhatnak a Syngo.via szoftverrel a kattintás nélküli utófeldolgozás céljából. Ennek eredményeként a kettős energiájú CT vizsgálat során kapott nagyméretű adatállományok automatikusan továbbítódnak a képarchiváló rendszerbe (PACS). Ez a feladat ma már a szokványos rekonstrukció része, lehetővé téve a kezelő ügyességétől független, szabványosított és konzisztens képminőséget.

A Somatom Force, Somatom Edge Plus, Somatomgo.Top és Somatomgo.All új CT rendszerek 2018 második negyedévétől lesznek elérhetőek a kereskedelmi forgalomban. Lehetőség van a meglevő Somatom Force és Somatom Drive rendszerek utólagos modernizálására is a FAST 3D kamerával.

1 Li J, Udayasankar UK, Toth TL és mások: Páciensek automatikus középre helyezése MDCT vizsgálathoz: a besugárzási dózisra gyakorolt hatás. AJR 2007; 188: 547 – 552 valamint Kaasalainen T, Palmu K, Lampinen A és mások: A vertikális pozícionálás hatása a szervet ért dózisra, a képzajra és a kontrasztra a mellkasi CT fantom vizsgálatoknál a gyermekgyógyászatban. Radiológia a gyermekgyógyászatban 2013; 43: 673 – 684.

Az (itt említett) termékek / jellemzők kereskedelmi forgalomban nem elérhetőek minden országban. Szabályozási indokok következtében jövőbeni hozzáférhetőségük nem garantálható. További részleteket a helyi Siemens szervezet tud szolgáltatni.

www.siemens.hu  


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; - Siemens

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: