Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Gyors növekedés: az autóelektronikai üzlet jó hátszelet ad a Continentalnak

2017.08.03

Forrás: Continental, Sajtóközlemény
¤ 2017 első félévében a forgalom 10%-os növekedésével elérte a 22 milliárd eurót
¤ A vállalat 44 milliárd euró fölé emelte 2017-re vonatkozó forgalmi előrejelzését, az eredménykilátásokat megerősítette a cégcsoport


¤  Az Automotive Group beérkező megbízásainak értéke az első félévben meghaladta a 19,5 milliárd eurót
¤  Az operatív eredmény 2,3 milliárd euróval éppenhogy elmarad az előző év eredményétől a Rubber Group jelentősen megnövekedett nyersanyagköltségei miatt.

Budapest, 2017. augusztus 03. A Continental technológiai vállalat megemelte a folyó üzleti évre vonatkozó forgalmi előrejelzését a kedvező 10%-os első féléves forgalomnövekedésének köszönhetően. „A támogatott, automatizált, valamint a hálózatba kapcsolt és hatékony vezetéshez innovatív technológiákat gyártó üzletünk ismét gyorsabban növekedett, mint a globális piac a személygépkocsik és kishaszongépjárművek tekintetében. Így a forgalomra vonatkozó kilátásaink szerint az árbevételünk konszern szinten 500 millió euróval nagyobb lesz a tervezettnél, és a 44 milliárd eurót is meghaladhatja”, mondta Dr. Elmar Degenhart, a Continental igazgatóságának elnöke az első hat hónap üzleti mutatószámainak prezentációja során. Ugyanebben az időszakban az Automotive Group beérkező megbízásainak értéke összesen több mint 19,5 milliárd euróra nőtt.

A gumiabroncsokat gyártó divíziónk és a ContiTech is növelni tudta forgalmát, mely együttesen több mint 9%-kal nőtt. A növekedéshez hozzájárult a márciustól a ContiTechhez csatlakozó Hornschuch csoport is. Eredményoldalon, ahogy azt várni lehetett, mindkét divízióban nőttek a kiadások is, köszönhetően a jelentősen megnövekedett nyersanyagköltségeknek, amelyek a féléves eredményeket tekintve 300 millió euróval terhelték a Rubber Groupot”, magyarázta Degenhart a Rubber Group féléves eredményeit. Leginkább a természetes és szintetikus kaucsuk esetében tapasztalható árnövekedés Degenhart szerint a második félév során csökkenni fog. A technológiai vállalat összességében kb. 450 millió euróra becsüli a terheket az év végére, ami 50 millió euróval kevesebb, mint az év elején prognosztizált összeg.

Degenhart szerint a féléves eredmények megerősítik a folyó üzleti évre vonatkozó várakozásokat: „Megerősítjük az eredményre vonatkozó kilátásainkat és örülünk, ha a forgalmi előrejelzést az autóipar növekedési dinamikája alapján növelni tudjuk. Bízunk benne, hogy a második félévben a Rubber Group eredményjáruléka az előző év azonos időszakában elért összeghez képest ismét magasabb lesz”- tette hozzá Degenhart, aki továbbra is kihívással telinek látja a piaci területet. „A piaci történéseket érezhetően formálja a gazdasági és politikai bizonytalanság. Azonban az elmúlt években fejlesztettük gyorsaságunkat és rugalmasságunkat, ami most a javunkra válik” – tette hozzá.

A pénzügyi igazgató, Wolfgang Schäfer a jelentős forgalomnövekedés és a vállalat pénzügyi helyzete láttán, elégedetten nyilatkozott: „Az erős növekedés mellett figyelembe kell vennünk a megnövekedett befektetési kiadásokat is”, magyarázta Schäfer az állóeszközök és szoftverek területén megnövekedett befektetéseket. Ez az összeg 2017 első félévében 26 százalékkal, 1,16 milliárd euróra nőtt. Az előző év azonos időszakának 4,6 százalékával összevetve ez 5,3 százalékos befektetési aránynak felel meg.

Az akvizíciók előtti Free Cashflow 531 millió euróra rúgott az első hat hónap után, ami 510 millió euróval alul múlja az előző évi értéket. „A visszaesés okai a következők: fejlesztés és termelés kapacitásának bővítéséhez szükséges megnövekedett befektetések, valamint az erős növekedéssel együtt járó forgótőke bővítése. Az előző év azonos időszakával összevetve 300 millió eurós növekedés tapasztalható a forgótőkében. Ehhez jöttek még a jótállási esetek miatti kifizetések, melyek összege több mint 120 millió euró, de már 2016-ban visszafizették”, magyarázta Schäfer. Az éves kilátásokat figyelembe véve a következőket tette hozzá: „A folyó üzleti évre vonatkozóan továbbra is 2 milliárd euró összegű akvizíciók előtti Free Cashflowra számítunk.

Az előző év azonos időszakával összevetve 2017 első félévében a kutatás-fejlesztési ráfordítás 9,5 százalékkal nőtt. A növekedés közel azonos volt a százalékos forgalomnövekedéssel. Konszern forgalomra vonatkoztatva a kutatás-fejlesztési ráfordítás az előző év azonos időszakával összevetve továbbra is 7,2%.

Az első félév végén a Continental konszern nettó adósságállománya 3,47 milliárd euró értékű volt. 2017 első negyedévéhez viszonyítva a növekedés oka főleg a 2016-os üzleti évre vonatkozó több mint 850 millió eurót kitevő osztalékkifizetés volt, mely 2017 májusában történt meg. 2016 év végéhez képest a nettó adósságállomány 671 millió euróval növekedett. Az eladósodás mértéke, a Gearing Ratio 2017 június végén 22,8 százalékra csökkent (az előző év hasonló időszakával összevetve: 25,8%). A sajáttőke-arány 41 százalék körül alakul. 2017. június 30-án a Continental 4,9 milliárd euró feletti likviditási tartalékkal rendelkezett, ebből 1,8 milliárd euró likvid tőke és 3,1 milliárd euró engedélyezett, de fel nem használt hitelkeret volt.

2017 második negyedévének végén a konszern 230.000 munkavállalót foglalkoztatott, mely nagyjából 10.000 fővel több, mint 2016 végén. Az Automotive Group termelési és kutatás-fejlesztési részlegén nőtt leginkább a munkavállalók száma. Összességében 4700 munkavállalóval nőtt a számuk. A termelési kapacitások és forgalmazási csatornák további bővítésének köszönhetően, valamint a Hornschuch csoport megvásárlásával a Rubber Group munkavállalóinak létszáma több mint 5.600 fővel nőtt. Az előző évi beszámoló kiadásának dátuma óta a konszern munkavállalóinak száma összesen több mint 15.600 fővel nőtt.

Az Automotive Group az év első hat hónapjában 13,4 milliárd eurós forgalmat termelt. A korrigált EBIT-árrés 8,4 százalék volt (az előző év azonos időszakával összevetve: forgalom 12,2 milliárd euró, a korrigált EBIT-árrés 8,0 százalék).

A Rubber Group 2017 első félévében 8,6 milliárd eurós forgalmat termelt. A korrigált EBIT-árrés 15,1 százalék volt (az előző év azonos időszakával összevetve: forgalom 7,9 milliárd euró, a korrigált EBIT-árrés 18,5 százalék).

wwww.continental.hu 


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Fém, gépipar ; - Continental

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: