Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A Bosch széles körű kompetenciájának legújabb iskolapéldája; Lean Menedzsment Vállalati Tanszék alakult a Budapesti Gazdasági Egyetemen

2017.02.28

Forrás: Bosch, Sajtóközlemény
¤ Gyakorlati tudással támogatja a Bosch a logisztikai képzést
¤ Naprakész, az ipar igényeinek megfelelő logisztikai tudás a hallgatóknak
¤ Több területre kiterjedő együttműködés a Budapesti Gazdasági Egyetemmel


Budapest – Bosch Lean Menedzsment Vállalati Tanszék alakult a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE). Az alapító okiratot 2017. február 27-én írta alá Prof. Dr. Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora, valamint Daniel Korioth, a magyarországi Bosch csoport vezetője. „A Bosch Lean Menedzsment Vállalati Tanszék célja, hogy az egyetem logisztikai képzését gyakorlati lean menedzsment tudással erősítse meg, és ezzel máshol nem megszerezhető, azonnal piacképes tudást adjon a hallgatóknak” – nyilatkozta Daniel Korioth. Hozzáfűzte: „Büszke vagyok arra, hogy a Boschnál felhalmozott gyakorlati tudást, bevált folyamatokat az egyetem is megosztásra alkalmasnak találja”. „A Budapesti Gazdasági Egyetemen – Magyarország legnagyobb alkalmazott tudományok egyetemeként – rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a munkaerő-piaci szereplőkkel szoros kapcsolatot ápoljunk, hiszen csak úgy tudunk piacképes diplomát kínálni hallgatóink számára, ha képzéseinket a munkaerőpiac igényeinek megfelelően alakítjuk. A Bosch Lean Menedzsment Vállalati Tanszék megalapítása garanciát jelent arra, hogy hallgatóink olyan egyedülálló és naprakész ismereteket sajátítanak el, mellyel komoly előnyre tesznek szert a munkaerőpiacon – mondta el Prof. Dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora.

Bosch-vezetők és szakértők a katedrán
A Robert Bosch Lean Management Vállalati Tanszék alapítása révén a BGE és a Bosch vállalatcsoport együttműködése több, egymással szerves egységet alkotó szinten valósul meg. Egyrészt a vállalatcsoport által delegált szakemberek részt vesznek a tantárgyak tartalmának megújításában, a kötelező és az ajánlott irodalom bővítésében, illetve a tantárgy oktatásában. Másrészt a Bosch rendszeres gyárlátogatások, esettanulmányok, valamint szakdolgozati és TDK dolgozatok konzultációja révén biztosítja az elméletben megszerzett tudás gyakorlati elsajátítását is.” – tette hozzá a BGE rektora. A most megalapított tanszék oktatási munkájában a hatvani és a maklári Bosch gyárak, valamint a budapesti Bosch logisztikai vezetői, szakértői vesznek részt. Az elméleti előadásokon bemutatásra kerülnek a Bosch logisztikai folyamatai, szó lesz a teljesítménymérésről és a hálózatba kapcsolt iparról (Ipar 4.0) is. A hatvani és a maklári gyárban a gyakorlatok során testközelből követhetik és ismerhetik meg a hallgatók ezeket a logisztikai folyamatokat. A Bosch csoport hatvani gyára 20 számítógépet is felajánlott az új tanszék számára, melyet szimulációs és logisztikai IT ismeretek elsajátítására használnak majd a hallgatók. „Ez az egyetemi együttműködés és a tanszék elindítása szemléletesen mutatja be a Bosch széles körű kompetenciájának egy újabb területét. Elengedhetetlennek tartom, hogy az elméleti képzés minden esetben gyakorlati oktatással egészüljön ki, hiszen így azonnal alkalmazható tudást szerezhetnek a hallgatók.” – hangsúlyozta Daniel Korioth. Az alapító okirat aláírásának alkalmából szervezett ünnepségen részt vett Wolfgang Stein, a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója, Stefan Basso, az egri és maklári telephellyel rendelkező Robert Bosch Automotive Steering Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója és Volker Schilling, aki január óta Németországban a teljes Bosch csoport világszintű audit szervezetéért felel. Volker Schilling még a hatvani Bosch gyár gazdasági ügyvezető igazgatójaként indította el ezt a projektet az eseményen megbízó levelet kapott a rektortól a tanszék vezetésére. Ezt a feladatot németországi munkája mellett látja el.

Mi a lean?
A lean egy vállalatszervezési, -irányítási rendszer, amelynek segítségével a cégek gazdaságosabban állíthatják elő a termékeiket, szolgáltatásaikat. A lean vállalat elsősorban az alapján alakítja ki tevékenységeit, hogy a vevő számára mi az érték. A lean, mint módszer elsősorban az iparban – azon belül pedig az autóiparban – terjedt el.

A Boschról

A Bosch 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős vállalatcsoport, Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója lett. A 2015-ös üzleti évben a hazánkban tíz leányvállalattal rendelkező Bosch csoport teljes forgalma 959 milliárd forint, magyarországi forgalma – amelybe nem tartoznak bele a saját vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységek – 246 milliárd forint volt. A magyarországi Bosch csoport 2016. január 1-jén közel 12 200 munkatársat foglalkoztatott. Az egyes gyártó, kereskedelmi és fejlesztési egységekhez tartozó kereskedői és szervizhálózat a teljes országot lefedi.

A Bosch csoport különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója. Világszerte megközelítőleg 390.000 munkatársat foglalkoztat (2016. december 31-én) és  73,1 milliárd euró árbevételt ért el 2016-ban. A cégcsoport négy üzleti területen végzi tevékenységét, ezek a mobilitási megoldások, az ipari technika, a fogyasztási cikkek, valamint az energia- és épülettechnika. A Bosch csoport magában foglalja a Robert Bosch GmbH-t, annak mintegy 60 országban működő csaknem 450 leányvállalatával és regionális vállalataival együtt. Értékesítési és szolgáltatási partnereit is beleszámítva a Bosch globális gyártási és értékesítési hálózata mintegy 150 országot fed le. A jövőbeli növekedés alapja a vállalat innovatív ereje. A Bosch 59.000 munkatársat foglalkoztat a kutatás és fejlesztés területén világszerte 120 telephelyen. A Bosch csoport stratégiai célja innovatív megoldások létrehozása a hálózatba kapcsolt világ számára. A Bosch csoport termékei és szolgáltatásai hasznos megoldásokkal javítják az élet minőségét. Az „Életre tervezve” szlogen ezt a világszerte elérhető technológiát jelenti.

További információért látogasson el honlapunkra: www.bosch.hu

A Budapesti Gazdasági Egyetemről

Magyarország legnagyobb, mintegy 16 ezer hallgatót képező alkalmazott tudományok egyeteme a Budapesti Gazdasági Egyetem, amelynek története elődintézményei révén 1857-re, a Pesti Kereskedelmi Akadémia alapítására vezethető vissza. Az intézmény jelenlegi formája Budapesti Gazdasági Főiskola néven 2000. január 1-jén jött létre, három elismert és sikeres felsőoktatási intézmény, a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola, a Külkereskedelmi Főiskola és a Pénzügyi és Számviteli Főiskola integrációjával. 2011-ben a Pénzügyi és Számviteli Kar Zalaegerszegi Intézete önálló karrá alakult Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg (GKZ) néven. A BGF a 2013 és 2016 közötti időszakra elnyerte az „alkalmazott tudományok főiskolája” minősítést, majd 2016. január 1-jével alkalmazott tudományok egyeteme rangot kapott. A jogelőd intézményekben végzettek a hazai munkaerőpiac legelismertebb, legkeresettebb szakemberei, számosan közülük a magyar társadalom és gazdasági élet vezető személyiségei. A Budapesti Gazdasági Egyetem küldetése, hogy az üzleti tudományokban, valamint a kapcsolódó tudományágak területén az alapképzés, a mesterképzés, a szakirányú továbbképzés, a felsőfokú (felsőoktatási) szakképzés, valamint az egyéb felnőttképzés terén az ország és a kelet-közép-európai térség egyik vezető gazdasági felsőoktatási intézménye legyen. A Budapesti Gazdasági Egyetem 2010 májusában a Felsőoktatási Minőségi Díj elismerésben részesült a minőségfejlesztés terén elért kiemelkedő eredményeinek elismeréséül, 2012 márciusa óta pedig ISO 9001:2009 tanúsítással rendelkezik. Az intézmény 2011 júniusában tagságot kapott az Európai Egyetemek Szövetségében (EUA), amely Európa vezető felsőoktatási szervezete, míg 2012-ben a Nemzetközi Egyetemi Szövetséghez (IAU), az UNESCO felsőoktatási szervezetéhez csatlakozott.

www.bosch.hu  


NEWS ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - Bosch

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: