Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Az EANM 2017 kongresszuson a Siemens Healthineers először mutatja be a Biograph Vision PET/CT rendszert és szoftver platformot

2017.11.03

Forrás: Siemens, Hírek
Az Európai Nukleáris Medicina Társaság (EANM) 30. éves kongresszusán, amit Bécsben, az Austria Center Vienna konferencia- és kiállítási központban rendeznek október 21. és 25. között, a Siemens Healthineers először mutatja be a Biograph Vision1 elnevezésű termékét.


Ez egy pozitron-emissziós tomográf / számítógépes tomográf rendszer, ahol a tervezési cél az volt, hogy a pontosság új szintjét érjék el a PET/CT képalkotás területén. Ugyancsak az EANM 2017 kongresszus során ismerteti a Siemens Healthineers a szoftver azon új jellemzőit, amelyek révén speciális klinikai lehetőségek tárulnak fel a Biograph Vision, valamint a cég már bevezetett Biograph mCT és Biograph mCT Flow nevű PET/CT rendszerei előtt.

Biograph Vision PET/CT

A Biograph Vision PET/CT rendszernél az új Optiso Ultra Dynamic Range (UDR: igen széles dinamikai tartományban használható) detektor technológiát alkalmazzák, ami a szilícium alapú fotoelektron sokszorozókon (SiPM-eken) alapszik, nem pedig az iparági szabványként elterjedt elektronsokszorozó csöveken (PMT-ken). Az új rendszer konstrukciója lehetővé teszi a Siemens Healthineers számára, hogy a detektor lutécium-oxiortoszilikát (LSO) kristály elemeinek méretét 4 x 4 mm-ről 3,2 x 3,2 mm-re csökkentse, ami nagyobb térbeli felbontást eredményez, ezzel pedig javulhat a károsodás észlelhetősége. Felhasználva ezeket a rendkívül kisméretű LSO kristályokat és a szcintillátor tömb 100 százalékát lefedve az SiPM egységekkel2 a Biograph Vision a szektor leggyorsabb TOF értékét3 kínálja, az időbeli felbontás pedig csupán 249 pikoszekundum2.

A Biograph Vision esetén alkalmazott nagy, 78 cm méretű cső révén 24 százalékkal nagyobb hely áll rendelkezésre, mint az iparági szabvány3 esetén. Ez a nagyobb csövet tartalmazó modell fokozott kényelmet biztosít a páciens számára, megkönnyíti a pozicionálást és elősegíti a speciális sugárterápiás (RT) alkalmazások tervezését.

A Biograph Vision tervezése során ügyeltek arra, hogy költséges átalakítások nélkül is el lehessen helyezni a berendezést a létesítménynek abban a termében, ahol a PET/CT rendszerek Biograph mCT termékcsaládjába tartozó, meglevő eszközöket helyezték üzembe.

Új szoftver platform

A Siemens Healthineers új szoftver platformja négy olyan opcionális jellemzővel rendelkezik, melyek segítségével biztosítható az új Biograph Vision PET/CT rendszer optimális teljesítménye. Ezek a jellemzők opcióként rendelkezésre állnak majd a vállalat PET/CT rendszereinek már bevezetett Biograph mCT termékcsaládjánál is.

A QualityGuard (kb. minőségőr) jellemzőt a PET detektor önhitelesítésére tervezték. Az LSO detektorok természetes háttérsugárzását kihasználva napi és heti minőség-ellenőrző (QC) eljárásokat futtat le a szolgálati időn kívül, így naponta akár 30 percet is megtakarít a kezelő személyzet számára2. Az önkalibrálás szükségtelenné teszi a napi és heti manuális beállítást radioaktív sugárforrás használatával, így csökken a technológus sugárterhelése és nincs szükség a 25-30 fontot nyomó radioaktív sugárforrás felemelésére sem.

A második szoftverjellemző, a FlowMotion Multiparametric Suite (kb. több paraméteres programcsomag az áramló mozgás kezeléséhez)1 egy teljesen automatizált megoldás, amely a standard, statikus PET képek mellett a kontrasztanyag (nyomjelző) megkötési rátáját és eloszlási volumenét is mutató, egész testes PET felvételek készítésére is képes.

Az OncoFreeze1 (kb. onkológiai pillanatfelvétel) jellemző lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag a légzőmozgást kiküszöbölő képeket kapjunk. Hagyományosan a légzés-vezérelt (légzőmozgást figyelembe vevő) képek csak a beteg légzési ciklusának egy meghatározott részéből választják ki az információkat, és a PET/CT vizsgálat során kinyert adathalmaz maradék részét eldobják. Az OncoFreeze megtervezése során az volt a cél, hogy a légzési ciklusból kinyert információk 100 százalékát hasznosítsák2 és lehetőség szerint csökkentség az adatgyűjtésre fordított időt.

Végül a CardioFreeze1 (kb. kardiológiai pillanatfelvétel) a szívről készített PET/CT képek gyűjtésének problémáival foglalkozik. A szoftvert úgy tervezték, hogy korrigálja a légző- és szívmozgást. A CardioFreeze használatával a szívmozgás mindene egyes ütemét a begyűjtött adatok 100 százalékával rekonstruálják,2 kiküszöbölve a légzőmozgásból és a szívdobogásból adódó változékonyságot.

A Biograph Vision PET/CT rendszer teljesítménye jelentős előrelépést mutat az általunk eddig valaha épített berendezésekhez képest" - mondta Jim Williams, aki az orvostudományok doktora és a Siemens Healthineers molekuláris képalkotási részlegének a vezetője. “Példátlan sebességű TOF időt és rendkívüli térbeli felbontást kínál, a tényleges számlálási sebesség kapacitása pedig közel háromszorosa a jelenlegi legkorszerűbb eszközökének. Ezzel a rendszerrel kitágítjuk a PET képalkotás határait, lehetővé téve új területek vizsgálatát klinikai partnereink számára."

1 A Biograph Vision, OncoFreeze, CardioFreeze, QualityGuard és FlowMotion Multiparametric Suite fejlesztése jelenleg folyik, és még nem teljesítik az orvosi eszközökre vonatkozó európai irányelvben (93/42/EEC) és annak nemzeti végrehajtási változataiban előírt összes lényeges követelményt. Kereskedelmi forgalomban még nem kaphatók az Európai Unió területén, és nem értékesíthetők sem az USA-ban, sem valamely másik országban. Jövőbeni elérhetőségük nem garantálható.

2 A közzététel idején végzett nemzetközi mérések alapján. Az állományra vonatkozó adatok.

3 A publikáció idején rendelkezésre álló szakirodalom alapján. Az állományra vonatkozó adatok.

www.siemens.hu   


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; - Siemens

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: