Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A Siemens a digitalizáció és a mérnöki munka hatékonyságát szemlélteti a Husum Wind 2017 kiállításon

2017.09.22

Forrás: Siemens, Hírek
A "Hozzuk ki a legtöbbet a szélenergiából - fedezzük fel a digitalizációban rejlő értékeket" jelmondatnak megfelelően a digitalizáció és a tervezés hatékonysága azok a fő témák, amik a Siemens által kiállított termékeket jellemzik az idei Husum Wind kiállításon.


A digitalizáció főként a Simatic WinCC nyílt architektúrájú Scada (felügyeleti, vezérlő- és adatgyűjtő) rendszerre, a felhő alapú MindSphere nyílt IoT (Internet of Things) operációs rendszerre és az ipari kommunikációra összpontosít: a feladat nagy mennyiségű adat hatékony tárolása és elemzése, az állapotfelügyelettől kezdve a szélenergiát hasznosító erőművek működésének optimalizálásáig. A vállalat a tervezés hatékonyságát elősegítő eszközök széles skáláját mutatja be, ideértve az alábbiakat: a különféle turbinatípusok vezérlésére szolgáló eljáráskönyvtárak, a prototípusok és modellek létrehozására használható szimulációs eszközök, széles körű CAx adatokat használó tervezési eszközök, valamint a szélturbinák hatékony automatizálására kifejlesztett műszaki eszközök. A tervezési hatékonyság előtérbe helyezésére további példa a biztonságos és hatékony energiaátvitelt lehetővé tevő buszrendszer; a kompakt kivitelű, gáz-szigetelésű középfeszültségű kapcsoló-berendezés; a billentő és elfordító rendszer alkotóelemei és megoldásai; valamint a kompakt szélenergia átalakító berendezések új sorozata, különösen a maximum tíz megawattos szélturbinák esetén.

A digitalizáció területén a Siemens bemutatja, miként teszi lehetővé a Siplus CMS állapot-megfigyelő rendszer és a felhő alapú MindSphere nyílt IoT operációs rendszer azt, hogy a szélturbinák mechanikai károsodását már a korai szakaszban észleljék. Új szoftver használata révén a Simatic WinCC nyílt architektúrájú Scada rendszer okos Scada rendszerré korszerűsödik. A szélerőművek működésének optimalizálására szolgáló adatelemzések most már elvégezhetők bármiféle speciális statisztikusi szaktudás nélkül is. Például az erőmű kiértékelése a fő mutatószámok segítségével történik, majd a későbbi optimalizálásra statisztikai módszereket használnak. Öndiagnosztikai eszközökkel is felismerhetők a hibaállapotok. A szélenergia iparág digitalizációjának alapját a jövőálló kommunikációs hálózatok jelentik. A Siemens kapcsolástechnikai, útvonalválasztó, távoli hozzáférést biztosító, WLAN és biztonsági termékeinek iparági szabványként funkcionáló, robusztus alkotóelemei kielégítik a szélenergia szektor összes kommunikációs követelményét.

A kiállítás egyik fő témájához, a tervezési hatékonysághoz tartozik az a szoftver-konfigurációs eszköz, amelynek segítségével automatikusan, tehát hatékony módon hozható létre a turbinák fő vezérlőprogramja. A TIA (Total Integrated Automation) Portal és a könyvtárból vett turbina-követelmények együttes felhasználása révén jelentős mértékben csökkenthető a szükséges idő a manuális tervezéshez képest. Még a modell végső ellenőrzése előtt lehetőség van az összes folyamat-paraméter előzetes szimulációjára valós időben a Simatic használatával, melynek segítségével a szélenergia iparágban használatos Matlab és Simulink szimulációs eszközök a Siemens automatizálási környezetébe integrálhatók. A nem megfelelő jellemzők gyorsan és könnyen korrigálhatók a prototípus megépítése előtt. A szélerőművek által előállított elektromos energia biztonságosan, megbízhatóan és költség-hatékonyan továbbítható a Sivacon 8PS termékcsalád LDM buszrendszerével, ideértve a turbina és a távvezeték oszlop alapzata közötti, a meghibásodások szempontjából kritikus szakaszt. Az Eplan tervezőrendszerhez használt részletes CAx adatokkal időt takarítunk meg és csökkentjük a hibaforrásokat a vezérlőszekrény konstrukciója során. A kisfeszültségű kapcsoló-készülékek és az automatizálási komponensek esetén használt Eplan makrók segítik a virtuális huzalozást és a kábelgyártást. A Simatic S7-1500 vezérlőkbe beépített rendszerdiagnosztika teljesen átlátható képet ad a berendezés állapotáról bármiféle további konfigurációs erőfeszítés nélkül. A kompakt kivitelű, gázszigetelésű 8DJH középfeszültségű kapcsolótábla biztonságosan és megbízhatóan osztja el az energiát. A szélerőmű telep és a közcélú hálózat közötti átadási ponton a több-funkciós Sicam Q200 rögzítő berendezés már teljesíti az új E VDE-AR-N 4110 összekapcsolási szabályokban leírt követelményeket. A billentő és elfordító rendszer Sirius kapcsoló-berendezései lépést tartanak a szélerőművek folyamatosan növekvő teljesítmény osztályaival. Az összes komponens magas rendelkezésre állása és megbízhatósága, valamint az elektromos rendszerek rugalmassága, robusztussága és nagy energiahatékonysága lehetővé teszi a szélturbinák megbízható üzemelését még rendkívül körülhatárolt terek esetén is.

A vásáron a Siemens bemutatja a szélenergia-átalakító berendezések új portfólióját is, ahol a szélenergia termelés központi elemeként egyre nagyobb követelményeket kell kielégíteni a hálózat kompatibilitása, hatékonysága és megbízhatósága tekintetében. A magas rendelkezésre állást és hatékonyságot kínáló, új Sinamics W180 sorozatú kompakt készülékek különösen megfelelnek a szélturbinák céljára egészen tíz megawatt értékig.

Háttér információk

A szélenergia iparág céljaira kifejlesztett Siemens portfólió esetén az energiatermelési költségek csökkentése a cél. Szoftver megoldásokkal, gyakorlati eszközökkel, valamint egymással harmonizált komponensekkel és rendszerekkel is csökkenthetők az energiaköltségek. A berendezések konstruktorai és üzemeltetői élvezik azokat az előnyöket, amik a szélerőművek magas rendelkezésre állásából és hatékonyságából, az alacsony termelési és karbantartási költségekből, a rövidebb tervezési és üzembe helyezési időből, a lecsökkent piacra kerülési időből valamint a beruházás gyors megtérüléséből adódnak.

www.siemens.hu  


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; - Siemens ; Kiállítás, konferencia

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: