Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

YuMi, az ABB robotja vezényli Andrea Bocellit

2017.09.07

Forrás: ABB, Hírek
2017-09-07 - YuMi felkészítése karmesteri premierjére – kulisszatitkok
Szerző: Andrea Colombini, karmester


A vezénylés sokkal több, és összetettebb feladat annál, mint hogy a karmester feláll a pódiumra, és karjaival „hadonászni” kezd a zenekar előtt. A karmesternek az a feladata, hogy értelmezze és közvetítse a zenemű üzenetét, meghatározza a darab hangszínét és dinamikáját, beintse az egyes hangszereket, illetve az azokon felhangzó szólamokból egyetlen, a zeneszerző szándéka szerinti összhangzást teremtsen meg. A professzionális vezényléshez komoly zenei felkészültségre, technikára, a zenemű interpretálására és megfelelő karizmára van szükség.

Nemrég azt az izgalmas megbízatást kaptam, hogy az ABB YuMi nevű, a világ első együttműködő, kétkarú ipari robotját felkészítsem, hogy karmesterként mutatkozzon be a pisai Teatro Verdi színpadán, az első Nemzetközi Robotikai Fesztivál gáláján. A munka, amely során YuMi-val el kell sajátíttatnom a dirigensi feladatokat ellátó zenész kifinomult technikáját, szakmai pályafutásom egyik legörömtelibb, de nagy kihívást jelentő megbízásának bizonyult. A Verdi művekből összeállított program során YuMi a Luccai Filharmonikusok élén az olasz tenort, Andrea Bocellit fogja kísérni.

A YuMi által megtestesített fejlett, kifinomult technológia lenyűgözött, és számos módot kínált arra, hogy a robottal művészeti és zenei alkotást hozzak létre. A robot könyöke, alkarja és csuklója közötti mozgástartomány beállítása, valamint a felütések és leütések részelemekre bontása és betanítása –a robot sokoldalúságának köszönhetően – nagyon sikeres volt.

A robot előadását két lépésben építettük fel. Az első lépésben a „Lead-through programming” technológiával a saját mozdulataimat rögzítették. A folyamat során a robot karjait úgy vezették, irányították, hogy azok minden apró részletre kiterjedően kövessék a mozdulataimat, majd a mozgási pályákat rögzítették. A második lépésben a mozdulatok finomhangolására került sor az ABB RobotStudio szoftverével. A finomhangolás során a mozdulatokat összehangolták, szinkronba hozták a zenével. A robot két lépésben történő beállításához természetesen az ABB műszaki ismereteire volt szükség, azonban a lead-through programozási technológia segítségével pontosan azt csinálhattam, amiben a legjobb vagyok, azaz a zene életre keltésére összpontosíthattam. Nagyon meglepőnek találtam, hogy a feladatot ilyen simán, zökkenőmentesen sikerült megoldanunk.

Opera conductor Andrea Colombini prepares YuMi for its big opera debut (0:31)
https://www.youtube.com/watch?v=ssT1es12Eio 

Azt kell mondanom, hogy a munkánk végeredménye hihetetlen. A karmester finom mozdulatait, gesztusait teljes mértékben és olyan magas szinten sikerült reprodukálni, amit korábban elképzelhetetlennek tartottam. Sikerrel oldottuk meg a nehéz feladatot: YuMi mozdulatai, gesztusai könnyedek, gördülékenyek, érintése hihetetlenül puha, előadása kifinomult, árnyalt. Ha a korábbi robotoknál tapasztalt merev, darabos gesztusokat és mozdulatokat vesszük figyelembe, kijelenthetjük, hogy jelentős előrelépés történt.

YuMi a műszaki jellemzők tekintetében kiemelkedően jó, azonban nem rendelkezik emberi érzékenységgel. A humanoid robot jól használja a karjait, azonban a lélek, a szellem mindig az emberek privilégiuma marad. Úgy vélem, hogy a „robotmaestro” hasznos segédeszköz lehet, sőt, az első zenekari próbán, amíg a karmester meg nem érkezik, vezényelhet is. Ezt követően a karmester átveszi a zenekar vezetését, elvégzi azokat a finomításokat, amelyek nyomán megszületik a zenemű művészi interpretálása, előadása.

Miután kicsit megismerkedtünk, és jobban megértettük egymást, YuMi és én jó barátokká váltunk. Most izgatottan várom az előadást!

--------
A szeptember 12-én tartandó gálán Andrea Bocelli Verdi Rigolettójából a La donna mobile (Az asszony ingatag) című áriát énekli majd YuMi vezényletével. A gálán fellép Maria Luigia Borsi énekes is, aki Puccini operájából, a Gianni Schicchiből a híres szopránáriát, az „O mio babbino caro”-t (Lauretta áriáját) fogja énekelni. A debütáló karmesterrobot vezényletével a zenekar egy fejezetet is előad Mascagni híres operájából, a Parasztbecsületből.

Andrea Colombini
Andrea Colombini az olaszországi Lucca városában született. A pályafutását 1994-ben kezdő karmester már közel 200 előadást vezényelt. A karmester az opera- és szimfonikus művekből álló repertoárjával rendszeresen fellép Olaszországban és külföldön (Egyesült Királyság, Bulgária, Egyiptom) is. Zenei munkásságában központi szerepet játszik a PUCCINI E LA SUA LUCCA Festival, amelynek keretében 15 koncertből álló opera/szimfonikus programot vezényel minden évben. Colombini a következő zenekarokkal dolgozott együtt: Szófiai Filharmonikus Zenekar, Johann Strauss Zenekar, Orchestra Lirico Sinfonica di Grosseto, Orchestra Filarmonica Nazionale Italiana és a Lucca Philharmonic Orchestra. A Colombini általa 2010-ben alapított a Luccai Filharmonikus Zenekart (Lucca Philharmonic Orchestra) szakmai körökben Toszkána és Olaszország egyik legkiválóbb zenekarának tartják. Colombini 2013 és 2016 között a Luccai Filharmonikusok élén nagy sikerrel vezényelte Puccini műveit a bécsi Musikvereinben.

www.abb.hu  


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; Humanoid robot ; - ABB

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: