Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A 2017. augusztusi Szentlőrinci Gazdanapok várható eseményei

2017.07.26

Forrás: IpariCégek.hu Riport
Végh Gábor vásárigazgató, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ munkatársa válaszolt kérdéseinkre.


- A Baranya Megyei Vállalkozói Központ 2017-ben rendezi 24. agrárvásárát, a Szentlőrinci Gazdanapokat. Mikor, milyen elképzelésekkel indították a Gazdanapokat?
A kilencvenes évek elején, a hatalmas társadalmi és gazdasági változás idején - 1991-ben -, elsősorban a külföldi támogatások és a PHARE program fogadása, a vállalkozói kultúra elterjesztése céljából alapították meg a Baranya Megyei Vállalkozói Központot. Magyarországon minden megyében működik ilyen szervezet. Alapvető feladatunk a vállalkozások támogatása tanácsadással, képzéssel, mikrohitellel, pályázatírással és más, a helyi sajátosságokra és igényekre épülő projektekkel. Az Európai Unió - a jelentős pénzbeli támogatásokon kívül - önkénteseket is küldött Kelet-Európába, akik tanácsaikkal, tapasztalataikkal segítették a piacgazdaság módszereinek bevezetését, elterjesztését. Nekünk, Baranya megyében a Peace Corps (Békeszolgálat) egyik amerikai szaktanácsadója - egy vietnami veterán - jutott, aki amerikai példák és tapasztalatok alapján vetette fel, hogy szervezzünk az ottanihoz hasonló mezőgazdasági vásárt - „farmer-sót”.

Végh Gábor vásárigazgató
Végh Gábor vásárigazgató. Fotó: Gál József, IpariCégek.hu

Az ötletet tett követte és 1994-ben megszületett a Baranya Megyei Vállalkozói Központ legnagyobb projektje, a „Szentlőrinci Gazdanapok” mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítás és vásár. Alapítványunk 22 év óta minden évben és egyre nagyobb volumenben szervezi a vásárt.

A kezdeti gyermekbetegségek után a „Szentlőrinci Gazdanapok” mára az ország egyik meghatározó szakvásárává nőtte ki magát. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy rendezvényünket évről évre egyre több kiállító és látogató tiszteli meg!

- Melyek voltak az eddigi Szentlőrinci Gazdanapok legemlékezetesebb eseményei? Mindig ezen a helyszínen tartották a kiállítást, vagy a helyszín időközben módosult?
Szinte minden évben nagyon emlékezetes, jó versenyt láthatnak látogatóink a rendezvényünk keretében megtartásra kerülő Szentlőrinci Vágta futamain.

Mindig itt tartottuk. Szentlőrinc Város Önkormányzatával kezdetektől fogva együttműködünk. A terület az Önkormányzaté, az infrastruktúra a Vállalkozói Központté, a tavalyi évben 15 évre használatba adásra kötöttünk megállapodást.
Az emlékezetesebb eseményekről a jubileumi 25 éves évfordulónkon adunk számot.

- A 2016. évi Szentlőrinci Gazdanapok hozta az eddigi legtöbb kiállítót és látogatót. Milyen főbb szakterületekről érkeztek a kiállítók? A 2017-es kiállításon várható-e számottevő változás a kiállítók összetételében?
A rendszeresen jelenlévő kiállítók mellett idén is lesznek olyanok, akik most először mutatkoznak be a Szentlőrinci Gazdanapokon. A magyarok mellett ebben az esztendőben is kiállítanak osztrák, német és horvát agrárvállalkozások. A határmenti régiókból – Verőce, Eszék és Bjelovár - érkeznek vállalkozások.

Az utolsó akadály felett
Az utolsó akadály felett, korábbi Szentlőrinci Gazdanapokon.
Fotó: Gál József, IpariCégek.hu


- Milyen infrastruktúra várja 2017-ben a kiállítókat és látogatókat?
A helyszín: Szentlőrinc, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ rendezvénycentruma, melynek GPS koordinátái: 46°2’25"N 17°58’43"E
Alapterület: 81.600 m2

Az infrastruktúra a korábbi évek gyakorlata alapján teljesen kiépített:
- A” és „B” csarnoképület, összesen 1.100 m2 alapterülettel
- gazdasági állatbemutató épületkomplexum
- 30.000 m2 nagyságú rendezett füves talajú szabadterület
- lovas-pályák (díjugrató és vágta pálya)
- a területhez közvetlenül kapcsolódó parkolók
- internet hozzáférés (teljes wifi lefedettség)

Az "A" pavilon - kiállítási csarnok: 300 m2, ebben található 150 m2 kiállító tér, a vásáriroda és a kiállítói vizesblokk.
A "B" pavilon - kiállítási csarnok 800 m2 alapterület kiállító tér.
Állatbemutató karámkomplexum a hagyományos építészet szerint készült fa szerkezetű, amely 5.000 m2-es területen található, összesen 11 épületből áll. Kiállítóink ezekben mutatják be különböző haszonállataikat (lovakat, szarvasmarhákat, juhokat, sertéseket, kecskéket, illetve kisállatfajtákat).

Fogathajtó
Fogathajtó az egyik korábbi Szentlőrinci Gazdanapokon.
Fotó: Gál József, IpariCégek.hu

- Mit láthatnak 2017-ben a szakmai érdeklődők és a látogatók? 
Idén is közel négyszáz - hazai és külföldi - kiállító mutatja be termékeit, szolgáltatásait.
Ahogy az elmúlt évek során mindig, a péntek most is szakmai nap lesz, a megnyitót követően, a termelőket érintő kérdések kerülnek majd a középpontba.

A vásár ideje alatt további szakmai program várható – péntek, szombat –, a szántóföldi bemutató, ahol a gyakorlatban is megismerkedhetnek az érdeklődő gazdák a legújabb a növénytermesztésben alkalmazott eljárásokkal, az erőgépekhez csatlakoztatható adapterekkel.

A „nemzetköziség” terén újdonság is várja a látogatókat, mert idén útjára indítjuk - ezzel is erősítve a Gazdanapok nemzetköziségét - a Kárpát-medencei Gazdasági Találkozó nevet viselő sorozatunkat, amelynek keretében évről évre más és más országot helyezünk a középpontba. Elsőként Székelyföld mutatkozik be, az ott működő Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége által összefogott gazdálkodók, mezőgazdasági szervezetek és vállalkozások bemutatásával.

- Az utóbbi években bevezették a technikai bemutatókat. Mikortól szerepel a programokban a Szántóföldi gép- és technológiai bemutató és a Traktorok ügyességi versenye?
2014-ben nagy talajművelő show- a súlyos esőzés miatt elmaradt, 2015 és 2016. szántóföldi gép- és technológiai bemutató néven szerepelt már a programban.

Munkagépek
Munkagépek, traktorok egy korábbi Szentlőrinci Gazdanapokon.
Fotó: Gál József, IpariCégek.hu

- Miről szól a Szántóföldi gép- és technológiai bemutató?
Szántóföldi bemutató keretében a gyakorlatban is megismerkedhetnek az érdeklődő gazdák a legújabb a növénytermesztésben alkalmazott eljárásokkal, az erőgépekhez csatlakoztatható adapterekkel.

- Milyen gépeken, milyen feladatok várnak a Traktorok ügyességi versenyén résztvevőkre?
Az ügyességi versenről a helyszínen fognak először teljes értékű információkkal, a konkrét feladatokkal találkozni a résztvevők.

- Lesz-e újdonsága a 2017-es Szentlőrinci Gazdanapoknak?
Igen, lesz.

* Minden IpariCégek.hu Riport és a képek is saját készítésűek, minden jogot fenntartunk!


Riportok ; Ipari Blog ; NEWS ; Ipari hírek ; Fém, gépipar ; Agrár ; Kiállítás, konferencia ; - BMVK, Szentlőrinci Mezőgépnapok

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: