Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

KUKA Mobil Platform (KMP) az ipar szolgálatában

2017.07.24

Forrás: IpariCégek.hu Riport
Fátay Dániel és Komlósi István, a KUKA Robotics Hungária Kft. szoftverfejlesztői ismertették a KUKA Mobil Platform alkalmazási lehetőségeit és előnyeit.


- Mit jelent a KUKA Mobil Platform (KMP) kifejezés? Milyen mobil terméket jelent?
Minden olyan járművet KUKA Mobile Platformnak nevezünk, amely képes tetszőleges geometriájú útvonalat lekövetni, illetve univerzális mozgásra képes.
A Platform tetszőlegesen további bővítmények szerelhetőségét jelenti, pl.: robotok, emelő szerkezet, szalag, stb., de akár magában is használható.
 
- A mobil platform elsősorban szállítóeszköznek tekinthető, vagy inkább robotok mobil, mozgásban történő alkalmazásáról van szó?
Alapvetően mind a kettő, mindkét megoldás használatban van. A munkavégző robotok munka közbeni helyváltoztatása a robotok jobb kihasználási lehetőségeit is jelentik.

KUKA Mobil Platform
KUKA Mobil Platform (KMP) az Ipar Napjai, Mach-Tech 2017 kiállításon.
Fotó: Gál József, IpariCégek.hu

- Melyek az egyediségei a mobil platformnak? Milyen alkalmazási célokra fejlesztették?
¤  Omnidirekcionális - azaz bármilyen pozícióból bármilyen irányba el tud mozdulni.
¤  Holonom - univerzális mozgásra képes, azaz bármely pozícióba egy mozdulattal el tud jutni.
¤  Lézer szenzorok segítségével méri fel környezetét és tájékozódik. Emiatt nem szükséges pozicionáló segédberendezés (felfestés, padlóba épített mágnescsík, stb.)
¤  Dinamikus akadályelkerülés
¤  Autonóm pályatervezés
¤  Flotta szintű ütközésmentes irányítás

Az ipari automatizálás és az ipari termelési folyamatok korszerűsítési szempontjai történt a mobil platform fejlesztése.

- Mit tud a KUKA mobil platform 1500?
A KMP 1500 egy minden irányba mozgatható, mobil platform, ami önállóan és rugalmasan mozog a térben. Az új KUKA Sunrise-vezérlővel kombinálva a jövő ipara számára moduláris, sokoldalú, mobil gyártási lehetőségeket kínál.
Akár 1500 kg-os teherbírása révén a termékeket biztonságosan mozgatja az egész gyártási folyamat során.

- A KUKA omniMove pont a nehéz terhek szállításához készült. Milyen technológiai felépítéssel rendelkezik? Mekkora kiterjedésű és súlyú terhek szállítására alkalmas?
A KUKA omniMove hajtástechnológia korlátlan manőverezhetőség, az omnidirekcionális keréktechnológia lehetővé teszi a minden irányban valót haladást. Egy elektromotor által hajtott kerék két keréktárcsából és kilenc szabadonfutó, 45 fokos szögben felszerelt görgőből áll. A kerekek egymástól függetlenül mozognak, ezért nemcsak előre és oldalra, hanem átlós irányba és körben is tud mozogni.

A szállítható méret és a terhelhetőség széles határok között változhat. A KUKA omniMove akár a 90 tonna tömegű repülőgép-alkatrészeket is milliméteres pontossággal képes szállítani a hamburgi gyártócsarnokban, ahol az Airbus gyártósor dolgozói az A380 géptörzsének óriási, 90 tonna tömegű, 15 m hosszú elemeit mozgatják a futballpályányi alapterületű csarnokban.

- A KUKA Triple Lift nyolc méter magasságig érhet fel. Milyen irányban tud dolgozni, mekkora terhelhetőséggel? Hol előnyös az alkalmazása?
A KUKA Triple Lift egy mobil emelőplatform, legfeljebb nyolc méterig történő munkavégzéshez használható, hidraulikus teleszkóphenger segítségével fokozatmentesen állítható. Nagy magasságban is rendkívüli stabilitásának köszönhetően mindenkor a legnagyobb biztonságban történhet a munkavégzés.

A maximális mozgathatóság Mecanum kerék segítségével történhet, melynek köszönhetően a KUKA Triple Lift transzlatorikus (haladó) és rotatorikus (forgó) mozgásnál is az omniMove hajtástechnológiának köszönhetően korlátlan a manőverezhetőség. A nagy teherhordás mellett is +/- 5 mm-es pozícionálási pontosság elérhető.
Maximum 1.000 kg a terhelhetősége.

Kifejezetten  karbantartási, javítási, generáljavítási, röviden MRO munkákra van kifejlesztve. Többek között a repülőgépek karbantartási, javítási és állagmegóvási munkáihoz is alkalmazzák, főleg a nagyterű repülőgépeknél, mint az A380.

- Mit tud a flexMover, a vezeték nélküli szállítórendszer?
Az erősen növekvő vezető nélküli szállítórendszerek igénye alapján került kifejlesztésre. A KUKA flexMOVER használatával egy rugalmas, nagyteljesítményű megoldást kínálunk, ami széles sprektrumot lefed. Az anyagelosztástól egészen a komplex szerelő rendszerekbe történő rendkívül rugalmas beépítésig használható.

- Melyik KUKA mobil platformok, milyen KUKA robotokkal, eszközökkel építhetők össze? Milyen célú alkalmazásokra?
Jelenleg a KMP200 az LBR iiwa-val összeépíthető. Tervben van a KMP1500 és a Cybertech összeépíthetősége.
Ezek már egyedi lehetőségek, melyekről konkrét használati célra történő alkalmazáshoz egyedi tájékoztatást és ajánlatot adunk.

- Hol történik a KUKA mobil platformok gyártása és fejlesztése?
A fejlesztés Budapesten és Augsburgban, Németországban történik. A KUKA mobil platform  gyártása Magyarországon, Füzesgyarmaton és Taksonyban, Németországban, Augsburgban történik.

* Minden IpariCégek.hu Riport és a kép is saját készítésű, minden jogot fenntartunk!


Riportok ; Ipari Blog ; NEWS ; Ipari hírek ; Robot, automatika, automata ; - KUKA ; Fém, gépipar

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: