Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A technológiai és pénzügyi siker útján: A Continental megteremti a digitális jövő mobilitását

2017.03.02

Forrás: Continental, Sajtóközlemény
¤ Degenhart vezérigazgató: „A mobilitási szolgáltatásokkal egyre több pénzt keresünk
¤ A 2016. évi forgalom 3,4 százalékkal, 40,5 milliárd euróra emelkedett
¤ A nettó eredmény 2,8 milliárd euróra / részvényenként 14,01 euróra emelkedett


¤  Az elnökség javaslata: Az osztalék növekedjen 50 centtel, 4,25 euróra
¤  2016-ban 3 milliárd eurót is meghaladta a gépjárművezetést támogató rendszerekre beérkezett megrendelések összértéke
¤  Az elmúlt években az 1 milliárd eurót is meghaladták az elektromobilitási célú befektetések

Hannover, 2017. március 2. A 2016-os üzleti évben a Continental magabiztosan elérte - részben kissé felül is múlta - az ősszel meghatározott éves céljait. A vállalat ezzel egy időben meg is határozta az elkövetkező időszak növekedési pályáját: „Ma a személy- és áruszállítási mobilitás iránymutató technológiáit fejlesztjük és gyártjuk. Holnap már egyre több pénzt keresünk majd a mobilitási szolgáltatásokkal” – mondta a Continental vezérigazgatója, Dr. Elmar Degenhart csütörtökön Hannoverben a 2016-os üzleti év előzetes adatainak ismertetésekor. „A járműipar változik. Ugyanez vonatkozik üzleti modellünkre is. A múltban ritkán alakíthattuk ennyire izgalmas és lehetőségekben gazdag módon a jövő mobilitását” – fűzte hozzá.

A Continental 2016-ban újabb sikeres üzleti évet zárt. A forgalom 3 százalékkal, 40,5 milliárd euróra növekedett, a korrigált EBIT-árrés pedig 10,8 százalék volt. „2,8 milliárd eurós adózás utáni eredményünkkel és a részvényenkénti 14,01 eurós nyereségünkkel ismét sikerült valamivel felülmúlnunk egy figyelemre méltó előző évet. Ismét sikerült gyorsabban növekednünk, mint a mi iparágunkhoz kapcsolódó piacoknak” – mondta Degenhart. A harmadik negyedévben bejelentett terheket ismerve mindez örömteli fejlemény. „Ezen izolált események nélkül rekordévet zártunk volna. Összesített eredményünk ezért több mint figyelemre méltó, és tulajdonosainknak is kifizetődő. Ezért azt javasoljuk, hogy az osztalékot ötödszörre is emeljük meg, méghozzá 4,25 euróra” – hangsúlyozta Degenhart.

Meglátása szerint a járműipari beszállító, abroncsgyártó és ipari partnervállalat kellőképpen felkészült a jövőre: „A Continental biztos pénzügyi alapokon áll és erős technológiai pozíciója van. Készen állunk a jövőre.” Habár a gazdasági és politikai környezet kihívások elé állít bennünket, az új év kezdete igazolta a 2017. évvel kapcsolatos elvárásainkat.

43 milliárd eurónál is magasabb forgalomnövekedésre számítunk. Ezzel ismét gyorsabban növekednénk a piacnál. Célunk a 10,5 százalékot meghaladó korrigált EBIT-árrés elérése. Mindezt pedig a nyersanyagárak egyértelmű növekedése ellenére kívánjuk elérni” – jelentette be Degenhart. A világ járműgyártását tekintve a Continental 1 százalékos növekedésre, azaz nagyjából 94 millió legyártott egységre számít. A vállalat várakozásai szerint a bővülő kínai és európai gyártás, valamint a brazil és oroszországi értékesítési piacok stabilizálódásából nagyobb előnyünk származik, mint amekkora veszteséget jelent az amerikai piac lassuló növekedése.

Tovább erősödő technológiai vezető pozíció a gépjárművezetést támogató rendszerek terén

A Continental tovább erősítette pozícióját a gépjárművezetést támogató rendszerek gyorsan növekvő piacán: ezen a területen használt érzékelőkkel és szoftveralkalmazásokkal együtt a vállalat 2016. évi rendeléseinek összértéke a 3 milliárd eurót is meghaladta. A technológiai vállalat az elmúlt öt évben összesen nagyjából 1 milliárd eurót fektetett ezek fejlesztésébe: „Célunk a következő: a jövő generációinak múzeumba kelljen járniuk ahhoz, hogy közlekedési balesetet láthassanak. A gépjárművezetést támogató rendszerek már ma is közlekedők millióit óvják meg a balesetektől és következményeiktől. A fontosabb érzékelő-technológiák környezet-felismerését javító további fejlesztésekkel nagy lépést teszünk a közúti közlekedés még magasabb fokú automatizáltsága és biztonsága irányába” – magyarázta Degenhart.

A vállalat ezért azon dolgozik, hogy az úgynevezett 3D Flash LIDAR-technológia sorozatgyártása megvalósulhasson. A visszhangos távolságmérőhöz hasonlóan ez a technológia is lézerimpulzussal alkot nagypontosságú és torzulásmentes képet a környezetről. A Continental 2020-tól gyártja majd ezt a nagy hatékonyságú technológiát a járműsorozatok széles körének. Ez a lépés döntő feltétele az automatizált és autonóm vezetés piaci bevezetésének.

A jövő járművei tiszták, intelligensek és hálózatba szervezettek

2050-ben az emberiség több mint kétharmada városokban él majd. A hozzávetőleges becslések abból indulnak ki, hogy a városi járművek nagy részét akkorra már mobilitási szolgáltatók és flottakezelők üzemeltetik majd. A jövőbeli járműveknek elektromos hajtása lesz, teljesen hálózatba lesznek szervezve és autonóm módon közlekednek majd. Nekünk mindez új és kiegészítő üzleti lehetőségeket teremt. A mai termékek mellett a Continental alaptevékenysége jövőben kibővül majd az okos mobilitási szolgáltatásokkal is” – magyarázza Degenhart.

A Continental már ma is élen jár az elektromobilitásban. „Az elmúlt években 1 milliárd eurónál is többet fektettünk az elektromobilitásba. Manapság a világ minden nagyobb piacáról kapunk megrendeléseket.  A nagy áttöréshez azonban még szükség van az akkumulátortechnika további fejlődésére. Erre legkorábban azonban 2024-ben, vagy akár pár évvel később számítunk” – mondta Degenhart.

A Continental iránymutató változásokat lát a mobilitás intelligens hálózatba szervezésében. A járművek a jövőben intenzívebben kommunikálnak majd egymással és az infrastruktúrával: A Continental a közúti és járműadatok intelligens hálózatba szervezésével így érte el, hogy 2012 óta a tehergépjárművek 390 millió literrel kevesebb gázolajat fogyasztanak. A jármű és a járművezető közötti közvetlen kommunikációval a jövőben még több baleset lesz elkerülhető. A Continental már 2017-ben elkezdi a belső kamerák sorozatgyártását, amellyel a jármű felismerheti, hogy a vezető érzékeli-e a lényeges információkat, és ennek megfelelően reagál.

A forgalom és a nettó eredmény ismét növekedett

A Continental pénzügyi igazgatója, Wolfgang Schäfer összességében elégedett az előzetes éves eredményekkel: „A bejelentésnek megfelelően 2016-ban növekedett a forgalmunk. Ezen felül az októberben közzétett terhek ellenére is újra növelni tudtuk nettó eredményünket.” 2016-ban a különböző tényezők – többek között garanciális események – összességében 480 milliárd euróval csökkentették a jövedelmezőséget.

A forgalom több mint 1,3 milliárd euróval – illetve 3,4 százalékot meghaladó mértékben – 40,5 milliárd euróra nőtt. A tényleges – tehát a konszolidálási módosításokkal és árfolyamváltozásokkal korrigált – forgalom-növekmény 4,7 százalékos.

Az előző évhez képest a 2016-os üzleti évben az operatív eredmény (EBIT) a maga 4,1 milliárd eurójával hasonló szintet ért el. Az EBIT-árrés a maga 10,1 százalékával elmaradt a 2015-ös 10,5 százaléktól.

A konszolidálási módosításoktól, felvásárlásokhoz kapcsolódó leírásoktól és a speciális hatásoktól megtisztított EBIT 2016-ban 4,3 milliárd euró volt, ami a korrigált forgalomra vetítve 10,8 százalékos árrésnek felel meg. Ez az érték elmarad az előző évi 4,4 milliárd eurós értékétől. 2015-ben ez a korrigált forgalomra vetítve 11,1 százalékos hányadnak felelt meg.

A megnövekedett kutatási és fejlesztési költségek átalakítják a járműipart

A Continental 2016-ban 2,6 milliárd eurót fektetett tárgyi eszközökbe és szoftveralkalmazásokba Az előző év 5,6 százalékával összevetve ez 6,4 százalékos befektetési aránynak felel meg. Az előző évhez képest a kutatás-fejlesztési ráfordítások 14,8 százalékkal, több mint 2,8 milliárd euróra növekedtek, és az előző évi 6,2 százalékhoz képest most a forgalom 6,9 százalékát tették ki.

A járműipar változik. Élenjárunk az új, intelligens mobilitási koncepciók és szolgáltatások terén. Az ezzel járó megnövekedett szoftverigény több fejlesztési költséget jelent, amellyel szemben viszont kevesebb a tárgyieszköz-beruházás. A múltbéli tapasztalataink szerint mindez nem hat kedvezőtlenül az Automotive Cégcsoporton belüli haszonkulcsunkra, és növekedik az értékteremtés” – magyarázta Schäfer.

A 2016. év végén a Continental összesen 6 milliárd euró likviditási tartalékkal rendelkezett, ebből 2,1 milliárd euró likvid tőke és 3,9 milliárd euró engedélyezett, de fel nem használt hitelkeret volt. A 2015. év végével összehasonlítva a likviditás 762 millió euróval növekedett. „A rendelkezésre álló eszközök rugalmasságot és jelentős reakciókészséget adnak nekünk” – fűzte hozzá Schäfer.

A kedvező üzletmenet a dolgozói létszám növekedését is eredményezte: A 2016. év végén a technológiai vállalat több mint 220.000 embert foglalkoztatott, körülbelül 12.000-rel többet, mint 2015 végén. A növekedés a bővülő termelés mellett különösen a felvásárlásoknak volt köszönhető.

www.continental.hu   


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Lézer ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; - Continental

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: