Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Jubilált a léghajtányok nemzetközi versenye

2017.05.08

Forrás: Bosch, Sajtóközlemény
Töretlen Bosch támogatással suhannak a léghajtányok
Egerben jubilált a X. Aventics Nemzetközi Pneumobil Verseny


¤  A verseny kiemelt támogatója a Bosch és a Rexroth
¤  Csúcstechnológiás alkatrészek a pneumobilokban
¤  10 év: megsokszorozódtak a számok

Immár tizedik alkalommal rendezték meg az egri Érsekkertben a léghajtányok nemzetközi versenyét, amelyre ötvenkét csapat – köztük harmincnál is több külföldi alakulat – készítette el sikeresen tervdokumentációját, így közel félszáz, összesen 46 jármű állhatott rajthoz. Huszonöt egyetemről jelentkeztek a diákok, ezek közül tizenhét a határainkon kívül található (Románia, Csehország, Lengyelország, Észtország, Litvánia).

A versenyt tíz évvel ezelőtt, 2007-ben a Bosch Rexroth vállalatok hívták életre és a megmérettetés akkor még házi, játékos összecsapásnak indult. 2008-ban az első Pneumobil verseny tíz hazai egyetem tizenhat csapatának részvételével zajlott. A pneumobilok vetélkedője mára rangos európai versennyé nőtte ki magát és az évek során a résztvevő csapatok száma megháromszorozódott. A jubileumi versenyt a Bosch és a Rexroth a szakmai támogatáson túl a pneumobil járművek megépítéséhez szükséges csúcstechnológiás alkatrészekkel segítette; a két vállalat a 2017-es egri mérnökviadalnak is kiemelt támogatója.

Büszkék vagyunk arra, hogy tíz évvel ezelőtt mi voltunk azok, akik életre hívtuk ezt a fontos seregszemlét, amelynek sikere azóta is megkérdőjelezhetetlen. A Rexroth és az Aventics példamutató együttműködésének példája a Pneumobil verseny. Egy évtizede arra hívjuk a hallgatókat, hogy kreativitásukkal, saját emberi nagyszerűségükkel járuljanak hozzá a jövő formálásához.” – mondta el köszöntőjében Daniel Korioth, a magyarországi Bosch csoport vezetője.

A sűrített levegővel hajtott járművek a jubileumi évben is három számban küzdöttek: egy hosszú távú futamban, egy ügyességi és egy gyorsulási számban. A szakmai zsűri a mérnökhallgatók által tervezett és épített járművek között a legeredetibb konstrukciót és projektet is értékelte. A járműépítés és a versenyzés mellett idén az eddigi legösszetettebb projektet kellett bemutatniuk és megvédeniük a jelentkezőknek.
Az alapkategóriákon kívül a Rexroth által kiemelten támogatott telemetria versenyszámban idén hat csapat mérte össze erejét. A Rexroth szállította csúcstechnológiájú eszközök használatánál a csapatoknak kiegészítő vezérlési, adatgyűjtési, és megjelenítési feladatokat kellett megoldaniuk. A kategória nyertese a lengyel Gdansk University of Technology, PG Power nevű formációja lett.

Lenyűgöző változások 2007 óta
Az első futamok még az egri üzem udvarában zajlottak. A verseny akkori leggyorsabb pneumobilját debreceni hallgatók készítették, ami akkor 25 km/h sebességet ért el, 2011-ben a legnagyobb megtett távolság pedig az akkor rekordnak számító 10501 méter volt. Tíz év alatt a mérnökhallgatók megsokszorozták teljesítményüket, a lettországi Riga Technical University diákjai által épített leggyorsabb jármű idén 51,92 km/h-val haladt át a célvonalon. A jubileumi verseny talán legizgalmasabb és leglátványosabb gyorsulási kategóriájában a járműnek egy feltöltött palackkal egy 220 méteres pályaszakaszt kell a lehető legrövidebb idő alatt megtennie. Míg 2012-ben erős mezőnyben egy szegedi csapat 28 másodperces eredménnyel tudott győztes lenni, az idei döntő futamban 23,32 másodperc alatt teljesítette a pályaszakaszt a győztes BEST Riga csapat Lettországból.

Gazdaságos, pontos, biztonságos és energiahatékony: a Bosch Rexroth hajtás- és vezérléstechnikája minden gépet és berendezést megmozgat. A vállalat világszintű alkalmazástechnikai tapasztalatát a mobil alkalmazások, a gépipari alkalmazások és tervezés, és a gyártásautomatizálás piaci szegmenseiben egyesíti, hogy innovatív komponenseket, méretre szabott rendszermegoldásokat és szolgáltatásokat fejleszthessen. A Bosch Rexroth egy kézből kínál megoldásokat ügyfelei számára a hidraulika, az elektromos hajtások és vezérlések, a hajtómű-technológia a lineáris mozgatás- és szereléstechnika területein. A világ több mint 80 országában, 29.500 munkatársa közreműködésével 2016-ben 5 milliárd euró forgalmat ért el.
További információ: www.boschrexroth.hu 

A Bosch csoport különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója. Világszerte megközelítőleg 390.000 munkatársat foglalkoztat (2016. december 31-én) és 73,1 milliárd euró árbevételt ért el 2016-ban. A cégcsoport négy üzleti területen végzi tevékenységét, ezek a mobilitási megoldások, az ipari technika, a fogyasztási cikkek, valamint az energia- és épülettechnika. Vezető IoT-vállalatként a Bosch innovatív megoldásokat kínál az intelligens otthonokhoz, az intelligens városokhoz, a hálózatba kapcsolt mobilitáshoz, és a hálózatba kapcsolt gyártáshoz. Szakértelmét az érzékelők technológiájában, a hálózatba kapcsolt szoftverek és szolgáltatások területén, valamint saját IoT felhőjében is hasznosítja, ügyfelei számára hálózatba kapcsolt, cross-domain megoldásokat kínál egyetlen forrásból. A Bosch csoport stratégiai célja innovatív megoldások létrehozása a hálózatba kapcsolt világ számára. A Bosch csoport termékei és szolgáltatásai hasznos megoldásokkal javítják az élet minőségét. Az „Életre tervezve” szlogen ezt a világszerte elérhető technológiát jelenti. A Bosch csoport magában foglalja a Robert Bosch GmbH-t, annak mintegy 60 országban működő csaknem 440 leányvállalatával és regionális vállalataival együtt. Értékesítési és szolgáltatási partnereit is beleszámítva a Bosch globális gyártási és értékesítési hálózata a világ szinte minden országát lefedi. A jövőbeli növekedés alapja a vállalat innovatív ereje. A Bosch 59.000 munkatársat foglalkoztat a kutatás és fejlesztés területén világszerte 120 telephelyen.

További információért látogasson el honlapunkra:
www.bosch.com, www.iot.bosch.com,  www.bosch.hu.


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - Bosch

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: