Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A Siemens mobil alállomásokkal növeli a szaúd-arábiai energiahálózat rugalmasságát

2017.05.05

Forrás: Siemens, Hírek
A Siemens két mobil alállomás leszállítására kapott megrendelést a National Grid SA cégtől, a Szaúdi Elektromos Művek energiaátviteli hálózatának üzemeltetőjétől.


A National Grid SA egyedi specifikációi alapján a Siemens két olyan 380 kV-os mobil alállomást tervezett és gyártott meglevő, innovatív mobil alállomás moduljainak felhasználásával, amelyek a királyság hálózatának bármely részén megfelelnek a követelményeknek és alkalmazhatók. Ez a két, egyenként 502 MVA névleges teljesítményű, nagyfeszültségű mobil alállomás lesz a legnagyobb teljesítményű ilyen berendezés, amit valaha egyszeres betáplálású (egy tápvezetékes) konfigurációban építettek. A mobil alállomást speciális utánfutóra szerelik, amivel könnyen elszállítható bárhova, ahol szükség van rá.

Az egységek összekapcsolva egy mobil alállomást alkotnak: hat utánfutó tartalmazza az összes szükséges berendezést, például akapcsoló-berendezést és a transzformátorokat. Az alállomások átvezető szigetelői  rotációs kialakításúak, így gyors - kevesebb, mint egy hétig tartó - telepítést tesznek lehetővé, és maximális kompaktságot biztosítanak szállítás során.

"Örömünkre szolgál, hogy mobil alállomásaink a biztonságos áramellátás alábbi három, kritikus fontosságú szempontjának megfelelnek, teljesítve ügyfelünk, a National Grid SA igényeit: gyorsaság a hálózat megerősítését célzó projektek során; a hálózat hibatűrő képessége; valamint rugalmasság az üzemviteli, karbantartási és felújítási munkák tekintetében" - jelentette ki Mirko Düsel, aki az Átviteli Megoldások (Transmission Solutions) üzletág vezérigazgatója a Siemens Energy Management divízióján belül.

A beépített, rotációs átvezető szigetelőknek köszönhetően a berendezések telepítése és bekötése kevesebb, mint egy hetet vesz igénybe, és elvégezhető a berendezés gyártója által nyújtott szolgáltatások nélkül. A mobil alállomások gyors és rugalmas megoldást kínálnak az áramellátás vészhelyzetben történő visszaállítására vagy az átlagosnál gyorsabb hálózati bekapcsolásra, garantálva egyúttal a legnagyobb fokú megbízhatóságot. Segítik a komolyabb karbantartási vagy helyreállítási munkákat is, mivel könnyen létesíthető egy ideiglenes kerülőutat biztosító alállomás az áramkimaradások csökkentése vagy kiküszöbölése céljából.

A 380 kV feszültségű és maximum 502 MVA kapacitású két alállomás az egyszeres betáplálású (egy tápvezetékes) konfigurációban valaha épített legnagyobb teljesítményű ilyen berendezés. Egy alállomás három egyfázisú autotranszformátort tartalmaz, melyeknek egyenként 167,3 MVA a kapacitása, így ezek a Siemens által valaha gyártott legnagyobb, mobil alállomásokhoz készült transzformátorok.

"A National Grid SA által specifikált és a Siemensszel közösen testre szabott mobil alállomás konfiguráció lehetővé teszi számunkra, hogy hiba vagy nagyobb karbantartási munka esetén bármilyen 380 kV-os alállomást megkerüljünk" - nyilatkozta Mr. Ali S. Al-Rammah, a National Grid SA alelnöke és a cég karbantartási részlegének vezetője. "Használhatjuk az alállomásokat gyorsított megoldásoknál is, ha egy új berendezést akarunk csatlakoztatni a hálózathoz. Rendkívül fontos volt számunkra olyan testre szabott műszaki specifikáció kialakítása, amellyel általunk gyorsan mobilizálható és telepíthető, "dugd be és használd" (plug-and-play) megoldás áll rendelkezésünkre. Ez jelentősen növelni fogja az energiaátviteli infrastruktúránk gerincét alkotó 380 kV és 132 kV feszültségű hálózat rugalmasságát."

A Siemens hordozható energiaellátó megoldásai teljes mértékben előre konfigurált és letesztelt, " plug-and-play" alállomások, amelyek légvezetéken vagy szigetelt kábelen keresztül csatlakoztathatók a hálózathoz. A modulok tartalmazzák egy teljes alállomás valamennyi szükséges alkotóelemét: teljesítménytranszformátorokat, GIS kapcsoló-berendezéseket, MV/HV (közép/nagyfeszültségű) kábeldobokat, védelmi és szabályozó rendszereket valamint kiegészítő áramellátó egységeket. Különféle moduláris konfigurációkban állnak rendelkezésre, hogy kielégítsék minden egyes ügyfél igényeit. Az alállomás egyik alapvető fontosságú alkotóeleme a transzformátor, amit igen hatékonyra és rendkívül kompaktra terveztek, hogy megfeleljen a mobil alállomás mérettel kapcsolatos követelményeinek. Ez bizonyítja, hogy a Siemensnek a hálózat rugalmasságára vonatkozó koncepciója valódi elsősegély csomagot eredményezett, amely kiválóan használható vészhelyzetben és kerülőutas megoldások esetén. Egy másik alapvető komponens a kapcsoló-berendezés, aminek egyrészt teljes mértékben előszereltnek kell lennie, hogy megkönnyítse a telepítést, másrészt pedig el kell viselnie a szállításból adódó mechanikai igénybevételt. Ezt a Siemens tervezése és konstrukciója teszi lehetővé, egyetlen rendszerként megvalósítva a gázszigetelésű kapcsoló-berendezést és a tartószerkezetként funkcionáló utánfutót.

A szaúd-arábiai gazdaság növekvő pályán van és igényli a megbízható áramellátást. 2017. január 17-én Khalid Al-Falih, Szaúd-Arábia energiaügyi, ipari és ásványi erőforrásokért felelős minisztere körvonalazta a megújuló energiák használatának előmozdítását célzó országos programot és kihangsúlyozta a Királyság azon törekvését, mely szerint 2023-ban már 9,5 gigawatt megújuló forrásból származó energiát kívánnak termelni. Ez jelentős kihívás az országos energiaátviteli hálózat számára is és előkészíti a terepet az előre gyártott, hordozható alállomásokhoz hasonló rugalmas megoldások alkalmazásához. A Siemens eddig több mint 100 nagyfeszültségű mobil alállomást szállított le szerte a világon; az alállomások maximális feszültsége 420 kV volt.

www.siemens.hu   


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; - Siemens

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: