Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A Siemens digitális eszköz-optimalizálási projektet indít a DEWA céggel a Közel-Keleten

2017.05.05

Forrás: Siemens, Hírek
A Siemens és a Dubai Elektromos Energia- és Vízügyi Hatóság (DEWA) megállapodást írt alá egy speciális adatvezérelt projekt keretében történő együttműködésről.


A projekt célja, hogy segítse a DEWA jövőképének megvalósítását azzal kapcsolatban, miként válhat fenntartható és innovatív, világszínvonalú közüzemi céggé, biztosítva a teljesítmény, hatékonyság és megbízhatóság legmagasabb szintjét energiatermelő berendezései esetén.

A Siemens és a DEWA közösen próbálja meghatározni azokat a módszereket, amelyekkel növelhető a hőhatásfok, valamint költséghatékony megoldások adhatók a teljesítmény optimalizálására, a költségek kezelésére, továbbá a tüzelőanyag felhasználás és károsanyag-kibocsátás csökkentésére. A projekt alapvető fontosságú részét képezik a Siemens adatvezérelt, digitális eszköz-optimalizálási szolgáltatásai, a vállalat energia portfóliójára kidolgozott digitális szolgáltatások egy része, valamint az SGT5-4000F gázturbina új intelligens, öntanuló vezérlőegységének a kifejlesztése.

A Siemens digitális eszköz-optimalizálása valamely egység teljesítményének helyszíni digitális nyomon követése révén, és a fejlett adatelemzés eszközeinek alkalmazásával jár körül alaposan egy konkrét problémát, mint például az öregedéssel kapcsolatos romlást (degradálódást); továbbá javaslatokat tesz olyan üzemmódra, ahol ezt a problémát és az egység teljesítőképességének csökkenéséhez vezető egyéb kérdéseket elemezni lehet.

Az utóbbi néhány hónap során tíz SGT5-4000F gázturbinát kísértek figyelemmel a DEWA L2 és M állomásán. Az eredmények alapján a Siemens és a DEWA közösen fejleszt ki optimalizált megoldásokat, köztük egy, a gyújtási hőmérséklet automatikus szabályozására szolgáló intelligens, öntanuló gázturbina vezérlőegységet az elkerülhető degradáció megakadályozása érdekében. A vezérlőegység fejlesztési folyamata során a gázturbinák termodinamikáját a gépi tanulás speciális módszereivel kombinálták. Mielőtt 2017 vége körül megkezdi a kereskedelmi üzemet a DEWA telephelyén, az új vezérlőegységet a Siemens Németországban, Berlinben levő gázturbina gyárában fogják tesztelni.

A megállapodás új szintre emeli a Siemens és a DEWA között régóta fennálló együttműködést, előkészítve annak a lehetőségét, hogy a két vállalat közösen aknázza ki az adatvezérelt szolgáltatások további előnyeit.

A DEWA gázturbináival kapcsolatos munkálatok 2016 szeptemberben kezdődtek, és várhatóan 2017 szeptemberében fejeződnek be. Jelenleg 25 E és F osztályú Siemens gázturbina körülbelül 5.300 MW teljesítménnyel rendelkezik; ez mintegy 52 százalékát teszi ki a DEWA teljes energiatermelő kapacitásának.

"Annak érdekében, hogy megvalósítsuk a DEWA elképzelését egy fenntartható és innovatív, világszínvonalú közüzemi céggé válásról, összhangban a 2021-re kidolgozott Dubai Tervet támogató DEWA 2021 stratégiával, szorosan együttműködünk partnereinkkel olyan áttörést jelentő és úttörő jellegű elektromos energia projektekben, amelyek segítik Dubai gazdasági, környezeti és társadalmi fenntarthatóságának biztosítását" - mondta Nasser Lootah, a DEWA Elektromos- és Vízenergia Termelési divíziójának ügyvezető alelnöke. "Ez a Siemensszel közösen végrehajtott, adatvezérlésen alapuló projekt újabb lépés ahhoz, hogy az elektromos energia rendelkezésre állásának és megbízhatóságának korábban nem tapasztalt szintjeit érjük el az állásidő csökkentésével és a működési problémák előre történő meghatározásával. Továbbra is élenjáró technológia alkalmazásával fogjuk maximális szintre emelni erőforrásaink kihasználását" - tette hozzá Lootah.

"Az óriási adathalmaz iparágunkat digitálisan vezérelt, intelligens ökorendszerré változtatja" - jelentette ki Gianluigi Di Giovanni, a Siemens Power Generation Services közel-keleti részlegének rangidős ügyvezető alelnöke. "A Siemensnél alkalmazott szemléletnek megfelelően az ügyfelekkel közvetlenül együttműködve, közösen alakítjuk ki a számukra igazán fontos, testre szabott adatvezérelt szolgáltatási megoldásokat. Örömünkre szolgál a közös munka a DEWA-val, melynek során segítjük őket a működési rugalmassággal, nagyobb erőmű teljesítménnyel, állapotfüggő karbantartással és egyéb kérdésekkel összefüggő igényeik kielégítésében."

Az energiaszektor digitális átalakításában rejlő összes lehetőség kiaknázása érdekében a Siemens projekteket indít és jelentős erőforrásokat mozgósít. A Siemens hasonló digitális eszköz-optimalizálási projekteket valósított meg új, speciális intelligens vezérlőkkel az USA 60 Hz-es piacán az e célra kiválasztott SGT6-6000G és SGT6-5000F gázturbinákkal. Építve arra a több mint 20 évnyi tapasztalatra, amit Energia Diagnosztikai® szolgáltatásai részeként az adatok gyűjtése és elemzése terén szerzett, a Siemens Power Generation Services divíziója hozzájárult a digitális irányzatok fejlődéséhez. A Siemens MindSphere platformon futó, energetikai célú digitális szolgáltatásai a fejlett adatelemzés eszközeit a Siemens bizonyított szakértelmével párosítva segítik az ügyfeleket abban, hogy a nagyobb megbízhatóság és jövedelmezőség elérése érdekében teljesen kiaknázzák az energiatermelő eszközeikben rejlő lehetőségeket.

www.siemens.hu     


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; AI, MI, Mesterséges intelligencia ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; - Siemens

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: