Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Ipari cégek eladása, ipari cégek, ingatlanok eladhatósága

2017.05.27

Forrás: IpariCégek.hu
Ipari cégek érdekében, az ipari cégek eladhatóságáról, eladásáról blog írás az első kísérlet az IpariCégek.hu oldalain a folyamatos blog írásra.


2017-06-01
* * * * *


2017-05-04
Egykori gyár, ami már csak épület, turisztikai fejlesztésre tervekkel, a tulajdonos részéről érdeklődtek az egykori ipari ingatlan hirdetési és eladási lehetőségeiről.

A 390 millió Ft-ra tartott ingatlant hogyan lehetne eladni?
Azon az áron sehogy.

Ennek több oka van:
1.) A még a II. világháború előtti, 1930-es évekbeli egykori gyár azon a helyszínen nem alkalmas arra a tevékenységre. A Pest megyei helyszínen már nincs az alapanyag termés, már egyáltalán nincs kultúrája annak a gyártásnak, a megváltozott technológiák miatt egyébként is sokkal egyszerűbb lenne újat építeni.

2.) Miért adna bárki 350-390 millió Ft-ot olyan vagyontárgyra, amiben csak áll a pénz és csak nagyon komoly kockázattal lehetne bármit kezdeni az ingatlannal?
Azért a pénzért már működő, vagyonnal, termeléssel rendelkező céget is lehet venni a mérlegben 50-60 millió Ft-os üzemi eredménnyel?
* * * * *

2014-04-19
Ipari cégek tulajdonosainak érdekében, védelmében: alapvetően nincs 3 év megtérülés ipari cégeladásnál
Kerüljék a 3 éves EBITDA megtérülést hangsúlyozó, "vásárolni" szándékozókat
Nagy tévedések, átverések és a realitástól távol álló írások megjelentetése, amikor valaki szakemberként működő, termelő, vagyonnal rendelkező ipari cég megvásárlásánál 3 éves megtérülésről beszél.
Ennek is nagyon sok oka van. Egyik ok lehet a félrevezetés, ahogy pl. valamikor ingatlanközvetítő szakértők megjelentetnek olyan írást, hogy ha most nem vásárol új lakást, akkor később, sok hónapig (vagy idén már) nem tud vásárolni, mert teljesen elfogy (sajnos Magyarországon sem az ingatlanközvetítők az üzleti etika mérvadói).

Egyrészt, mert van vagyon. Vagyoni elemek az ingatlan a bevezetett ipari közmű nagyságokkal. Ott vannak a termelő gépek, eszközök, még akkor is, ha egy részük a nyilvántartásban már le van írva (0 Ft értéken szerepel), mert értéket, árbevételt, hasznot állítanak elő velük, ezért a termelésbe bevont valóságos ipari értékük reális szemlélet esetén sosem lehet 0 Ft.
Másrészt ott van a termék előállító rendszer, a működés, ami árbevételt, nyereséget hoz,
a megrendelések, a piaci kapcsolatok, a termékek, a dolgozók (és néhány helyen már akár a robotok is, mint "munkaerők").
A vagyon valóban minden vagyoni elemet kell, hogy tartalmazzon.
Zárójelbe is tehetném, hogy az olyan tanácsadó aki nem megy be az üzemcsarnokba a valós helyzetet, a valóságnak megfelelően, valóban felmérni, hanem csak a könyvelési adatokból számol, az kevésbé tekinthető valóban szakmai tanácsadónak és főleg nem átfogó képet adó jó munkát végző szakembernek.

A számokról is néhány szót érdemes szólni, ha már szóba került, mert a realitás általában a 6 év alatti, 6 éven belüli EBITDA megtérülés lehet, de kivételesen lehet akár 10 év is, meg természetesen 4-3,5 év is, de nem 3 év és nem 2 év.
Néha idetalálnak jó információk, hogy melyik szakterületeken akár gyorsabb, vagy lassabb is lehet a megtérülés, de ott nagyon pezseg az üzlet vagy az iparág, vagy mindkettő.
Semmiképpen sem azokra az elavult, reálisan már csak az ingatlan vagyon értéke közelében eladható, sokszor osztatlak közös tulajdonú ipari telepekre gondolhatunk, ahol a tulajdonos álmodozik a 20-on éves megtérüléses semmire.

Megtörtént többek között, hogy több diplomás, nyelveket beszélő, több milliárd dolláros, eurós árbevételű ipari cég egyik fő vezetője méltatlankodott, hogy miért nem tudok számára 2 év megtérüléssel céget, lehetőséget ajánlani. Mert a valóságban általában nincs, csak a legendákban, de a rendkívül helyzetekben elképzelhető lehet, de arra nem lehet építeni.
Fontos az egészséges szemléletű figyelem és  (nem eltúlzott) óvatosság, mert több hozományvadász is bolyong, ólálkodik az ipari cégek környékén, ahogy mindig is voltak és valószínűleg lesznek is szerencsevadászok.

Az IpariCégek.hu Tanácsadó Kft. cégeladási tanácsadási szolgáltatásainál elsődleges szempont, hogy mindgyik fél (az eladó, a vevő, a közvetítő és/vagy tanácasdó) hosszú távon meg legyen elégedve.
Aki 2,5 - 3,5 év megtérüléssel akar céget venni, azzal nem szabad tárgyalni, hanem el kell küldeni.
* * * * *

2017-04-18
Egy jó szakember blogjáról
Néhány hónappal ezelőtt, egy nagyon érdekes és tanulságos ipari cégekkel kapcsolatos blogot találtam az interneten egy valóban nagyon magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező cégértékesítő, úgymond akvizíciós tanácsadó tollából.
A blog írásai folyamatosan olvasható formában, szép képekkel illusztrálva, nagyon szakszerűen tükrözték a valóságot az ipari cégekről. A blog írója, akkori információk és a további érdekeltségei szerint az amerikai földrészen folytatta szakmai pályafutását.
Azóta többször eszembe jutott, hogy mennyire, nagyon igaza volt, és

Az is elgondolkodtató, hogy mi maradt utána a magyar cégcsoportnál. Konkrétan az embertársaim legnagyobb emberi tisztelete mellett is nagyon, és túlzottan látszódik a különbség, ami sok cégtulajdonos számára az előzmények ismeretének hiánya miatt nem is feltűnő. Külföldön folytatja pályafutását a jó szakember, miközben itthon jó esetben középiskolás osztálytablóhoz hasonló életkorú fiatalak kerültek az információs oldalra, mint elemző és egyéb szakemberek.
Tisztelt cégtulajdonosok figyelmét érdemes felhívni, hogy milyen óriási különbség van a több évtizedes ipari gyakorlat és az akármilyen nagy főiskola, egyetem és nyelvtudások mellett is a gyakorlati élet hiányosságainak különbségére. Aki az ilyen ügyben bukhat, az szinte mindig csak a tanácsadó céget megkereső cégtulajdonos lehet, nagyon sok ok miatt. 

A jó szakembert egészséges szemlélet esetén még a hasonló szolgáltatási területen, vagy akár az ellen oldalon is megérdemli a szakmai tiszteletet is az emberin túlmenően.
A fenti írásban levő szakember sosem lett volna itthon konkurenciánk, főleg azért, mert más az ügyfélkörünk.
* * * * *

*Az esetleges hibák, elírások folyamatosan javításra kerülnek.
A fenti írások szerzője:
Gál József, IpariCégek.hu Tanácsadó Kft.
.
Az IpariCégek.hu - www.iparicegek.hu oldalain minden szöveges oldal
- az idézetek kivételével - saját készítésű, minden jogot fenntartunk!
Ez kiemelten igaz a szolgáltatásaink oldalainkra, ahol a gyakorlati tapaszatalainkból,
nagyrészt vázlatos formában, írásokat közzéteszünk, mint ezen az oldalon.


Ipari Blog

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: