Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Az ABB felvásárolja a B&R-t, a szoftveralapú gép- és gyárautomatizálási megoldások legnagyobb független beszállítóját

2017.04.06

Forrás: ABB, Hírek
2017-04-06 - A két tökéletesen összeillő termékkínálat integrálása nyomán az ABB az egyetlen olyan beszállító lesz az ipari automatizálás terén, amely a mérések, a vezérlés, a mozgásvezérlés, a robotika, a digitalizálás és az energetikai rendszerek teljes spektrumát, átfogó technológiai- és szoftveralapú megoldásokat tud ajánlani a vevői számára.


Ezzel az ABB tovább erősíti az ipari automatizálás terén kivívott vezető pozícióját.

¤  A B&R (Bernecker + Rainer Industrie-Elektronik GmbH) akvizíciójának köszönhetően teljes körűvé válik az ABB gép- és gyárautomatizálási portfóliója.
¤  A B&R megvásárlásával egy egyedülállóan átfogó automatizálási portfólióval áll vevői rendelkezésére világszerte.
¤  A B&R sikeres vállalat, amely a programozható logikai vezérlők (PLC), az ipari PC-k, valamint a szervohajtásokra alapozott gép- és gyárautomatizálás terén vezető pozíciót vívott ki magának az innovációban.
¤  A B&R bevételének kumulált éves növekedési rátája az elmúlt két évtizedben meghaladta a 11%-ot, a gép- és gyárautomatizálás vonzó, 20 milliárd dolláros piaci szegmensében realizált éves bevétele pedig túllépte a 600 millió dollárt.
¤  A B&R szoftver- és ipari internet megoldásai tovább erősítik az ABB AbilityTM platformon egyesített digitális termékkínálatot.
¤  Egyértelmű kötelezettségvállalás a B&R növekedési stratégiája és az 1 milliárd dollárt meghaladó középtávú forgalmi célkitűzése mellett.
¤  Az ABB biztosítja a B&R üzleti vezetésének folytonosságát, a cég alapítói pedig tanácsadóként támogatják az integrációs folyamatot.
¤  A B&R Ausztriában lévő eggelsbergi központja az ABB globális gép- és gyárautomatizálási központjaként folytatja tevékenységét.
¤  Az önerőből finanszírozott tranzakció, amely az első évben növeli az ABB működési EPS-ét (azaz részvényenkénti hozamát), várhatóan 2017 nyarán zárul.
¤  A hasonló iparági vállalkozások érték-elemzése alapján számított vételi árat a felek nem hozzák nyilvánosságra.

Az ABB bejelentette, hogy megvásárolja a B&R-t, amely világszerte a szoftveralapú, nyílt architektúrájú gép- és gyárautomatizálási megoldások legnagyobb független beszállítója. Az Ausztriában eggelsbergi központtal működő B&R-t Erwin Bernecker és Josef Rainer alapította 1979-ben. A több mint 3000 fős cég közel 1000 kutató-fejlesztő szakemberrel és alkalmazás-tervező mérnökkel büszkélkedhet.

A cég több mint 70 országban működik, a gép- és gyárautomatizálás 20 milliárd dolláros piaci szegmensében évente több mint 600 millió dolláros forgalmat tudhat magáénak. A B&R modern gép- és gyárautomatizálás terén kifejlesztett innovatív termékeinek, szoftvereinek és megoldásainak az ABB robotikában, folyamatautomatizálásban, digitalizálásban és energetikában meglévő vezető termékkínálatával történő ötvözésével egyedülálló, átfogó ipari automatizálási portfóliót hozunk létre a vevőink számára.

Az akvizícióval az ABB tovább erősíti az ipari automatizálásban kivívott vezető szerepét, és az így megszerzett kiváló pozíciójára támaszkodva képes lesz majd megragadni a Negyedik Ipari Forradalom kínálta növekedési lehetőségeket. Az ABB az iparág vezető digitális megoldásait felsorakoztató ABB Ability platformjának a B&R alkalmazás- és szoftverplatformjaival, jelentős kiépített bázisával, széles körű vevőkörével és egyedi automatizálási megoldásaival történő ötvözésével hatalmas lépést tesz a digitális termékkínálatának kiszélesítése irányába.

A B&R-t világszerte a gép- és gyárautomatizálás „ékkövének” tekintik. A két cég termékkínálatának egyesítése pedig egy soha vissza nem térő nagy lehetőséget kínál számunkra. A tranzakció igazi mérföldkőnek tekinthető az ABB történetében, mivel a B&R kínálatával kiegészülő automatizálási portfóliónk teljes körűvé válik. A két tökéletesen összeillő termékkínálat integrálása nyomán az ABB az egyetlen olyan beszállító lesz az ipari automatizálás terén, amely a mérések, a vezérlés, a mozgásvezérlés, a robotika, a digitalizálás és az energetikai rendszerek teljes spektrumát átfogó technológiai- és a szoftveralapú megoldásokat tud ajánlani a vevői számára” – nyilatkozta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója. „Az akvizíció jelentősen elősegíti a Next Level stratégiánkban lefektetett célkitűzések elérését is. Az egyedülálló digitális termékkínálatunkra, valamint a több mint 70 millió összekapcsolt berendezést és 70.000 vezérlőrendszert, illetve a világszerte most már több mint 3 millió automatizált gépet és a 27.000 kiépített gyárat is átfogó kiépített bázisunkra támaszkodva lehetővé tesszük a globális vevőkörünk számára, hogy kiaknázzák a Negyedik Ipari Forradalom kínálta óriási lehetőségeket.

A termékkínálatok ötvözése óriási lehetőségeket kínál a B&R, illetve a B&R vevői és alkalmazottai számára is. Meggyőződésünk, hogy az ABB a legjobb keretet biztosítja számunkra a jövőbeni növekedésünk eléréséhez. Az ABB globális jelenléte, digitális termékkínálata és a miénkhez tökéletesen illeszkedő portfóliója jelentősen hozzájárul majd ahhoz, hogy tovább gyorsítsuk az innovációs folyamataink és a növekedésünk ütemét” – mondta Josef Rainer, a B&R társalapítója.

Fontos és pozitív üzenet az alkalmazottaink számára, hogy az eggelsbergi egységünk a jövőben az ABB globális gép- és gyárautomatizálási központjaként folytathatja tevékenységét” – nyilatkozta Erwin Bernecker, a B&R másik társalapítója. „Számomra az a legfontosabb, hogy a két cég dolgozói harmonikusan tudnak majd együtt dolgozni az új keretek között, illetve a cég központja a jövőben is kulcsfontosságú szerepet játszik.

Egymást jól kiegészítő erősségek
Az akvizíció nyomán az ABB az ipari automatizálási portfólióját tovább bővíti a B&R innovatív PLC-ivel, ipari PC-ivel, szervohajtásaival, szoftvereivel és megoldásaival. Az ABB a jövőben egy egyedülállóan átfogó, nyílt architektúrájú automatizálási portfólióval állhat majd az ügyfelei rendelkezésére.

A B&R tevékenységét erős növekedés jellemezi, bevételének kumulált éves növekedési rátája az elmúlt két évtizedben meghaladta a 11%-ot. Árbevétele 2000 óta több mint ötszörösére nőtt, a 2015/16-os pénzügyi évben meghaladta a 600 millió dollárt. A vállalat gyorsan növekvő, több mint 4000 gépgyártót átfogó globális vevőkörrel büszkélkedhet.

Szakmai berkekben közismerten jó eredményeket ért el az automatizálási szoftverek és megoldások terén. Páratlan szaktudással segíti vevőit a gép- és gyárautomatizálási piaci szegmensben.

A két cég portfóliói tökéletesen kiegészítik egymást. Az ABB vezető szállítóként megoldásokkal segíti a közüzemi szektorban, az iparban, a közlekedésben és az infrastrukturális ágazatban működő ügyfeleit. A B&R vezető piaci szereplőként megoldásokat szállít a műanyagiparban, a csomagolóiparban, valamint az élelmiszer- és italiparban kivitelezett gép- és gyárautomatizálási projektekhez. A két cég nyílt architektúra iránti közös elkötelezettsége növeli a vevők választási lehetőségét és rugalmasságágát, ami a digitalizálás felé haladó iparágakban kedvezően hat az összekapcsolhatóság és a hálózati infrastruktúra fejlesztésére.

Jelentős innovációs beruházások
Az innovációt mindkét cég kulcsfontosságúnak tekinti. A kutatás-fejlesztés, illetve az alkalmazásfejlesztés terén közel 1000 főt alkalmazó B&R éves árbevételének több, mint 10%-át fordítja erre. A 30 000 technológust és műszaki fejlesztő szakembert foglalkoztató ABB évente 1,5 milliárd dollárt fordít kutatási-fejlesztési tevékenységekre. Az ABB és a B&R a jövőben is jelentős beruházásokkal erősíti majd ezen tevékenységüket.

A gép- és gyárautomatizálás kulcsfontosságú elemét alkotja a Negyedik Ipari Forradalomnak és az Ipari Internetnek (IoT) is. Az ABB folytatni kívánja a B&R erős, megoldás-alapú üzleti modelljét, és a széles körű szakági ismereteire támaszkodva a teljes körű digitalizálás megvalósítását célzó új szoftveralapú szolgáltatásokat és megoldásokat kíván kifejleszteni. A B&R nagy kiépített bázisa, az alkalmazásokkal és megoldásokkal kapcsolatos know-how-ja, a szimulációs szoftveréhez kapcsolódó szaktudása, valamint a korszerű fejlesztési és tervezési eszközei jelentős pozitív hatást gyakorolnak az ABB AbilityTM platformra, amely az ABB iparági vezető digitális kínálatát hivatott egyesíteni.

Jól bevált integrációs módszer
A tranzakció lezárását követően a B&R „Machine & Factory Automation” (gép-és gyárautomatizálás) név alatt új globális üzleti egységet alkot, tevékenységét pedig az ABB Ipari Automatizálás divíziója keretében folytatja majd. Élén továbbra is a jelenlegi ügyvezető igazgató, Hans Wimmer áll majd. A két cég a B&R vezetőségére és alkalmazottaira a jövőbeni növekedés egyik zálogaként tekint. Ez a vezetőség és alkalmazotti állomány jelentős szerepet játszhat az üzleti integrációs folyamat sikeres lebonyolításában is. A folytonosságot biztosítandó a B&R két társalapítója, Erwin Bernecker és Josef Rainer tanácsadóként segíti majd az integrációs folyamat zökkenőmentes lebonyolítását.

A két fél erősségeire fókuszáló integrációs folyamat növekedés-orientált lesz. Az integráció részeként az ABB a saját PLC-vel és szervohajtással kapcsolatos tevékenységeit fokozatosan beintegrálja az új üzleti egység termékkínálatába. Az ABB egyértelműen elkötelezte magát a B&R sikeres növekedési politikájának a folytatása mellett, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az ABB középtávon 1 milliárd dollárt meghaladó árbevétel elérését tűzte ki célul.

Az ABB vállalja, hogy további befektetésekkel bővíti a B&R tevékenységi körét, és elkötelezte magát amellett is, hogy a jövőben építeni fog a vállalat sikeres üzleti modelljére és márkájára. A B&R eggelsbergi központja az ABB globális gép- és gyárautomatizálási központjaként működik tovább.

Ausztria technológiai és üzleti központtal gazdagodik
Az akvizíció nyomán az ABB az ipari automatizálás terén a legjelentősebb piaci szereplővé lép elő Ausztriában. Az ABB már több mint 100 éve működik Ausztriában. A B&R és annak ausztriai központja az ABB részeként fontos szerepet tölt be a jövőben, és ebből az új szerepkörből Ausztria, de különösen Felső-Ausztria is sokat profitálhat majd. A kutatás-fejlesztés, valamint a termelés Eggelsbergben és Gilgenbergben tervezett bővítése jelentősen megerősíti majd Ausztria csúcstechnológiai iparát.

A tranzakció pénzügyi vonatkozásai
A tranzakciós árat az iparágban működő hasonló cégek akvizíciójának elemzése alapján határozták meg. A felek abban állapodtak meg, hogy a vételi árat nem hozzák nyilvánosságra. Az ABB önerőből finanszírozza az akvizíciót. A tranzakciónak köszönhetően az első évben várhatóan nő a működési EPS, illetve a jelentős szinergiáknak köszönhetően a B&R külön árbevételével együtt 8%-os forgalom-növekedés várható a negyedik évben. A tranzakció az ilyenkor szokásos hatósági engedélyek függvényében várhatóan 2017 nyarán zárul.

www.abb.com   


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; - ABB ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Fém, gépipar ; CNC-PLC

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: