Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Világkiállításra készülve – nagy siker volt a 24. FeHoVa

2017.02.15

Forrás: HUNGEXPO
Megkezdődtek az előkészületek a 2021-es budapesti vadászati világkiállításra – jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a 24. Fegyver, horgászat, vadászat (FeHoVa) nemzetközi kiállításon, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.


Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ugyanott közölte: a tárca indítványozza a vadhús áfájának mérséklését 5 százalékra. A szervezők szerint a tavalyihoz hasonlóan sikeres kiállítást zárt a FeHoVa.

Az elmúlt évi rekordlátogatottság és 17 ország 310 kiállítója – ez volt a 2017-es Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás. 22 állami erdészet mutatta be vadász- és kiránduló területeit. Ezek a számok is jelzik az esemény folyamatosan növekvő jelentőségét. A FeHoVa immár a kelet-közép-európai régió legjelentősebb ilyen tematikájú kiállítása.
A kiállítók minden évben nagyobb és nagyobb területeket foglalnak el. A horgász-kiállítók, akik két évvel ezelőtt költöztek önálló pavilonba pillanatok alatt „belakták” a megnövelt teret. Számuk tavaly 30%-kal nőtt. Idén egy még nagyobb és modernebb pavilonban mutatták be kínálatukat. Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke elmondta: szövetségük, amely egyben a legnagyobb taglétszámú magyar civil szervezet az új szabályozás hatására egyetlen év alatt 70 ezerrel, 400 ezerre növelte tagságát.
Ugyancsak a bővülő kínálat és a látogatók számának növekedése indokolta, hogy idén először a Budapest Boat Show-t nem a FeHoVa-val egy időben, hanem egy másik időpontban (február 23–26. között) rendezik a Vásárközpontban.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) elnöke a megnyitón elmondta: az utóbbi években megújították a magyar vadgazdálkodás feltételrendszerét. Ennek során ésszerűbbé tették a fegyvertörvényt, új, európai színvonalú vadászati törvényt fogadott el az Országgyűlés. Jelezte: elkezdődtek a 2021-es budapesti vadászati világkiállítás előkészületei. Emlékeztetett rá, hogy az esemény az első magyarországi vadászati világkiállítás fél évszázados jubileumával esik majd egybe. A kiállítást előreláthatólag három helyszínen bonyolítják majd le: a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban, a hatvani vadászati múzeumban és a megújult Budapesti Állatkertben.
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ugyancsak a megnyitón bejelentette: a tárca indítványozza a vadhús és halhús áfájának 5 százalékra mérséklését, annak érdekében, hogy az egészséges, jórészt bio élelmiszerek szélesebb fogyasztói rétegekhez juthassanak el.
A kiállítás számos szakmai programot kínált. A Vadgazdálkodás időszerű kérdései című konferencián Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke azt mondta: az új vadászati törvény hatályba lépése után megtörténtek a szükséges határmódosítások a vadászterületeken, emellett határoztak a vadászati jog gyakorlásának és hasznosításának feltételrendszeréről is. Mindez azért volt fontos, mert március 1-jén kezdődik az új 20 éves vadászati periódus, ami lehetővé teszi a hosszú távú vadgazdálkodás feltételeinek megteremtését.

Az idei FeHoVa – a szokásos programok mellett – számos újdonságot kínált a látogatóknak. Nagy siker volt az Ferenc Józsefről mint vadászról szóló emlékkiállítás, a gróf Széchenyi Zsigmond halálának 50. évfordulójára rendezett kiállítás, amelyen a látogatók megtekinthették a híres vadász megmaradt trófeáit. Ugyancsak hatalmas érdeklődés kísérte a Jégvilág tárlatot, a magyar vadászok sarkvidéki trófeáiból összeállított diorámát, a rendellenes gímtrófeákat bemutató kiállítást és az Őz világa bemutatót. Rengetegen próbálták ki tudásukat a MAGNUM lőtéren.
Ahogy már megszokhattuk, egy gombostűt sem lehetett elejteni a szarvasbőgő versenyen, a vadászkürt fesztiválon, és nagy sikerük volt a vadászkutyás és madaras bemutatóknak.
A horgász színpadon, az óriás akváriumnál és a tavalyinál is nagyobb pergető medencénél számos ismert és sikeres horgász osztotta meg élményeit a látogatókkal, köztük, Walter Tamás egyéni Európa-bajnok és csapatvilágbajnok és Csillag László világbajnok. Sokan keresték fel az idén bemutatkozó casting pályát. A szervezők a gyerekekre is gondoltak: bemutatkozott a MOHOSZ Horgász Suli és a Tiszai Pecasuli, amely az Energofish Kft., a Sporthorgász Kft. és Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. összefogásával jött létre.

A FeHoVa-n indították útjára a kiállításról elnevezett jubileumi horgászversenyt. Az egy éven át tartó különleges versenyre – melynek összedíjazása 2 millió forint – a kiállítás ideje alatt számos horgász regisztrált. (A különböző kategóriákban az a versenyző nyer, aki egy évben az adott kategórián belül a három leghosszabb halat fogja ki 2017. február 9. és 2018. január 1. között.)
A kiállítás külföldi díszvendége Szlovákia volt, de a résztvevők között ott voltak a Kárpát-medence több más országának vadászati képviselői is.
A tavalyi emlékezetes szakácsverseny (a Bocuse d'Or magyarországi döntője) után idén is fontos szerep jutott a FeHoVa-n a gasztronómiának. Az OMÉK szervezésében és Sági Szilárd közreműködésével napi 2 alkalommal tartottak főzőbemutatót, valamint több kerekasztal-beszélgetést, a gasztronómia vadászatot és horgászatot érintő kérdéseiről, az Agrármarketing Centrum (AMC) közösségi standján.
A Magyar Íjász Szövetség a FeHoVa ideje alatt rendezte meg a HDH-IAA nemzetközi szövetség 3D és Történelmi Terem Európa Bajnokságát, valamint az IFAA Teremíjász Országos Bajnokságot. Folytatva a rekordokat: az idei versenyekre az eddigieknél jóval többen, összesen 1073-an neveztek!

www.fehova.hu   
www.hungexpo.hu  


NEWS ; Ipari hírek ; Múzeum, ipartörténet, veterán ; Agrár ; Kiállítás, konferencia ; - Hungexpo

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: