Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Az ABB megoldásai támogatják Magyarország és Közép-Európa legnagyobb geotermikus erőművének működését

2013.01.21

Forrás: ABB, Hírek
2013-01-21 - Miskolc távfűtésének jelentős részét megújuló energiaforrásból fedezik, amely a korábban alkalmazott gáz alapú fűtésrendszernél 40 százalékkal kevesebb károsanyag kibocsátással jár. A város környékén létesített geotermikus erőmű évente 660.000 – 1.000.000 gigajoule (GJ) energiát termel, amely hozzávetőlegesen 32 000 háztartás, illetve 1.000 közüzem (egyetem, uszoda stb.) fűtését láthatja el.


A geotermikus energia egyre vonzóbb energiaforrássá válik. Bár a kőkorszak óta alkalmazzák fürdők üzemeltetéséhez és a Római Birodalom óta fűtési célokra is, viszont csak a jelenlegi technológiai fejlesztések eredményeképpen vált nagy mennyiségű energiatermelésre is alkalmazhatóvá a geotermikus energiaforrás.

Miskolc környéke régóta köztudottan híres termálvíz forrásairól, amelyek 27-31 Celsius fokos hőmérsékletű termálvízzel látnak el fürdőket. A térség geotermikus energiaforrásainak távfűtési célokra való alkalmazására az elmúlt években biztató eredményeket mutatottak a magyar geotermikus energiával foglalkozó vállalat, a PannErgy és az izlandi központú Mannvit geotermikus mérnöki vállalat több ezer méterrel a föld alatt végzett próbafúrásai.

Az előzetes várakozásokat messze meghaladva, a 2010 szeptemberében végzett próbafúrások kimutatták, hogy kontinentális Európa egyik legjobb alacsony hőmérsékletű melegvíz forrásainak minősíthetők a Miskolc környéki kutak, amelyek másodpercenként 70-90 liter 100 Celsius fok hőmérsékletű vizet képesek kitermelni.

A város geotermikus energia által táplált távhőfűtéséhez az ABB termékek és megoldások széles skáláját nyújtotta. Például a 4-355 kilowatt (kW) teljesítményű motorok és hajtások a melegvíz felhozatalát és keringtetését teszik lehetővé nem csak a szivattyúállomásoknál, hanem a nyomásfokozó szivattyúnál is, amely utóbbi az egész vezetékrendszerben keringteti a melegvizet. Az ABB által szállított száraz transzformátorok és középfeszültségű kapcsolók szintén a szivattyúállomásoknál és a geotermikus erőmű fogadó állomásainál kerültek beszerelésre. Kisfeszültségű főelosztók és alelosztók, emellett DCS folyamatirányító rendszerek, elektromágneses áramlásmérők, illetve nyomás- és hőmérsékletmérő műszerek is biztosítják a geotermikus erőmű megbízható üzemelését. A zord téli időjárással a miskolci lakosok azzal a megnyugtató tudattal nézhetnek szembe, hogy fenntartható és környezetkímélő fűtésforrással rendelkezik városuk.

Az ABB a jövőben is arra törekszik, hogy a PannErgy-vel szorosan együttműködve támogassa országszerte további jelentős magyar geotermikus projektek hőenergia és elektromos energia termelését. A PannErgy célja, hogy távfűtési rendszeren keresztül 70 000 háztartás ellátására alkalmas (3,5 millió GJ), minimum 60-70 MW kapacitású geotermikus energia előállítása, amely Magyarország áram- és hőtermelésének 0,8%-át teszi ki.

A költséghatékonyság mellett a termálvíz megújuló energiaforrásként történő alkalmazása Miskolcon 33 000 tonna szén-dioxid kibocsátást takarít meg évente. Országos szinten Magyarország 2020-ra tűzte ki célul, hogy energiaszükséglete 14,65%-át* megújuló energiaforrásokból fedezi, amelyből 12 000 000 GJ-t várhatóan geotermikus energiából tervez előállítani. A miskolci projekt a jelenlegi feltételek mellett ezen cél 10 %-át fedezi.

*Renewables 2012. Global Status Report

Letölthető: http://www.ren21.net/REN21Activities/GlobalStatusReport.aspx ( 2013-01-17)

www.abb.com  


NEWS ; Ipari hírek ; - ABB ; Mágnes, MR, MRI ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: