Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A robottal történő hegesztés növeli a teljesítményt és javítja a minőséget

Forrás: FANUC, Sikertörténetek az automatizálás világából
Energoinwest SERWIS
Az Energoinwest SERWIS főleg a Pątnów I, Pątnów II és Konin villamos erőműben fűtőanyagként használt lignitet bányászik.


Az első robotokat használó hegesztő munkahelyet 1992-ben helyezték üzembe a szénbányában, és a következő években ezt további robotokkal bővítették. A robotok használatának köszönhetően a bánya sikeresen automatizálta a szénbányászat során elkopó és ezért rendszeresen cserére szoruló egyes gépalkatrészek gyártását. Ennek köszönhetően a vállalat egyszerűsíteni tudta a kanálkörmök szállítását a fejtőgödrök számára, ami jelentős hatással volt a bányászat folyamatosságára. Az alábbi esettanulmány a Stanisław Nożewski, az Energoinwest SERWIS P-2 osztályának vezetője által adott információkon alapul.

Hogyan használják az ipari robotokat a szénbányászatban?

Nyilvánvalóan közvetett módon. A szén kibányászásához előbb el kell távolítanunk a takaróréteget – azaz a lelőhelyet fedő talajréteget. Erre a célra exkavátorokat használunk. Az exkavátorok marótárcsákkal vannak ellátva, amelyek kanalainak élén körmök találhatók, ezek törik fel a kanálba kerülő talajt. Ezeknek a körmöknek a gyártását automatizáltuk (ezek vállalaton belül cserélhető, ZWN-1 és ZWN-1M típusú körmök). Ez lehetővé tette számunkra a gyártás rugalmasságának és megismételhetőségének javítását. Ezenkívül csökkent a hegesztőanyag-igény is.

Ami a gyártás rugalmasságát illeti, az általunk használt robotok (FANUC ARC Mate 100iC) számos program tárolására képesek. Így ha csak a gyártott alkatrész típusát szeretnénk megváltoztatni (amely ZWN-1 rövid köröm vagy ZWN-1M hosszú köröm lehet), elég, ha a kezelő egy kapcsolót átállítva kiválasztja az ahhoz szükséges programot.

A gyártás megismételhetősége pedig azt jelenti, hogy az ipari robot azonos hegesztési pontossággal dolgozik ugyanazokon a helyeken. A kézi hegesztés gyakran nem garantálja a megfelelő szintű megismételhetőséget és hegesztési minőséget, ezért sokszor utólagos javításokra van szükség. Ezzel értékes idő veszik el és költségek állnak elő, ami a gyakorlatban alacsonyabb termelési hatékonyságot jelent.

Az automatizálás csökkentette a kézi hegesztésnél gyakran előforduló túl vastag hegesztési varratok számát is. A hegesztő általában minden varratra ráhagy egy kis biztonsági többletet, amivel a szükségesnél több hegesztőanyagot használ el. A robotok pontosabbak, és hatékonyabban használják az anyagokat – ezzel jelentős megtakarítások érhetők el.

A megtakarítások mellett hogyan befolyásolja a folyamatautomatizálás az üzem termelési hatékonyságát?

Évente körülbelül 25.000 körmöt gyártunk. Ekkora termékmennyiség előállításához normál esetben három vagy négy munkás szükséges. Most két robottal készítünk ugyanennyi körmöt – a különbség az, hogy ezek üzemeltetésére elég egy ember is! Azt is meg kell említenem, hogy ezeknek a robotoknak nagyon magas a hatékonysága: míg egy munkás naponta maximum 30 körmöt képes meghegeszteni, ugyanennyi idő alatt egy robot akár 70-et is, ami több mint 100%-kal több.

Üzemünkben az ipari robotok két műszakban működnek, összesen napi 16 órát. Nincs szükségük ebédszünetre, nem mennek betegszabadságra, és nem kell utánuk társadalombiztosítási járulékot fizetni – folyamatosan dolgoznak. Ennek következtében nem fordulhat elő, hogy azért kelljen leállni a bányászással, mert hiányzik a cserélendő köröm.

Ez azt jelenti, hogy a robotok munkába állítása munkaerő-elbocsátással járt?

Elsősorban és legfőképpen szeretném kihangsúlyozni, hogy senki nem vált fölöslegessé, épp ellenkezőleg – nincs elég munkásunk. Korábban pluszalkalmazottakra volt szükségünk a kézi hegesztő munkahelyeken, hogy folyamatos legyen a gyártás, de mindig adódtak új feladatok, és mindig csúsztunk a munkával. A két munkába állított robot jelentős munkaerőt szabadított fel. Beprogramoztuk őket kanálkörmök hegesztésére, és a munkásokat átirányítottuk más munkákra, például a sarkok hegesztésére. Ezt azt eredményezte, hogy mindkét folyamat jelentősen felgyorsult.

Ezzel nemcsak hogy elkerültük a létszámleépítést, de a dolgozóink hasznát is látják a robotok üzembe állításának. Mindenképp meg szeretném jegyezni, hogy a körmök gyártásának robotizálása megnövelte osztályunkon az általános biztonsági szintet is. Jelenleg a munkahelyeink füstelszívókkal vannak felszerelve, amelyek elszívják a hegesztési füstöt. A kézi hegesztő munkahelyeken sokkal nehezebb volt ennek a füstnek az elszívása. Most a robotizált munkahelyek kezelői nincsenek kitéve az ibolyántúli és az infravörös sugárzásnak. A robotok lehetővé tették, hogy ne csak a fárasztó és nehéz folyamatok alól mentsük fel a munkásokat, hanem az egészségkárosító munkahelyeken végzett munkák alól is.

Nyilvánvalóan a vállalatvezetésnek is származnak előnyei a robotok használatából. Ha a robotjaink teljesen működőképesek, biztosak lehetünk benne, hogy végrehajtják a beprogramozott feladatokat. Ha, mint a mi bányánk esetében is, a karbantartási osztálynak 200 kanálkörömre van szüksége másnapra, csaknem 100%-ig biztosak lehetünk abban, hogy megkapják. Az ipari robot nem betegszik meg, és egész nap ott van a munkahelyén.

A robotokkal szerzett tapasztalata arra sarkallja, hogy még többet ruházzon be ilyen berendezésekbe?

Még két ipari robot vásárlását tervezzük. Legalább kettőét, mert nem tudjuk, meddig bírják a régi, az 1990-es években munkába állított robotjaink. Ha le kell őket cserélni, akkor biztosan veszünk még néhányat.

Azt is tisztázni szeretném, hogy nincs bennünk semmi félelem a további robotizálást illetően, és örülünk, hogy emellett döntöttünk. A FANUC-robotok 2009 óta megbízhatóan működnek, teljes funkcionalitással és meghibásodás nélkül. Emellett jelenetős tapasztalatra tettünk szert a robotok kiépítése és kezelése terén. De talán a legfontosabb, hogy a magas követelményeket támasztó munkadarabok tömeggyártása esetén a robotizált hegesztő munkahelyekbe fektetett pénz nagyon gyorsan megtérült. Egy éven belül elértük a beruházás megtérülését.

www.fanuc.eu  


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; - FANUC ; Fém, gépipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: