Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Rugalmas vezérlés rugalmas rendszerekhez - MAG-prototípus az AMB számára FANUC CNC-technikával

Forrás: FANUC, Sikertörténetek az automatizálás világából
A MAG egy világújdonságnak számító géppel szeretne az alkatrészgyártási piacra lépni. Az új kétorsós megmunkálóközpont szervohajtási megoldást is tartalmazó FANUC-vezérléssel működik.


Az új SPECHT 500 DUO+ központtal a MAG mindenekelőtt egy gazdaságos megoldást szeretne az alkatrészpiac gyártóinak kínálni. Korábban a MAG inkább a gépjárműpiacra összpontosított. Nem meglepő tehát, hogy az OEM-ek és a beszállítók között a céget a „rendszergépek gyártójának” tartják. A cég azonban most erőteljes terjeszkedésbe kezdett.

Az AMB-nél nemcsak annak örülnek, hogy a SPECHT 500 DUO+ nagy teljesítményű megmunkálóközpont a premierjére készül, hanem annak is, hogy FANUC-vezérléssel rendelkezik. Az új kétorsós megmunkálóközpont prototípusát FANUC 31i-MODEL B5 CNC-vel szerelték fel. Ezenkívül az új MAG-gépbe összesen 18 szervomotort szereltek a fő- és a segédhajtásokhoz.

A FANUC-vezérlés célja, hogy a gép nemzetközileg, nagyobb célcsoportok számára is vonzóbb legyen.
A kínai tömegpiac sikerei arra késztették az MAG-t és a FANUC-ot, hogy az európai piacra vessék tekintetüket. Az ázsiai piac azonban az MAG teljes árbevételének valamivel több mint 50%-át teszi ki. És az ázsiai székhelyű ügyfelek kedvelt gyári vezérlőrendszer-beszállítója a FANUC. Dr. Manfred Berger, az MAG IAS (Eislingen) globális értékesítésért felelős ügyvezető alelnöke: „Volt olyan üzleti év, hogy az MAG-nél gyártott CNC-gépek felét FANUC-vezérléssel szereltük fel.

Általánosságként elmondható – és ebben mindkét fél egyetért –, hogy az OEM-ek és a beszállítóik többé-kevésbé egységesített szabványokra törekednek. Bernhard Lusch, a FANUC Germany CNC-vezérlési divíziójának értékesítési igazgatója: „Fel kell kínálnunk annak a lehetőségét, hogy minden helyszínen ugyanazzal az eszközzel lehessen gyártani.” Akárhogy is, az MAG örül, hogy világszerte elérhető forrás áll rendelkezésére az elismert, nagy teljesítményű vezérlőkhöz. A vezérlőgyártók között található közvetlen versenytársakhoz hasonlítva az MAG jelentős előnyöket lát a FANUC-alkatrészek végfelhasználónak is továbbadható gazdaságosságában. Az ázsiai piac Kína és India segítségével a jövőben tovább növekszik. Kína már jelenleg is a legnagyobb telepített szerszámgépgyártó-kapacitással rendelkezik a világ többi részéhez képest, és a következő évtizedben India esetében is hasonló pálya jósolható. Dr. Berger: „Ezt figyelembe véve a FANUC-kal való együttműködésnek még nagyobb a fontossága az MAG számára.

A vállalat szeretné kiaknázni a rendszergépiparban szerzett jó hírnevét a gépek alkatrészpiaci bevezetése során. Ehhez csak pár módosítás és kiegészítés szükséges. Az új SPECHT kétorsós gépet például raklapváltóval szerelték fel, mely a nagy volumenű autóipari alkalmazásokhoz gyártott változatban nem létezik. A vállalat korábban nem akart versenyt teremteni a csoporthoz tartozó saját leányvállalatának a saját sorozatú szerszámgépeivel, de a piaci trendek ezt a szemléletet megkérdőjelezték. És a cég bátor mottója szerint „az 5 tengelyes gépek legjobbjai vagyunk”. Az első vásárlók már megjelentek a gépjármű-beszállítói iparból.

Kifinomult és minden részletre kiterjedő
A CNC- és szervohajtás-technikai terület rendszerszállítójaként a FANUC rengeteg értéket teremthet az elsőként a tavalyi EMO-n bemutatott „Intelligens gyártórendszer” számára. Az MAG kívánsága: „Fontos szempont, hogy a vezérlés gyártója képes legyen minden területet lefedni. Különösen a csúcskategóriás CNC-től a PLC-n keresztül a HMI-felületekig. Az elképzelés szabványosított interfész- és szervizmegoldások kialakítása, a megmunkálóközpont legalapszintűbb gépeként. Ehhez a vezérlésnek a korábbiakhoz képest több funkciót kell nyújtania a gépkezelő és a karbantartásért felelős személy számára, például diagnosztikai funkciókat, programozási felületeket, egyszerű szerszámbetöltést, öndiagnosztikát vagy mérési technikát a gépen. A MAG ezért úgy látja, hogy a szerszámgépek a modern járművekhez hasonló úton járnak: A támogató rendszerek várhatóan átveszik, de legalábbis támogatják a rutinfeladatok elvégzését. Ebben a helyzetben a gépkezelői panel lesz a legfontosabb kommunikációs felület a gépkezelő és a karbantartó személyzet között. Dr. Berger: „Az eszközoldali érzékelőtechnika és teljesítmény mellett a vezérlés gyártója egyre nagyobb szerepet játszik majd a támogató rendszereknél is.

Az MAG-nél a FANUC CNC használata nemcsak csúcstechnikát, de nagyobb rendelkezésre állást is jelent. Vagyis az egységek megbízhatósága sokkal nagyobb, mint a versenytársak termékeinél. A szerviznaplókban gyakorlatilag nincs hiba. A FANUC-technika további előnye fedezhető fel, ha valaki felnyitja a kapcsolószekrényt. „Nagyon rendezettnek tűnik, ugyanis az alkatrészek, például az áramátalakító, igen kompakt felépítésűek.”

A megmunkált alkatrészek méretét az orsótávolság határozza meg. A Specht 500 Duo orsótávolsága 720 mm, az ennél nagyobb kétorsós gép orsótávolsága 810 mm. „A gépkezelők ettől kis mértékben el tudnak térni a beállításokon keresztül” – fűzi hozzá Jürgen Mayer a műszaki termékek marketingosztályáról. A tervező mérnökök és a programozók rendkívül zseniálisak ezen a téren, és ritkán ijednek meg a szabványos vagy névleges méretektől, ahogyan azt jól mutatja az „egyszerűen” ferdén beszerelt tengelytartó példája.

Ez csak néhány azok közül a területek közül, amelyekkel kapcsolatban a felhasználók felkereshetik az MAG szakértőit szaktanácsokért. A „teljes skáláról” beszélve Berger röviden szóba hozta az értékesítés előtti, alatti és utáni szolgáltatásokat. Ily módon a megmunkálási folyamat már korábban megkezdhető egy virtuális gépen, a ciklusidők meghatározhatók és ütközési forgatókönyvek futtathatók. „Nekünk pedig a tapasztalatunk is megvan a különböző automatizálási és összekapcsolási megoldások terén.” Szerencsésnek mondhatja magát, ha megvan a megfelelő partnere az automatizáláshoz. Az MAG elvárásai pontosan meghatározottak:

A vevőink most is és a jövőben is elvárják a gépek és a rendszerek beszállítóitól, hogy rugalmasak legyenek, és a kínálatukban az összes fontosabb márka vezérlési megoldása megtalálható legyen. A MAG esetében ez azt jelenti, hogy az összes géptípust fel lehessen szerelni FANUC-részegységekkel, és a modelleknek folyamatosan elérhetőeknek kell lenniük. A magasabb kategóriájú gépek szegmensében kevés beszállító kínál hasonló minőséget. Vevőink a leggazdaságosabb megoldást választják annak a beszállítói körnek a kínálatából, amelytől árajánlatokat kértek be. Amíg a FANUC megfelel a követelményként előírt specifikációknak, nem lesz más alternatíva.

A MAG új, kétorsós gépe az elődjeihez hasonlóan gyors és termelékeny. Alapjellemzői kiemelkedőek: a 2,5 másodperc alatti szerszámok közötti idő és az egy másodpercnél rövidebb szerszámcserélési idő a legjobb a hasonló kategóriájú gépek között. A FANUC szervomotorjai a CNC-vel és a MAG saját fejlesztésű szoftvereivel együtt biztosítják a szerszámok között töltött idő rövidségét.

Hogy a gép ne csak gyors legyen, hanem pontos is, mindegyik lineáris tengelynél kompenzációt biztosít. Az X, Y és Z tengelyek esetén Heidenhain-féle mérési rendszer határozza meg az orsó helyét a szánokhoz képest. Tengelyenként két gyors FANUC-szervomotor stabilizálja az esetleges helyzetváltozást. Ez garantálja a mindig optimális orsópozíciót.

Az új SPECHT 500 DUO+ gépen a MAG természetes módon alkalmazza a lánctár és a tárcsatár kombinációját. Ezzel a szabadalmaztatott szerszámtárral a szerszámcserék egy másodpercnél rövidebb idő alatt hajthatók végre – ez rekord. A hozzá tartozó, saját fejlesztésű szoftver hasznosítja a CNC vezérlőelemeit, és minimálisra csökkenti a várakozási időt. A 112 szerszámot tartalmazó tár betöltése a felhasználó számára kényelmes magasságban végezhető el, a megmunkálási folyamattal párhuzamosan.

Gazdaságos energiafelhasználás
Habár a SPECHT 500 DUO+ gépet kifejezetten az alkatrészpiac számára tervezték, az energiatakarékos műveletek iránti igény az autóipartól származik.
Bernhard Lusch: „Ez a gép a hasonló kategóriájú gépekhez viszonyítva kedvezőbb energiafogyasztási jellemzőkkel bír.” A fogyasztási értékeket azonban dokumentálni kell. Ezért a FANUC-vezérléssel felszerelt MAG-gépek tartozékai közé az energiafelügyelő rendszer is bekerül, vagyis lesz egy olyan felület, amely jelzi a gép energiafogyasztását. A közeljövő fejlesztési ütemtervéről pedig már a SPECHT 500 DUO+ bemutatkozása előtt szó esik. Várhatóan a hónolási folyamatok is megmunkálóközpontokon zajlanak majd. Egyértelmű, hogy a FANUC-vezérlés ehhez is megfelelő.

www.fanuc.eu  


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; - FANUC ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Fém, gépipar ; CNC-PLC

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: