Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Rugalmas összeszerelés, egyszerű beállítások - Vizuális rendszereket támogató gépészet

Forrás: FANUC, Sikertörténetek az automatizálás világából
A folyamatautomatizálás elengedhetetlen a szerződéses gyártók számára
A kifinomult műanyag-alkatrészek gyártása szorosan kapcsolódik az automatizáláshoz a Wild & Küpfer AG vállalatnál. A hat tengelyes FANUC robotok szintén hozzájárulnak a hozzáadott értékhez – nem utolsó sorban megbízhatóságuknak köszönhetően és az úgymond „jó ár-érték arányuk” miatt.


A céget az alapító, Tobias Wild 1975-ben indította egy glarnerlangi sufniban, amely mára egy Európa szerte keresett technológiai vállalattá fejlődött. A Wild & Küpfer AG napjainkban egy modern és rendkívül innovatív vállalatként ismert. Ritkán találkoztam olyan tiszta és jól szervezett gyárlétesítménnyel, mint amilyet a riport készítésekor a W&K vállalatnál láttam.

A Wild & Küpfer AG, amely magas műszaki színvonalú műanyagalkatrészek gyártója, napjainkban 140 embert foglalkoztat.  A 23 000 négyzetméteres termelési terület legnagyobb részét a műszaki részleg foglalja el. Valamivel kisebb, mégis csúcstechnológiát vonultat fel a második üzleti terület, az orvostechnikai részleg. Ezen a részlegen az alkalmazottak jelenleg is a 8-as besorolású pormentességi osztály („Cleanroom Class 8”) követelményei szerint dolgoznak. A közeli jövőben a besorolás a 7-es szintre lesz emelve. Daniel Hartmann, projektvezető és az automatizálási osztály vezetője, Wild & Küpfer AG: „Folyamatosan, lépésről-lépésre bővítjük ezt a részleget. És a kilátásaink jónak ígérkeznek, ahogy képesek leszünk megvalósítani a különféle automatizálási projekteket az elkövetkező években, majd továbblépni az Industry 4.0 megvalósítása felé (ez a német megfelelője a „dolgok internete” kifejezésnek).” Az ilyen magas szintű műanyag-feldolgozás jól átgondolt folyamatokon alapul, a fejlesztéstől, a gyártáson át, egészen az összeszerelésig, és szisztematikus, folyamatorientált minőségbiztosítást foglal magába. A legújabb innováció: beruházás a Wild & Küpfer AG vállalatnál használandó CT-szkennerbe, amely a fröccsöntött alkatrészek mérésére szolgál. Ez az eszköz az alkatrészek mérésére és hibaelemzésére szolgál. Hartmann ismertette: „Ez lehetővé teszi számunkra, hogy vizuálisan is lássuk azon részleteket, amelyek mindezidáig nem voltak mérhetők és elérhetők.” Ehhez hasonlóan, a vállalat egyik fő hajtóereje, a szerszámkészítési osztály is magas színvonalú berendezésekre támaszkodik. Egy példa erre a szelektív lézerolvasztásos technológia használata. Mivel ebben az eljárásban a fémpor rétegről-rétegre épül fel, a szerszámokban olyan hűtőcsatornák alakíthatók ki, amelyekre a hagyományos módszerekkel eddig nem volt lehetőség.

Amikor Hartmann 2004-ben Schmerikonba jött, és csatlakozott a vállalathoz, a robottechnikás automatizálás még gyerekcipőben járt. És bár a kezdeti projektek gyártási mennyiségei csak kis mértékben haladták meg a számított elvárt határértékeket, a Wild and Küpfer tulajdonosai felbecsülhetetlen lehetőségeket láttak benne: „Az ügyfelek értékelték az automatizálással elért minőségi javulást.” Senki sem gondolná, hogy a létesítmény körbejárásakor látott robot egy „második karriert” futhat be. Amikor egy kezdeti termék gyártásának és összeszerelésének automatizálása megtörtént, az már nyolc éve a piacon volt. És a jelenlegi állapot: az ügyfél további tíz év gyártási időt jósol. Ugyanakkor még egy ilyen robotcellánál is módosításokra lehet szükség. A növekvő gyártási mennyiségek miatt további robotokat integráltak. Napjainkban a robotok mindennapos látványnak számítanak a ragyogóan megvilágított termelési létesítményekben.

A vállalat igyekszik szabványosított összetevőket, például robotokat használni, ahol csak lehetséges, ahogy Daniel Hartmann is megerősítette: „A szabványosítás segít a berendezések karbantartásában, alacsonyan tartava a pótalkatrészekkel kapcsolatos költségeket. Továbbá lehetőség nyílik egy magas szintű rendelkezésre állás fenntartására, mivel a rendszerelemek és alkatrészek az aktuális igényeknek megfelelően felcserélhetők.” És egy harmadik ok, amely igen fontos számára: „Nézetem szerint a szabványosítás előmozdítja az adott termékekre/eszközökre való fókuszálást, és ez megerősíti a partneri kapcsolatot a beszállítókkal.” Mindazonáltal fontos, hogy a beszállítók versenyképesek legyenek, mivel a vállalat alapelvei között szerepel a két beszerzési és beszállítói forrás aktív fenntartása minden egyes termékre vonatkozóan, hogy a partneri szellemiség mellett mindenekelőtt érvényesülhessen piacvezérelt verseny.

Friss levegő az automatizálás révén

A motorok nyomtatott áramköri lapjainak összeszereléshez a Wild & Küpfer AG új összeszerelősort helyez üzembe. Az összeszerelendő modul az építőiparban használt szellőzőrendszerek hajtásának része, ahol több különféle változat létezik, amelyek a műszaki paraméterek, de a külső méretek tekintetében is különböznek egymástól. Ahogy az több korábbi összeszerelősornál is történt, ezt is a svájci Seon városában működő Robotec Solutions vállalat valósítja meg.

A rutinok tekintetében sokkal kifinomultabb robotcellák is léteznek” – fejtette ki Daniel Hartmann.  Ugyanakkor a Robotec cella egy jó példa arra, hogyan kombinálhatók az alapszintű szabványos összetevők egy rugalmas robotcellában. Az összetettségi szint a cellában nem túl magas, mivel „csak” két elem kapcsolódik egymáshoz. A fröccsöntött alkatrészek dobozokban érkeznek. A tápellátási elemek tálcákon állnak rendelkezésre, az összeszerelés pedig egy forgó indexelőasztalon történik, amely számos állomással rendelkezik.

A szakemberek számára azonban könnyen bemutatható néhány részlet. Például, az első robot eltávolítja a hordozókat a dobozból, amelyben azok több rétegben helyezkednek el. A robot az integrált FANUC iRVision rendszer segítségével ismeri fel a réteget és a pozíciót. Azonban annak érdekében, hogy a hordozó mindig pontosan egy munkadarab-rögzítőben legyen elhelyezve a forgó indexelőasztalon, a rendszer egy mechanikai központosító segédeszközt használ. Az odahelyezett nyomtatott áramköri lap becsúszik a megvezettet, meghatározott pozíciójába, ahol azt ismét felszedi a robot. Egyszerű, mégis hatékony. Egy második vizuális rendszerrel felszerelt LR Mate robot ezután ráhelyezi a tálcákba helyezett motorokat a hordozóelemekre. A két összetevőt a rendszer melegszegecseléssel összeszereli, majd a forgó indexelőasztalnak egy további állomásán azok vizuális és tapintásos vizsgálaton esnek át. Ezen vizsgálatot követően, a helyes motorverzió és beszerelési méretek ellenőrzése érdekében, a harmadik robot behelyezheti a szerelvényt egy szállítóegységbe. Mindhárom robot LR Mate 200iD típusú, hosszú karú változattal és 7 kg teherbírással. Ebben a verzióban a hat tengelyes robotok 911 mm-es munkatartománnyal rendelkeznek. A három kezelőpanel a cella elején található. A rendszer kezelése központilag történik egy GE érintőképernyőn keresztül, egy felső szintű cellavezérlőben.

Érzékelőtechnológia a minőség-ellenőrzéshez

Az összeszerelés minőségét és teljességét a Robotec cella azonnal megvizsgálja. A vizsgálat végrehajtása a következő elv szerint történik: olyan egyszerű és biztonságos legyen, amennyire csak lehetséges. A feladattól függően, a rendszer egy iRVision egységet, egy optikai Keyence-érzékelőt és egy alapszintű szondát használ.

A rendszeren jelenleg három különböző szerelvényváltozat gyártása történik. Az átállás igen gyorsan történik, ahogy Daniel Hartmann is megerősítette: „A program néhány perc alatt módosítható. A munkadarab-hordozók is gyorscserélő rendszerrel vannak felszerelve, lehetővé téve a gyors átállást egy másik típusra a hatékony feldolgozás érdekében.” Egy másik típus gyártási beállításainak hozzáadása esetén a program bármikor továbbfejleszthető. Hasznos apróság: Az összes munkadarab-hordozó tárolása egy helytakarékos, és ami még fontosabb, kézre eső helyen, a forgóasztal alatt történik. A véletlen felcserélésük megakadályozása érdekében, azok jól megkülönböztethető színekre vannak eloxálva. A vállalat nem bíz semmit a véletlenre a formátumváltás esetére. Egy adott megrendelés „kezelési tervek” kísérő dokumentumaira vonalkódot nyomtattak. Minden szükséges tudnivalót itt tárolnak. Ha a rendszer üres, az új megrendelés indítható.

A Wild & Küpfer AG hosszú évek óta dolgozik együtt a Robotec Solutions vállalattal. Daniel Hartmann ismertette: „A kölcsönös együttműködést egy magas fokú partneri viszony jellemzi. És ilyen típusú viszonyt ápolunk ügyfeleink irányában is. Schmerikonban az évek során rengeteg szaktudásra tettünk szert. Létesítményeink kulcselemeit részben házon belül mi magunk terveztük és állítottuk elő.” – fejtette ki Hartmann. Ugyanakkor kiemelte, hogy szakértelmük pilléreit a szerszámkészítés, a fröccsöntési technológia, a csúcskategóriás termékek összeszerelése alkotják – és nem az összeszerelő gyártósorok kiépítése. Az együttműködő robotok generációja tekintetében a projektvezetőnek világos elképzelései vannak. A kisebb gyártási mennyiségekhez a gyorscserélő rendszerekkel ellátott innovatív robotcellák egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek. Az ezekhez hasonló megoldásokban a robotoknak az ismétlődő feladatok átvétele és a feldolgozási funkciók kezelése szerepeket szánjuk. Támogató intézkedésként, a kezelőszemélyzet feladata, hogy gondoskodjon a rugalmassággal kapcsolatos feladatok ellátásáról. Hartmann ismertette: „És ezen túlmenően, a robotok, cellák és vezérlőrendszerek hálózatba szervezésének témaköre egyre inkább a figyelem középpontjába kerül az Industry 4.0 („dolgok internete”) térhódításával.

Miután már végzett a FANUC-robotok vezérlőivel, tisztán látja a kezdeteket: „Napjainkban el tudjuk érni a gépet egy webböngésző segítségével. Ez pozitív fejlődés, és egy lépés a hálózatba szervezett gyártás felé.

Szelektív lézerolvasztásos technológia

A szelektív lézerolvasztásos technológia egykomponensű fémpor anyagok lézerrel történő megolvasztásán alapul. Ez az eljárás lehetővé teszi szerszámelemek felépítését, egyszerre egy réteggel, fémes anyagokból. A jellemző rétegvastagság 20 és 50 µm között lehet. Egy kifinomult expozíciós módszer lehetővé teszi a hibátlan előállítást, még nagy szerszámmagok esetén is. Ezen technológia egyik előnye, hogy összetett alakzatoknál, különösen a háromdimenziós térben, a hűtőcsatornák célzott módon rendezhetők el. Ezáltal biztosított a szerszám optimális hűtése. Ennek köszönhetően az alkatrészek kevésbé vannak kitéve a vetemedésnek, és a ciklusidők is rövidebbek lehetnek.

www.fanuc.eu  


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; - FANUC ; Fém, gépipar ; Műanyag, gumi, üveg, szénszál

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: