Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Egyedülálló rugalmasság számos folyamathoz - Chopperektől a nehézgépjárművekig

Forrás: FANUC, Sikertörténetek az automatizálás világából
A Seeger Präzisionsdrehteile GmbH (Seeger Precision Parts Ltd) éjjel-nappal gyárt termékeket az autóipar számára FANUC-vezérlésű berendezéseken.


Az ideális esztergagép a Seeger GmbH szempontjai szerint masszív, precíz és gyors, emellett FANUC CNC-vezérlővel rendelkezik. A precíziós esztergálás szakértői ehhez az alapelvhez tartják magukat immár 30 éve – az üzemben működő mind a 92 berendezés esetében. Ez 65 hosszú és 27 rövid esztergagépet jelent, amelyek a nehézgépjárművekhez és személyautókhoz készülő különféle alkatrészek mellett továbbra is gyártanak egy saját fejlesztésű terméket: elülső lábtámaszt motorkerékpárokhoz.

A motorkerékpárok elülső lábtartókészletének gyártásba vételét csakis szenvedélyes motoros gondolhatja komolyan, olyasvalaki, akit megfertőzött a „chopper vírus” az Easy Rider filmklasszikus nézése közben. A „chopper” elnevezés olyan módosított motorkerékpárokat jelöl, amelyek lábtartója elöl található, továbbá hosszú első villájuk és magas kormányszarvuk van, így felegyenesedve lehet ülni az országúton haladva. Ezzel egyidőben Wilhelm Seeger felismerte az üzleti lehetőséget is a chopperek rohamos terjedésében. Ezért alapította 1981-ben a saját nevét viselő vállalatot: a már említett lábtartókészletek gyártásához. Az 1980-as évek elején csak néhány chopper szerepelt a gyárak kínálatában – nem kínált ilyet sem a Honda, sem a Yamaha, sem a Suzuki, sem a Kawasaki, de még a Harley-Davidson sem. Így a motorkerékpárok szerelmeseinek fel kellett gyűrniük az ingujjukat, és át kellett építeniük a szabványos kivitelű típusukat.

Wilhelm Seeger kedves emlékeket őriz azokból az időkből: „Szinte minden szabványos motorkerékpárhoz fejlesztettünk olyan készletet, amelynek segítségével a lábtartót legalább 50 cm-rel előrébb lehetett helyezni. Az ügyfelek, illetve a kereskedők mind a mai napig rendelhetnek ezekből a TÜV-tanúsítvánnyal rendelkező, azaz közúti forgalomban használható termékekből. Ezeknek a divattermékeknek 1985 és 1995 között volt a legjobb időszaka. Akkoriban Seeger nagyjából 1 millió német márka éves bevételt ért el 5 teljes munkaidős alkalmazottjával. Wilhelm Seeger számára azonban ez csupán részmunkaidős állás volt. Egy nagy vállalat termelési vezetőjeként dolgozott egészen 2005 végéig. Csak ezt követően fordította minden energiáját saját vállalata működtetésére.

A termelékenység kiemelt szempont

Seeger vállalata tovább fejlődött az évek során. Kezdetben Seeger esztergálási megbízásokat vállalt különféle vállalatok kapacitásbővítéseként. Amikor Wilhelm Seeger munkaadója az 1980-as években úgy döntött, hogy költségmegfontolásokból kiszervezi a 3–40 mm-es esztergált alkatrészek gyártását, az első sorozatgyártási megrendelés is beérkezett. Seeger kihangsúlyozta: „Össze kellett mérnünk magunkat a versenytársakkal, tehát az üzletet nem a személyes kapcsolataimnak, hanem a minőségi vállalásainknak és a versenyképes árnak köszönhetően nyertük el.” Ez utóbbit a minimális adminisztrációs költségeknek tudja be, ami mind a mai napig kiemelten kezelt szempont a Seeger Präzisionsdrehteile GmbH (Seeger Precision Parts Ltd) vállalatnál. A 85 alkalmazottból mindössze 1,5 személy dolgozik az adminisztráción, a többieket a gyártási részleg foglalkoztatja.

A pénzért kínált jó értéknek köszönhetően a Seeger vállalat megrendelésállománya kibővült. A precíziós esztergálás szakértői – a Constance-tó partján található Salem városában – e megrendelések birtokában mindig a megfelelő gépekbe fektették a pénzt. Wilhelm Seeger kifejtette stratégiája lényegét: „Minden egyes megrendelést átszámoltunk, és tettünk egy ajánlatot. Az üzlet elnyerését követően megrendeltük azt a berendezést, amellyel az adott alkatrészt a leggazdaságosabban lehetett előállítani.

A hagyományos görbe vonalú, illetve revolveresztergapadok a lábtartókhoz és az első beüzemelési megrendelésekhez kerültek az üzembe. 1989-ben Wilhelm Seeger megrendelte az első CNC-berendezését – FANUC-vezérléssel. Alaposan átgondolt döntést hozott, hiszen a főállása révén ismerte az összes CNC-szállítót. Indokai a következők voltak: A FANUC-vezérlőket már akkor is maximálisan megbízhatónak és könnyen kezelhetőnek ismerték – ezt alátámasztották a Seeger Präzisionsdrehteile GmbH (Seeger Precision Parts Ltd) tapasztalatai is az évek során.

Egyenletesség a gépek és a CNC-vezérlők terén

Ma a Seeger gépparkja 92 berendezésből áll: 65 Star Micronics-automatikus esztergagépből és 27 Miyano-berendezésből. Mindegyiken a világpiac japán vezetőjétől származó CNC-vezérlés dolgozik. „Ennek jó oka van” – magyarázta Moritz Seeger. Bátyjával, Manfred Seegerrel 2010-ben vették át a vállalat irányítását apjuktól, és azóta ő vezeti a CNC-részleget. „A FANUC-vezérlők hihetetlenül magas rendelkezésre állást biztosítanak. Soha nem fordult elő nálunk gépleállás CNC-probléma miatt. Még a képernyők meghibásodása is ritka.” A folytonosság a FANUC-vezérlők másik nagy előnye. A vezérlési technológiában bekövetkezett nagy fejlődés ellenére igaz, hogy egy olyan gépkezelő, aki valaha dolgozott FANUC-vezérlővel, a legújabb típuson is azonnal tudja, hogy hol találja meg az éppen keresett menüt. Így aztán azonnal a gépspecifikus innovációkra összpontosíthat.

A vezérlési oldal egységessége természetesen további előnyökkel is jár, amelyek mindenekelőtt a munkarutinokban jelentkeznek. Szinte bármelyik dolgozó képes kezelni az összes berendezést, és ez összhangban van Wilhelm Seeger vállalati filozófiájával. Kiemelte: „Ha például egy dolgozó betegség miatt távol marad, fel tudjuk osztani a munkáját mások között. Ráadásul a FANUC CNC kezelése egyszerű – ezt az előnyt is említette Seeger: „Mivel nincs túl sok képzett műszaki szakember, kiemelt szempont a gépek egyszerű kezelhetősége és kiemelkedő megbízhatósága. Ha minden vezérlőhöz szakértőre lenne szükség, az olyan függőséget teremtene, amelyet szeretnék elkerülni.” Miközben a vállalat képez munkásokat, a 2. és a 3. műszakra jellemzően csak kevésbé felkészült munkások érhetők el. Számukra könnyebbséget jelent, hogy átfogó képzés nélkül is képesek kezelni a CNC-vezérlést és a berendezést.

Precíziós esztergálású alkatrészek az autóipar és más ágazatok számára

Jelenleg a Seeger Präzisionsdrehteile GmbH (Seeger Precision Parts Ltd) heti 18 műszakban végez gyártást. Mintegy 150 000 esztergált alkatrész készül nap nap után. Rúdmegmunkálásban az alkatrészátmérő 3 mm és 40 mm közötti lehet. A motorkerékpárok piaca ma már elenyésző szerepet tölt be. A lábtartók mindössze egy százalékát teszik ki a teljes forgalomnak. A legyártott alkatrészek nagy hányada, kb. 50 százaléka haszongépjárművekhez készül, újabb 20 százalékát pedig a személygépjárművek iparága rendeli meg. A kapacitás maradékát általános gépészeti és orvosi felszerelések, illetve egyéb ágazati termékek teszik ki.

E precíziós esztergálási szakértők egyik specialitása például a sebességváltó-vezérlésekben, kormányhidraulikában és fékrendszerekben használt elektromágnesek különálló alkatrészeinek előállítása. Már maga az anyag is speciális gyártási szakértelmet kíván. Ennek oka, hogy a mágnesek anyaga rozsdamentes, mégis mágneses tulajdonságú acélötvözet. Itt fizetődik ki a gépek és a megmunkálási rutinok, a fordulatszámok és a beadagolási sebességek kiválasztása terén szerzett sokévnyi tapasztalat. A Seeger által szállított végterméknek 10–20 µm-es tűréshatáron belül mérethelyesnek kell lennie. Ezt a pontosságot 100%-ban igazolják és dokumentálják az autóiparban érdekelt ügyfelek.

A minőség csak 100 százalékban tökéletes lehet

Gépeink – akár Star, akár Miyano gyártmányúak – képesek 1/100 mm-es pontossággal dolgozni" – mondta el Moritz Seeger. „Ugyanakkor nem zárható ki minden pontatlanságot eredményező hatás. Éppen ezért a minőségbiztosítás rendkívül fontos a számunkra.” A Seeger saját tesztelési területet hozott létre, ahol minden egyes részegység mérésére sor kerül. Öt alkalmazott dolgozik több teljesen automatikus mérési állomáson, amelyek némelyike saját szabadalmaztatott fejlesztés. Ezeket tesztelő robottal szerelték fel: ez felveszi az alkatrészeket a raklapról, majd a nagy pontosságú képalkotó rendszer elé tartja, amely eldönti, hogy az adott alkatrész megfelelő-e. Minden egyes eredményt követően a robot visszahelyezi a tárgyat a raklapra, illetve kiselejtezi a specifikációknak nem megfelelőket.

Utóbbi műveletre viszonylag ritkán kerül sor, ugyanis a Seeger az alkalmazottaiban és a gépparkjában egyaránt megbízhat. Különösen a Star/FANUC és a Miyano/FANUC párosok alkotnak összehangolt együtteseket, amelyek megbízhatóan működnek, és hasznos funkcióikkal segítik a dolgozók munkáját. Ezek elsősorban makrók, amelyek precíz megmunkálási rutinokat garantálnak. Például darabszámlálót lehet aktiválni, hogy küldjön jelet, ha a szerszám vágóélei cserére szorulnak.

A szerszámparamétereket folyamatosan korrigálni kell a kopásnak megfelelően. Ez a helyzet akkor áll elő, ha a gép kezelője a munkadarabok ellenőrző mérésekor az átmérőt a felső méretkorláthoz közelinek találja. A korrekcióhoz elegendő megnyomnia a FANUC-vezérlés speciális eltolási gombját, és máris a megfelelő képernyő jelenik meg – nem kell végiglapozni a menüpontokon. „Ez a gomb minden FANUC-vezérlésen ugyanott található, még a különböző generációhoz tartozó vezérlések esetében is” – erősítette meg Moritz Seeger. „Hihetetlen előnyt jelent az is, hogy a FANUC CNC-vezérlések felfelé kompatibilisek.” Ez általános szabályként azt jelenti, hogy a korábbi típuson megírt programok a vezérlők legújabb generációján is futnak. Moritz Seeger példát is említett: „Elindítottunk egy 2001-es Star Micronics berendezésen írt programot egy 2011-ben készült Star gépen. Mindenféle módosítás nélkül futott. Ugyanezt a kompatibilitást tapasztaltuk az összes SR-20, SR-32 és SA-16 típusú Star gép esetében, amelyeken a 16i, 18i vagy 32i sorozatba tartozó FANUC-vezérlés működik."

Seeger Präzisionsdrehteile GmbH (Seeger Precision Parts Ltd), Salem/Neufrach, Németország, ...

...precíziós esztergált alkatrészek szerződéses beszállítója, fő megrendelői haszongépjármű- és személygépjármű-gyártók. A szabványos tételszámok az 1000-es próbasorozattól az évi több milliós tételszámig terjednek. Az elkészült alkatrészek installációra készek, és igény szerint előre összeszerelve érkeznek. 100%-os vizsgálati arány garantálja az elvárt minőséget. 2010-ben a Seeger Präzisionsdrehteile GmbH 85 alkalmazottat foglalkoztatott, éves bevétele pedig 10,5 millió euró volt. 2011-ben a várt bevétel legalább 12 millió euró.

www.fanuc.eu  


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Robot, automatika, automata ; - FANUC ; Mágnes, MR, MRI ; Fém, gépipar ; CNC-PLC

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: