Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A Suteria robotokat alkalmaz tortaalapok és tortabevonatok díszítéséhez

Forrás: FANUC, Sikertörténetek az automatizálás világából
Édes, híres és lenyűgözően néz ki. Egyúttal az íze is pompás: az a Suteria által készített Solothurner Torte. A sütődében FANUC-robot segíti az előállítási műveleteket.


A robotok alkalmazása a tortakészítésben valójában egyáltalán nem új ötlet. A torták díszítésének automatizálása pedig még régebbi. Nagyjából 30 éve Manfred Suter – amikor egy sütödei vállalkozás tulajdonosaként az ünnepnapok előtt gyakran éjszakába nyúlóan volt kénytelen dolgozni és a tésztászsákkal birkózni – hirtelen úgy érezte, hogy megoldást kell találnia. Évek alatt különféle mechanikus automatizálási módokat próbált ki. A fonográf mechanikáját utánozni hivatott kezdeti próbálkozások korán kudarcba fulladtak. A keresés folytatódott, a költségek pedig halmozódtak.

Egy dzsesszkoncerten Suter találkozott Ernst Ramseyer mérnökkel, aki korábban a „Tete de moine” sajt gyártásának gurigasózási műveletéhez fejlesztett ki gépet. Suter nem hagyta veszni a témát, és saját megoldást hozott létre – köszönhetően Adrian Albiez automatizálási szakértőnek, a Neuhausen am Rheinfall városában működő Altron Sys-tems AG akkori tulajdonosának. Egy FANUC-robot már eleve része volt a kezdetben javasolt sütödei megoldásnak. Sikeresen végezte a feladatát, és a Japonais töltelék díszítése volt a feladata – a Solothurner Torte mintájára, de darált mandulakeverékkel.
Az „Eredeti Solothurner Torte” gyártása alapjaként szolgáló recept 2015-ben kereken száz éves lesz. A torta vezeti az értékesítési listát a svájci Solothurn városában működő Suteria Chocolata AG termékei között. A második legfontosabb termék a „Champagne Truffles”. A vállalkozás mindkét hagyományos specialitással, 1400 versenytárs előtt nyert aranyérmet a 2010-es Swiss Bakery Trophy megmérettetésen.

A sikerből kivette a részét a FANUC által gyártott LR Mate robot is. A robot szerepe a torta végleges kinézetének kialakításában nem túl jelentős, használatának magyarázata viszont nagyon is „klasszikus”. Monoton, és bizony rendkívül kimerítő feladatot végez. A telepítésére vonatkozóan nem volt előzetes elgondolás. Ugyanakkor Michael Brüderli kiemelte: „Vállalkozásunk akkorára nőtt, hogy átgondoltan kellett elosztani az erőforrásainkat.” Az ügyvezető igazgató maga is képzett cukrász és csokoládékészítő, és a Suteria berkeiben eltöltött gyakornoksága után éveken át gyűjtött tapasztalatot, illetve vett részt oktatásokon egy nagy csokoládégyártó különféle részlegeinél. Immár három éve, hogy visszatért Solothurnba.

A Suteria nagyra becsüli a hagyományos mesterséget. Az egész régióra igaz, hogy a sikeres gyakornokság végén kapott tanúsítvány jó ajánlólevelet jelent a csokoládék, a sütemények és a pralinék világában. Mégis érthető bizonyos gyártási lépések automatizálása, illetve gépre bízása. Van „töltőberendezés” a trüffelek töltéséhez, és gép keveri össze a tésztát. Mindez korlátozott mennyiségben, nyomás nélkül. Bár a robotok alkalmazását más iparágakban elsősorban a minőség indokolja, Michael Brüderli megjegyezte: „Ahol a robot nem hoz minőségi változást, ugyanakkor megkímél bennünket és segít a munkafolyamatokban, ott nagy örömmel vesszük használatba.

Már ideje volt robotokat telepíteni, emlékezett vissza Manfred Suter: Elvesztettük azokat, akik korábban ezt a munkát végezték.” Nem véletlen, hogy a Suteria cukrászai kedvelik új munkatársukat. Suter: „Ha a robotok kombinálhatók a hagyományos mesterségbeli szaktudással, és a termék igazán egyedi marad, akkor mindenképpen érdemes automatizálni.” Hozzátette, hogy a megfelelő kombináció szintén fontos tényező a termék és a helyszín megtartása szempontjából.

Az évi ezer tortával számolva az LR Mate a sütöde igazán becsben tartott eszközévé vált. A kb. 700 mm munkavégzési távolságú, 5 kg hasznos terhelést kezelni képes eszköz az emberi kar eszenciája, és ideális segítőtárs az élelmiszeriparban. A többi főcukrászhoz hasonlóan fehér kötényt hord. Neki azonban nem kell sapkát viselnie. A cella működése csupán néhány műveletre terjed ki. Az adagolóegység, a tároló és a tömlők kialakítása természetesen az optimális tisztíthatósághoz van tervezve, és mivel mindig ugyanaz a termék készül benne, nem fordul elő más receptek miatti „szennyeződés”. „Véletlenül a befecskendező fúvóka is ugyanaz, mint amit a kézi műveleteknél használunk” – jegyezte meg Brüderli.

Egy kis érintőképernyőn a kezelő választja ki a 12 és 26 cm közti hat tortaátmérő valamelyikét. A munkatárs feltölti az adagolóegységet mogyoró és tojáshab keverékével, biztosítja a sütőtálcákat, és már csak az indító gomb megnyomása maradt hátra. A kiválasztott tortamérettől függően nyolc–tizenkettő habcsókbevonat fér el egy sütőtálcán. Minden tortának van alapja és habcsókbevonata. Az adagolóegység segítségével a robot körkörös mozdulatokkal elosztja a keveréket. Időnként kézi kiigazításra is szükség lehet, ugyanis a tojáshabos keverék feldolgozása nem történhet nagy nyomás alatt, a légbuborékok viszont hibákat okozhatnak. Amint a sütőtálca megtelik, a munkatárs kiveszi a cellából, majd a sütőbe helyezi, ahol állandó alacsony hőmérsékleten megsüti. Ekkor üres tálcát húz a robotcellába.

A minőség mindenek felett” – ez a Suteria mottója. Michael Brüderli kifejtette, hogy mit jelent ez a gyakorlatban: „A jó termékhez jó hozzávalók kellenek.” Brüderli véleménye szerint semmi kivetnivaló nincs abban, ha gazdaságosabb a beszerzés. Az általa alkalmazott „Swiss Made” (Svájci termék) stratégia azonban a másik utat követi: „Számunkra fontos a folyamatos és megbízhatóan kiemelkedő minőség.” A Suteria ügyfelei nem elégszenek meg kevesebbel.
Ennek része a termékek frissessége is. Éppen ezért a robot is félnapos műszakokat teljesít. A FANUC nincs a teljesítménye határáig kihasználva. Nincs ilyen szándék. Az előállított mennyiséget az értékesítés határozza meg. Csak a nagyobb ünnepek előtt fordul elő, hogy a robotnak extra műszakot kell teljesítenie.
Ennek ellenére a következők is elhangzottak: „Hírnevünket egy hagyományos mesterség képviselőjeként szereztük. Ez mindig így is marad. A jövőben is kizárólag „Swiss Made”-termékeket fogunk készíteni” – jelentette ki a kinevezett ügyvezető igazgató. Vannak bővítési tervei. Véleménye szerint Kína is egy lehetséges projekt. Ez azonban csak értékesítési pontokat jelentene, és csakis a csokoládé-üzletágban. A jövőben az „Eredeti Solothurner Torte” továbbra is kizárólag Solothurnból származhat. Michael Brüderli: „Csak annyit készítünk, amennyit kézzel tudunk. Ennyi elég.

www.fanuc.eu 


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; - FANUC ; Élelmiszer ; FMCG, kereskedelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: