Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A FANUC új találmányokkal segíti az RCN-t

Forrás: FANUC, Sikertörténetek az automatizálás világából
2014-ben a RobotCenter Norr AB megkezdte egy önálló termelőegység prototípusának kifejlesztését kompozitból készült túlnyomásos tartályok gyártásához, ami a FANUC termékeinek segítségével remélhetőleg piaci áttöréshez vezet majd. Egy év elteltével a berendezés gyártásra kész.


Christer Larsson, az RCN AB vezérigazgatója és tulajdonosa.

Az iparágban eltöltött tizenöt év alatt az Umea városában található RCN közepes és nagy méretű vállalatok számára szállított és telepített teljes automatizált megoldásokat világszerte. Ezek között találhatók a túlnyomásos tartályok gyártásához használt termelőegységek, melyeket először Ázsiába szállítottak, és ez egyben oda is vezetett, hogy egy korábban már létező megoldást alakítottak át hatékonyabb és automatizált megoldássá. A projektben az RCN a FANUC Nordic segítségét kérte, aki robotokat biztosított és a szakértelmét adta.

A FANUC széles termékválasztékot kínál, ezért mindenki könnyen megtalálja nálunk az egyéni igényeinek megfelelő robotot. Ezért lehetőséget láttunk arra, hogy kifejlesszük saját termékünket, és így is tettünk. Nagyon hálásak vagyunk a FANUC-nak a segítségért és azért, hogy kiváló termékeiket használhatjuk” – mondja Christer Larsson, az RCN vezérigazgatója és tulajdonosa.

Minden akkor kezdődött, amikor Kurt Berglund, az anyagerősség professzora találkozott Christer Larssonnal a 2000-es évek első évtizedében. Kurt az 1970-es évek óta a túlnyomásos tartályok termékfejlesztésével és gyártásával foglalkozott, és úgy vélte, az RCN robotok automatizálása terén szerzett tapasztalatát felhasználva mindez hatékonyabbá tehető. Most, mintegy 10 évvel később az RCN már három berendezést adott el Európában és Ázsiában túlnyomásos tartályok gyártásához.

A terület szakértője, Kurt Berglund professzor mesél részletesebben arról, mit is jelenthet ez a projekt a piac számára:

Információink szerint ön már a 70-es években megkezdte saját kutatásait a témakörben, mi keltette fel az érdeklődését?

Mindig is érdekelt a merev és a deformálható testek mechanikája. Az alapokat már akkor lefektették, amikor én gyerek voltak. A testvérem és én rengeteg időt töltöttünk azzal, hogy fából és acélból különböző dolgokat terveztünk és építettünk, hol sikeresen, hol kevésbé.

Amikor a KTH-n a doktorimat csináltam, a témavezetőm felkeltette az érdeklődésemet a látható belső szerkezettel rendelkező anyagok iránt. A szálas kompozitok például ilyen anyagok. Lenyűgözött, hogy nemcsak egy ilyen termék tervezése lehetséges, de az anyagot is ki lehet találni hozzá.

Mit jelentett a projekt az ön számára jövőkép szempontjából, és hogyan hathat a piac fejlődésére?

Gondolom az úgynevezett CCT-tartályainkra (Conformable Composite Tank) utal. A sűrített földgáz (CNG) hátránya, hogy a gáz cseppfolyós benzinhez vagy gázolajhoz viszonyított alacsonyabb energiasűrűsége miatt a földgáz/biogáz esetén kb. 3-3,5-szer akkora térfogatú tartály van szükség, mint a benzin vagy a gázolaj esetén. Ilyen nagy térfogatokat rendes, „hegesztett cső” alakú edényekbe rakni nem egyszerű. Ha acélból készülnek, akkor ráadásul nehezek is. Egy másik típusú tartállyal könnyebben optimalizálható az edényben lévő hely kihasználása. Azt hiszem ez mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a gáz igazán nagy léptékben használható legyen.

Hogyan sikerült a projekt, melyben az RCN-nel közösen álltak elő egy termékkel?

Már hosszú ideje együttműködöm az RCN-nel, és nagyon jól ismerjük egymást. Szeretem a hosszú távú együttműködéseket, mert az ember megismeri a másik erősségeit és gyengéit, és így nem kell minden alkalommal elölről kezdeni az egészet.

Egy ilyen fejlett berendezés megtervezéséhez és kifejlesztéséhez rengeteg tudásra, kiváló termékekre és nagyon jó együttműködésre van szükség, melyben a felek 100%-ban elismerik egymást és támaszkodnak egymásra. A FANUC ezért egyértelmű választás volt számunkra – mondja Christer Larsson. A FANUC meghallgatja és megérti az ügyfél igényeit. Kiváló termékei mellett a FANUC rendkívül képzett munkatársakkal is rendelkezik, akik szakértelmükkel és képzéssel járulnak hozzá a munkánkhoz.

Dennis Librell, a FANUC skandináv régiójának értékesítési vezetője szerint ebben a projektben nehéz volt meghatározni, hogy melyik robotot használják, mivel a megoldás annyira egyedi. A berendezéshez mechanikai stabilitás, több robot összehangolt mozgása és nagy teljesítményű vezérlőrendszer szükséges. Az R-2000 és az M-900 sorozat robotjait választották.

30 éve vagyok vállalkozó, és még soha nem dolgoztam ennyire megbízható és intelligens partnerrel, mint a FANUC Nordic. A jó kapcsolatok és a kiváló termékek együttesen rendkívüli értéket képviselnek – fűzi hozzá Christer Larsson.

Az RCN véleménye szerint a túlnyomásos tartályok kereslete jelentősen nőni fog az elkövetkező években, nemcsak Európában, hanem szerte a világon. Az új gyártástechnológia azt jelenti, hogy a jövőben a túlnyomásos tartályok építése sokkal költséghatékonyabb lesz, aminek az eredménye az olcsóbb végtermék. Az RCN később is szívesen épít erre a sikeres együttműködésre, és használja a FANUC-ot a projekt jövőbeli fejlesztéseihez.

www.fanuc.eu  


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; - FANUC ; Fém, gépipar ; Műanyag, gumi, üveg, szénszál

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: