Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Az ABB kiváló helyezést ért el az Environmental Technology Awardon

2013.09.12

Forrás: ABB, Hírek
2013-09-12 - Az ABB szinkron reluktancia motort is magában foglaló energiatakarékos csomagja az "Anyaghatékonyság" kategóriában a figyelemreméltó 5. helyet érte el a németországi Baden-Württemberg tartomány 2013-as környezetvédelmi technológiai díj átadáson. A szakértő bírálóbizottság 118 pályázóból választotta ki a nyerteseket.


Az ABB díjnyertes energiatakarékos csomagjával jelentős energia-megtakarítás érhető el. A motor egyedi innovatív jellemzője, hogy a hasonló méretű szabvány motorokhoz képest nem tartalmaz semmilyen költséges anyagot, amely igen fontos szempont figyelembe véve a szűkös források megőrzésére tett erőfeszítéseket. A motor gyártásához ugyanis semmilyen ritkaföldfémre nincs szükség. Az ABB ezen innovációját ismerték el a 2013-as baden-württembergi Environmental Technology Award díjátadóján.

Baden-Württemberg tartomány Környezet, Klíma és Energiagazdasági Minisztériuma 2009. óta kétévenként osztja ki a környezetvédelmi díjakat. A díjakat olyan termékek nyerhetik el, amelyek nagymértékben hozzájárulnak az energiahatékonyság előmozdításához és a környezet megóvásához, s emellett a közeljövőben kerülnek a piacra, vagy kevesebb, mint két éve vannak a piacon.

75%-kal alacsonyabb energiafelhasználású szivattyúk
Az ABB a piaci szereplők legnagyobb megelégedésére 2011-ben jelent meg a piacon a SynRM motor és hajtás csomaggal, mellyel egy vezető nemzetközi automatizációs díjat is magáénak tudhatott. A szivattyú és ventillátor-alkalmazásokra optimalizált csomag egy szinkron reluktancia motorból, ipari hajtásból és a hozzájuk fejlesztett célszoftverből áll. Az ABB ellenőrzött teljesítménygörbéi segítségével a felhasználók számára pontosan meghatározható a csomagok energiafelhasználása és a megtérülési idő.

A csomag 2012. decembere óta működik kísérleti üzemben a dél-svédországi Waggeryd Cell cellulózgyárban, ahol egy kis vízszivattyúhoz tartozó állandó fordulatszámú indukciós motort váltott fel.

A próbaüzem során a SynRM motor és hajtás csomag 75 százalékkal, 23 kilowattról (kW) 6 kW-ra mérsékelte a szivattyú energia-felvételét. Ez mindent egybevetve éves szinten mintegy 140.000 kilowattóra (kWh), a jelenlegi svéd energiaárakon számolva 10.500$ megtakarítást eredményezett.

Az ilyen mértékű energia-megtakarítás nagyon rövid megtérülési időt jelent" - mondta Andreas Ravik, a Waggeryd Cell villamossági és gépészeti vezetője.

Az energiaveszteségek kiküszöbölése

A SynRM motor a már kipróbált, hagyományos állórész technológiát ötvözi az új és innovatív mágnes és kalicka nélküli rotor kialakítással, aminek köszönhetően gyakorlatilag nincs rotor veszteség, a motor üzemi hőmérséklete pedig alacsony marad.

Ennek eredményeképpen pedig a csapágyak hőmérséklete is csökken, a hasznos élettartam és a karbantartások közötti időtartam nő. Mivel a motorok meghibásodását 70%-ban a csapágyak okozzák, az alacsonyabb csapágy hőmérséklettel megelőzhetők a váratlan motorleállások, s ennek megfelelően nő a motor megbízhatósága és csökkennek a karbantartási költségek.

A SynRM motor forradalmasítja a motor technológiát" - mondta Ravik. „A motor egyik legfigyelemreméltóbb adottsága a korábbi motorokhoz képest mutatott kiemelkedő hatékonyság és az energiaveszteségek nagymértékű csökkentése."

Egy olyan vállalat számára, mint a Waggeryd Cell, amely folyamatosan új megoldásokat keres az energiafogyasztás optimalizálására a legjobb és leghatékonyabb motorok választása bizonyult a leghatásosabb eszköznek a cellulózgyár energiahatékonyság javítására.

Az alábbi videóban, egy brit víziközmű szolgáltató értékeli az ABB SynRM megoldást és foglalja össze a szivattyú-alkalmazáson elért megtakarításokat.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LKgVXk72spY 

Nagy teljesítményű, szinkron reluktancia motor és ipari hajtás csomag - részletes háttéranyagok:
http://www05.abb.com/global/scot/scot201.nsf/veritydisplay/5f2f7593b626cfb3c1257a790040098f/$file/EN_SynRM_Brochure _REVC.pdf 

http://www05.abb.com/global/scot/scot234.nsf/veritydisplay/7a240e0202546428c1257a6e0041416b/$file/SynRM_09-2012_WEB.pdf 

Az ABB (www.abb.com) a világ vezető vállalata az energetika és az automatizálás területén. Ezáltal biztosítja közüzemi szolgáltató és ipari ügyfelei számára, hogy alacsonyabb káros környezeti kibocsátások mellett legyenek képesek termelékenységük növelésére. Az ABB Csoport mintegy 100 országban van jelen és megközelítőleg 145 000 alkalmazottal rendelkezik. Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energiaszektorban.

ABB magyar weboldal: http://www.abb.hu  
Facebook oldal: www.facebook.com/ABBMagyarorszag 


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; - ABB ; Mágnes, MR, MRI ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: