Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Űrberendezések a sikeres földi ipari alkalmazás szolgálatában

2013.12.02

Forrás: ABB, Hírek
2013-12-02 - Állítólag az űrben nem hallható a kiáltás, talán ennek is köszönhető, hogy az űrügynökségek igyekeznek megbízható ABB készülékekkel felszerelni a műholdjaikat.


Ezeknek a készülékeknek elég tartósnak kell lenniük, hogy javítás/karbantartás vagy teljesítménycsökkenés nélkül évekig ellenálljanak az ütközéseknek, vibrációnak és a hőmérséklet szélsőséges ingadozásainak. Hasonló tulajdonságokra van szükség azoknál a berendezéseknél is, amelyek földi viszonyok között, de mostoha ipari környezetben üzemelnek, mivel ezek költséges meghibásodásának elhárítása éppoly nehezen megoldható, mint az űrben keringő társaik esetében.

Az ABB Measurement Products (ipari elemzéstchnika) üzletága büszke arra, hogy olyan mérés- és elemzéstechnikai készülékeket fejleszt, amelyek alkalmazása megkönnyíti ügyfelei számára a kihívást jelentő mérések végrehajtását. Az űrkészülékekre illetve a földi alkalmazásokra szakosodott két szektor közötti szinergiáknak köszönhetően az ABB-nél a technológiai transzfer mindkét irányba végbement. A továbbfejlesztett készülékek azon felül, hogy tartósabbak, megbízhatóbbak és nagyobb teljesítményre képesek, kisebbek és könnyebbek is elődjeiknél.

Ennek az oka, hogy az űrben nagy jelentősége van a méretnek. Szinte korlátlan tér áll rendelkezésre, azonban egy tárgy földkörüli pályára állításához hatalmas és költséges rakétateljesítményre van szükség, így a miniatürizálás kiemelt fontosságú szempont. Az űrügynökségek megrendelései arra ösztönözték az ABB ipari elemzéstechnikai üzletágát, hogy tovább csökkentse berendezései méretét és tömegét, amely az ipari szektor számára is előnyösnek bizonyult.
Néhány éve például az ABB egy új (földi) ipari analizátor követelményeit a Kanadai Űrhajózási Hivatal (CSA) követelményeivel egyesítette egy kis méretű (földönkívüli) interferométer (MINT) gyártásakor, amelyet a mars-/holdjáró fedélzetére kívánt telepíteni (MATMOS 2016 projekt). Az analizátor üzemelése földönkívüli környezetben várat ugyan még magára, azonban az ABB ipari műszerezés üzletága máris több mint 1500 földi használatra szánt berendezést értékesített. Az új kialakítású berendezés méretét tekintve csupán fele akkora, mint elődje, de teljesítményjellemzői jobbak, és szervizigénye is alacsonyabb. Rendelkezik pl. olyan űrbéli működésre méretezett szilárdtest lézerrel is, amely több mint 20 évig nem igényel semmilyen szervizelést. A berendezés elődje 3 évente szorult szervizre.

Az űrben alkalmazott rendszerek olyan megerősített kivitelben készülnek, amely megállja a helyét a vibráció-, a vákuum-, a sugárzás- és hőmérsékleti ingadozással szemben is. (Az űrben pl. nem lehet kenőzsírt alkalmazni a mechanikai kenés biztosítására, és a légüres térben az elektronikus részegységek jelentős mértékben felhevülhetnek, ami az adott elemek gyors elöregedését idézi elő). A készülékeket úgy tervezik, hogy megbízhatóbbak legyenek, mint elődeik, megfeleljenek a speciális kihívásoknak, illetve szervizelés nélkül tudjanak üzemelni. A nagyobb megbízhatóság érdekében a redundancia szintén kiemelt fontosságú tervezési szempont. Ennek köszönhetően, még ha valamilyen meghibásodás történne is, az adott készülék képes arra, hogy hosszabb időszakon át tovább működjön, és ellenálljon a mikrometeoritok, az UV sugárzás, a naszcensz oxigén és a légköri ellenállás hatásainak, illetve más kedvezőtlen körülménynek, amelyek földi viszonyokhoz képest sokkal nagyobb igénybevételt jelentenek, még akár egy ipari környezet esetében is.

A rendkívüli viszonyoknak ellenálló készülékek tervezési alapelveinek sikerét bizonyítja az ABB immáron tíz éves, nagyfelbontású spektrométere (ACE-FTS). A készüléket a Kanadai Űrhajózási Hivatal SCISAT nevű műholdjára telepítették és 2003-ban ezen a műholdon kezdte meg szerződés szerinti 2 éves működését. A műhold pályára állítása óta már egy évtized is eltelt, de a műhold és a spektrométer még mindig üzemel, továbbra is adatokat gyűjt, így segíti a kutatókat, hogy jobban megismerjék és megértsék földünk légkörét, az ózoncsökkenés dinamikáját, valamint az éghajlatváltozást. Az erőteljes műszerezésének köszönhetően a SCISAT projekt keretében sikerült olyan vegyületeket is észlelni a légkörben, amelyeket korábban az űrből még nem azonosítottak.

Az ABB analitikai üzletágának az űrkutatási eszközöknél alkalmazott fejlesztései messze meghaladják a földi alkalmazásokra előírt követelményeket, azonban az űreszközök üzemelési követelményeinek való megfelelés révén az ABB meg tud felelni a földi ipari kihívásoknak, és megkönnyíti a méréseket ügyfelei számára.

Bővebb információk az ABB méréstechnikai termékeiről
http://www.abb.hu/product/us/9AAC910019.aspx  

www.abb.com 


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; - ABB ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: