Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Szélerőmű rendszeréhez kapcsolt ABB e-autó gyorstöltő állomást adtak át Magyarországon

2015.05.12

Forrás: ABB, Hírek
2015-05-12 - 2015. április 30. – Bükkaranyoson adták át az ABB legújabb egyenáramú gyorstöltő állomását. Ez az első olyan gyorstöltő Magyarországon, amelynek villamos energia ellátása egy szélerőmű rendszeréhez kapcsolódik.


Az 50 kW-os egyenáramú gyorstöltő oszlop mindössze 15-30 perc alatt képes menetkészre feltölteni egy CHAdeMO csatlakozóval rendelkező elektromos autó akkumulátorát. 

Az ABB gyorstöltő átadására a Bükk-Hegységi Megújuló Energiák Iskolák Alapítványa „LEADER Térségek Közötti Együttműködés” projektje alkalmából szervezett záró workshop részként került sor, a rendezvényt a helyszínen megjelent villanyautók felvonulása zárta.

A rendezvényen bemutatott programok az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból, a LEADER ("Közösségi kezdeményezés a vidéki gazdaság fejlesztéséért") térségek közötti együttműködéshez nyújtott támogatással valósultak meg.
Nagy Lajos, Bükkaranyos polgármestere bemutatta a projektpartnereknél megvalósult projektrészeket és a további fejlesztési és együttműködési lehetőségeket. Ezt követően Sebestyén István, a Magyar Villanyautó Klub főtitkára áttekintette az elektromos hajtású személy- és kishaszonjárművek hazai kínálatát, felhasználói tapasztalatait, finanszírozási lehetőségeit, és illeszkedésüket egy megújuló energiát hasznosító rendszerbe.

A rendezvény egyik előadója volt Balogh Attila, az ABB e-mobilitás szakértője, aki elmondta: „Az ABB elkötelezett a fenntartható fejlődés, így a környezetkímélő közlekedési technikák és a megújuló energiák használata iránt. Ennek bizonyítéka a legújabb, szélerőmű rendszeréhez kapcsolódó gyorstöltőállomás átadása is, hiszen ez a lépés még közelebb visz a hazai gyorstöltő hálózat kiépítéséhez. Az elektromos autózás elterjedése csak akkor lehetséges, ha a töltő infrastruktúra is kiépül, így az ABB segítségével egy jelentős akadály hárulhat el az elektromos autózás szélesebb körben való elterjedése elől.

Megtörtént a gyorstöltő állomás tesztje is: egy elektromos Tesla a 225 kW maximális teljesítményű hálózathoz kapcsolt szélerőmű rendszerből vett fel mintegy 60 kWh villamos energiát. A Tesla rácsatlakozott a gyorstöltőre, a töltőt és a járművet az ABB hollandiai központja távelérésben azonosította, majd a jelenlévő műszaki csapat elvégezte az utolsó ellenőrzéseket és elindulhatott az első gyorstöltés.

A Bükkaranyos központú, 42 települést csoportosító Bükk – Térségi LEADER (korábban BÜKK – MAK LEADER) vidékfejlesztési közösség ezzel új, hazai rekordot állíthatott fel” – mondta Sebestyén István.

A berendezést üzemeltető LEADER Egyesület és a MOBIL – ESCO cég által közösen kifejlesztett, családokra, vállalkozásokra, településekre méretezett rendszerrel nagy álmunk valósult meg. Ezzel a rendszerrel vidéken, külterületen, megújuló energiaforrás hasznosításával, gyorsan, káros anyag kibocsátás nélkül tudjuk kiszolgálni azokat, akik szennyezéstől mentesen, a belsőégésű gépkocsikhoz képest ötöd-heted áron akarják üzemeltetni elektromos személy-, és tehergépjárműveiket, autóbuszukat” – mondta Dr. Nagy József, a LEADER Egyesület elnöke, a Debreceni Egyetem Kihelyezett Tanszéke valamint az MTA Energiatudományi Központ Kihelyezett Laboratóriumának vezetője.

Magyarországon az ABB telepített elsőként ultragyors töltőt Budapesten, az Istenhegyi úti MOL kúton 2012-ben. A mogyoródi Hungaroring versenypálya főbejáratánál szintén átadtak egy, az ABB által az MVM Partner számára tervezett töltőoszlopot. Az ABB tavaly elfogadta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) felkérését egy, a hazai e-mobilitás elterjedését szolgáló kutatási-fejlesztési projektben való együttműködésre. A hazai fejlesztési terv első fázisa az e-mobilitás műszaki-technológiai feltételeinek feltárása, és a további tervezéshez szükséges jellemzők meghatározása üzemi kísérletek (pilot projekt) keretében.

Az ABB kiterjedt nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezik az elektromos autóknál használt egyenáramú gyorstöltők piacán. Az ABB fentihez hasonló egyenáramú gyorstöltő technológiája már 18 országban bizonyított, többek között elektromos autókat kiszolgáló gyorstöltőket telepítettek hagyományos töltőállomások mellé Hollandiában. Az ABB világszerte több, gyorstöltő-állomások üzembe helyezésével kapcsolatos megrendelést nyert. Az egyik legnagyobb volumenű megbízást az észt kormány adta, az ABB ennek köszönhetően 200 darab gyorstöltőt telepített, teljesen lefedve a balti ország területét.

Az ABB (www.abb.com) a világ vezető vállalata az energetika és az automatizálás területén. Korszerű megoldásaival lehetővé teszi a közüzemi szolgáltató, ipari, szállítmányozási és infrastruktúra-kezelő ügyfeleinek, hogy növeljék termelékenységüket, miközben csökkentik a környezeti ártalmakat. Az ABB csoport a világ közel 100 országában van jelen, és kb. 140.000 alkalmazottat foglalkoztat. Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energiaszektorban.

ABB magyar weboldal: http://www.abb.hu  
Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag 


NEWS ; Ipari hírek ; - Tesla ; - ABB ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: