Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Szünetmentes energiaellátás a HELL szikszói energiaital gyárában az ABB és az ÉMÁSZ együttműködésével

2015.10.16

Forrás: ABB, Hírek
2015-10-16 - 2015. szeptember 21. – Az ABB Kft-t bízta meg az ÉMÁSZ Nyrt. emelt szintű, szünetmentes villamosenergia-ellátás megvalósításával a HELL ENERGY szikszói üzemében.


Az energiaital-gyártó HELL Energy Magyarország Kft. – amely piacvezető Magyarországon, Romániában, Bulgáriában, Cipruson és Azerbajdzsánban, továbbá több mint 40 exportpiacon is jelen van - összetett, automatizált energiaital-gyártást folytat szikszói üzemében.

Mivel ebben a térségben elég gyakoriak a feszültség-kimaradások, az évente megközelítőleg 300 millió doboz energiaital zavartalan gyártása szünetmentes áramforrást igényel. A tápfeszültség visszaesése a programozható logikai vezérlők (PLC: Programmable Logic Controller) leállásához és termeléskieséshez vezethet. Ennek a rendszeresen visszatérő problémának és a vele járó termelés-kiesésnek megelőzésére keresett megoldást a HELL Energy. Az italgyártó vállalat villamosenergia-kereskedelmi partnere az ÉMÁSZ a kihívásra adott válaszként több megoldási javaslatot készített a HELL Energy számára. Számos, a megoldás műszaki feladataira vállalkozó cég közül végül az ABB feszültség stabilizáló berendezését hívta segítségül az emelt szintű ellátás biztosítása érdekében.

Az ABB Kft. a regisztrált feszültségadatok, a terhelések és az áramerősségek alapján négy darab ABB PowerWave33 típusú, 400kW teljesítményű feszültség stabilizáló berendezést, azaz UPS-t (uninterruptible power supply), valamint 5 perc áthidalási időre elegendő akkumulátorokat szállított az ÉMÁSZ részére. Az ABB megoldása kiterjed többek között az UPS berendezés és akkumulátor telep beszerzésére, helyszínre szállítására, meglévő főelosztó módosítására, az UPS elosztók legyártására, a helyszíni beépítésre és beüzemelésre, valamint a beüzemelő szervezet részére tartott képzésre.

A beszerzett szünetmentes tápegység (UPS) megfelelő védelmet biztosít a teljes gyártócsarnoknak, ahol két gépsor üzemel egyszerre, ugyanis a CAN mellett egy hasonlóan modern technológiát képvislő, PET palackok töltésére alkalmas gyártósor is működik, amely óránként 22.000 darab öt literes palackot képes tölteni. A UPS egységek két darab hálózati transzformátor után a főelosztóhoz csatlakoznak. A megoldás lehetővé teszi, hogy a gyártócsarnok a transzformátorok egyikéről üzemeljen, illetve biztosítja a gyártócsarnokban lévő összes fogyasztó folyamatos működését.

Az ABB egy helyi szakipari céggel, az MNT Kft-vel működött együtt a megoldás megtervezésében, ellenőrzésében és megerősítésében. „A szerződés aláírásától számítva csupán kilenc hét állt rendelkezésünkre, hogy kiépítsük és üzembe helyezzük a rendszert. A rövid átfutási időbe beletartozott az akkumulátor telepítése, a kábelezés, az elosztók gyártása, a UPS egységek leszállítása és elosztótáblára történő csatlakoztatása is – mondta el Balogh Attila, az ABB projekt menedzsere. „A munkálatokat határidő előtt sikerült befejezni, melyben nagy szerepe volt partnerünknek, az MNT Kft-nek is, akik rendkívül koncentráltan és lelkiismeretesen végezték el a helyszíni szerelési feladatokat.

Az ÉMÁSZ nem pusztán a termékelőnyök alapján választotta az ABB-t beszállító partnernek. Az ABB szakemberei az ÉMÁSZ, a HELL és az MNT Kft. szakembereivel szorosan együttműködve az első perctől kezdve konstruktívan keresték a projekt lehetséges megoldásait. A javasolt alkalmazott megoldás egyedi, megvalósítását kizárólag az ABB tudta vállalni.

Az ÉMÁSZ referenciaértékű szakmai közreműködésével azért esett a választásunk az ABB műszaki megoldására, mert gyors és hatékony megoldásra volt szükségünk az áramingadozásból és áramkimaradásból adódó problémáink kiküszöbölésére. A HELL 2011-ben épp azért építette meg – az energiaital-gyártók között egyedüliként – a saját, az elérhető legmodernebb technológiával felszerelt üzemét, hogy a fogyasztói és piacai számára zavartalan és tervezhető ellátást tudjon biztosítani. Mivel a hazai piac mellett, a dinamikusan fejlődő – immár több mint 40 országból álló – exportpiacunkat is innen, a szikszói üzemünkből látjuk el, így arra van szükségünk, hogy a gyártósor nyújtotta termelési kapacitást maximálisan ki tudjuk használni, ugyanis ilyen nagyságrendű exportnál ez alapvető követelmény. Márkánk a kezdetektől a minőséggel és a megbízhatósággal forrt egybe, így ezt a gyártási hátterünknek is biztosítania kell. Külön köszönettel tartozunk a gyors és az igényeinknek megfelelő segítségért az ÉMÁSZ-nak és az ABB-nek egyaránt, akiknek munkájával maximálisan elégedettek vagyunk!” – nyilatkozta a HELL gyárigazgatója, Béres Szabolcs.

Az ABB (www.abb.com) a világ vezető vállalata az energetika és az automatizálás területén. Korszerű megoldásaival lehetővé teszi a közüzemi szolgáltató, ipari, szállítmányozási és infrastruktúra-kezelő ügyfeleinek, hogy növeljék termelékenységüket, miközben csökkentik a környezeti ártalmakat. Az ABB csoport a világ közel 100 országában van jelen, és kb. 140.000 alkalmazottat foglalkoztat. Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energiaszektorban.

ABB magyar weboldal: http://www.abb.hu 
Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag 

A HELL ENERGY szikszói gyára:
https://www.youtube.com/watch?v=edVPvst2-Wc 


NEWS ; Ipari hírek ; Robot, automatika, automata ; - ABB ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Fém, gépipar ; CNC-PLC ; Élelmiszer ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: