Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A használtautó piacon is nőttek a céges beszerzések

2016.04.19

Forrás: Porsche Hungaria, Das WeltAuto Sajtóközlemény
Budapest, 2016. április 19. - A nagyobb vállalatok az autóbeszerzések során jellemzően új autókat vásárolnak, azonban a kis- és középvállalkozások esetében jó alternatívát jelentenek a minőségi, ellenőrizett múltú használt autók is. A leggyakoribb használt autós finanszírozási formákat gyűjtöttük össze.


Az országos márkakereskedői hálózattal rendelkező Das WeltAuto telephelyein az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a céges vevők száma: míg korábban a magánvásárlók voltak többségben, az elmúlt évben már ötven százalékra emelkedett a vállalatok aránya. Ezzel persze az újautós statisztikát még közel sem érte el a használt autós terület, hiszen ott márkánként eltérő arányban a vásárlók 80-90 százalékát teszik ki cégek.

A szakértők e tendencia alapvető okát a finanszírozási lehetőségek megváltozásában látják: nyílt végű pénzügyi lízinget leginkább a  vállalkozások választanak, magánszemélyek számára a zárt végű forma a kedvező. A cégek alternatívaként az operatív lízinget (tartós bérlet) is választhatják. Ez az opció azoknak kedvez, akik a konstrukció lejárta után nem kívánják felvállalni annak kockázatát, hogy mennyiért lehet újraértékesíteni az autót. A nyílt végű lízingnél a szerződő cég maradványértéken megvásárolhatja az autót - amivel a tapasztalatok alapján az ügyfelek 70 százaléka él -, az operatív lízing esetében viszont a kocsi automatikusan visszakerül a szolgáltatóhoz.

"Általánosságban elmondható, hogy amíg a hazai használt autó piacon az idős autók forognak leginkább, addig a céges vásárlók jellemzően az 1-2 éves, keveset futott, kiszámítható minőségű, vezetett szervizkönyves, kiszámítható autókat keresik" - osztotta meg tapasztalatait Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója. "Fontos szempont továbbá a magyarországi forgalomba helyezés, s az ellenőrizhető múlt, hiszen rossz minőségű autó esetében nagyon magas, felesleges kiadásai lehetnek a cégeknek" - tette hozzá. Frank György arról is tájékoztatott, hogy a kkv-k általában a magasabb kategóriájú gépkocsikat keresik, hiszen használtan akár egyel magasabb kategóriát is megengedhetnek magunknak. A Das WeltAuto hálózatában legtöbben Skoda Superbet, Audi A4-et, Audi A6-ot, valamint Volkswagen Passatot és Volkswagen Golfot vásárolnak, 3-4 éves futamidőre.

A leggyakoribb finanszírozási formák

Az operatív lízing
A bérlő használati jogot kap a futamidő alatt a bérbeadó tulajdonát képező gépjárműre. A bérlő a futamidő lejártával nem szerez tulajdonjogot, a gépjárművet visszaadja a bérbeadónak és új bérletet indíthat egy új gépjárművel, tehát nincs használtautó értékesítési kockázat.

A bérleti konstrukció kifejezetten a vállalkozásoknak előnyös, mivel a bérbeadó a gépjármű beszerzési árában érvényesített Áfa-t visszaigényli, így a nettó beszerzési érték alapján határozza meg a bérleti díjat. Az induló bérleti díj akár 0 Ft is lehet a hitelképességi vizsgálat függvényében. A bérlő a havi szolgáltatási díj Áfa tartalmát a céges használat arányában visszaigényelheti a jogszabályi előírások betartása mellett. A finanszírozás nem növeli az ügyfél kötelezettségeit, ezáltal nem csökkenti a vállalkozás hitelfelvevő képességét.
A finanszírozáson túl, opcionálisan további szolgáltatások is választhatóak, úgy mint gumiszolgáltatás, karbantartás, csereautó, hozom-viszem, valamint üzemanyagkártya, amelyek költségeire szintén a lízingbeadó vállalja a kockázatot.

A nyílt végű pénzügyi lízing
Ennél a finanszírozási formánál a kiválasztott gépjárművet a márkakereskedőtől a bank vásárolja meg, majd a gépjármű birtokba adásával nyílt végű pénzügyi lízingszolgáltatást nyújt a vevő számára a nettó gépjármű beszerzési árra vetítve. A gépjármű a futamidő végéig a lízingbe adó bank tulajdonában marad. A nyílt végű lízingnél személygépkocsi esetén is visszaigényelhető a lízingdíjak általános forgalmi adója. Az ügyfél akár már 36 hónap alatt hozzájuthat a gépkocsi maradványértéken felüli áfa tartalmához.A lízingbevevő a futamidő végén dönthet arról, hogy tulajdonos szeretne-e lenni, illetve kíván-e vevőt kijelölni.

A zárt végű pénzügyi lízing
Ez a finanszírozási forma a másik kettővel szemben magánszemélyek számára is elérhető. A kiválasztott gépjárművet a márkakereskedőtől a bank vásárolja meg, aki ezt követően a gépjárműről számlát állít ki az ügyfél felé. A forgalmi engedélyben és törzskönyvben tulajdonosként a bank, üzembentartóként a lízingbe vevő szerepel, aki a futamidő végén automatikusan megszerzi a gépjármű tulajdonjogát, amennyiben az összes díjfizetési kötelezettségének eleget tett.

A Das WeltAuto-ról
A minőségi használtautók forgalmazására létrehozott Weltauto program 2001-ben, ausztriai mintára valósult meg Magyarországon. Az évek során a márka a hazai piac meghatározó szereplőjévé vált. Miután a Volkswagen Csoport 2011-ben felvásárolta a Porsche Holding-ot érzékelhető volt, hogy a német anyacég szeretné a Weltauto programot a teljes világhálózatára kiterjeszteni. E törekvések végül 2013-ra valósultak meg: ettől az évtől kezdve új arculattal, ám a megszokott minőségi szolgáltatásokkal, Das WeltAuto néven a márka már a Volkswagen Csoport teljes hálózatában áll az ügyfelek rendelkezésére. A használtautó-kereskedők közül jelenleg a Das WeltAuto rendelkezik egyedül országos értékesítői hálózattal. A 28 értékesítőhelyet számláló rendszerben az ügyfelek kizárólag gondos állapotfelmérésen átesett, megbízható, kifogástalanul szervizelt autók közül választhatnak. A legjobb minőségű, hat évnél fiatalabb, 120.000 kilométernél kevesebbet futott autók esetében a Das WeltAuto egyedi elbírálás alapján 12 hónapos, vagy 30.000 kilométeres „5 csillagos” garanciát is vállal az autókra, így minimálisra csökken a vásárló kockázata használtautó-vásárlás esetén.

Bővebb információt a www.dasweltauto.hu honlapon talál.


NEWS ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - Das WeltAuto

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: