Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Simándy épület néven nyílt meg a BMW Group Magyarország támogatását élvező OPERA felújított üzemháza

2023.05.11

Forrás: BMW Sajtóközlemény
Simándy József első operaházi szólistafellépésének 80. évfordulóján vette fel a legendás operaénekes nevét a Magyar Állami Operaház Hajós utcai üzemháza. A 13 szintes épület belső újraépítése az Operaház 2017-2022-es rekonstrukciójának részeként valósult meg.


A 20. század legjelentősebb magyar férfi operaénekese, Simándy József még énekkari művészként, 1943. május 9-én, A cigánybáró c. nagyoperett vasárnapi matinéelőadásán énekelte első operaházi szerepét az Andrássy úti Ybl palota színpadán. A karizmatikus művészről elnevezett, az utóbbi években belülről újraépített Hajós utcai üzemház átadását órára pontosan az első fellépés jubileumához igazították: ünnepi külsőségek között, Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár, a Simándy-család képviselői és Dr. Ókovács Szilveszter főigazgató jelenlétében vette fel az épület a Kossuth-díjas tenorista, Bánk bán és sok más hős emlékezetes megtestesítőjének nevét.

Az Operaház Hajós utcai művészbejárójával szemközt álló 13 szintes, csaknem 5000 m2 hasznos területű épület az Operaház 1980-1984-es felújításának közvetlen előzményeként, Siklós Mária tervei nyomán létesült 1979-ben. Az építészeti nívódíjjal kitüntetett, az Operaházzal alagúton is összekötött épületbe költözött ekkor az irodai adminisztráció jelentős része, a férfi-női varrodák, ide kerültek a színpadi műszak és az üzemeltetés öltözői, raktárai, itt jöttek létre az OPERA Zenekarának, Énekkarának és Gyermekkarának próbatermei, valamint alakítottak ki házi színpadot – később a zenekari terem is rendpróbateremmé alakult.

A most átadott Simándy épület földszintjén hatalmas portálüvegek mögött tágas előtér jött létre, helyet kapott itt a nagy tenorista fejszobra – Kelemen Kristóf alkotása – és a 80 évvel ezelőtti előadás plakátja is. Az első három emeleten a mai kor igényeinek megfelelő, modern irodai környezetet alakítottak ki az adminisztráció számára. A ház az épületgépészet és a villamosság terén energetikai és hőtechnikai szempontból a napjainkban elérhető legkorszerűbb megoldásokat kínálja. A Hajós utca alatt húzódó, az Operaház pincéjébe tartó közműalagút, amely a dolgozók közlekedésére is alkalmas, illetve a föld alatti raktárkapacitás ugyancsak részét jelentette az ingatlan fejlesztésének. Újdonság a 9. emeleten kialakított két szólamtanuló terem, illetve a tetőterasz, amely a 160 fős, 2016-ban a világ legjobb kórusának választott OPERA Énekkar tagjai számára biztosít majd friss levegőt a hosszú próbák szüneteiben.

A BMW Group Magyarország a BMW Art&Culture programja keretében 2015 óta ápol stratégiai partnerségi kapcsolatot az Operával, kizárólagos autóipari partnerként. A két szervezet nyolcéves közös múltját számos sikeres aktivitás és projekt szegélyezi. Az együttműködés egyik elismeréseként a BMW Group Magyarország 2022-ben elnyerte az Art is Business díjat.

www.bmw.hu   


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - BMW, MINI, Rolls-Royce ; Fém, gépipar ; Ingatlan, építőipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: