Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A kutatás az elektromos repülés motorja

2023.05.08

Forrás: Rolls-Royce Magyarország Sajtóközlemény
A Rolls-Royce-nál elismerjük azon egyetemek által végzett világszínvonalú tudományos kutatásokat, amelyek célul tűzték ki a repülés innovációjának előmozdítását és támogatást nyújtanak az átállásban az alternatív energiaforrások használatában.


Napjainkban világszerte 28 egyetemi technológiai központtal (UTC-vel) és kutatóközponttal dolgozunk együtt, amelyek mérnöki tudományágak széles skálájával foglalkoznak, az égéstantól az aerodinamikán át a zaj- és gyártástechnológiáig. Szoros kapcsolatot ápolunk további egyetemekkel és kutatóintézetekkel is szerte a világban, hogy tovább tökéletesíthessük az általunk fejlesztett technológiákat, miközben arra törekszünk, hogy átalakítsuk az emberek utazási szokásait.

Egyetemi kutatóközpontok az elektromos repülésért

Az elektromos és hibrid-elektromos repülés lehetőségeinek feltárása kulcsfontosságú kérdés társadalmunk fenntartható jövőjének megteremtésében. Ennek elérése érdekében elektromos üzletágunk projektvezetői a fejlesztés számos területére összpontosítanak: a városi, illetve regionális légiközlekedési és szállítási megoldásoktól a turbogenerátoros technológia nyújtotta képességekig, amelyek lehetővé teszik, hogy a repülőgépek hosszabb távokon közlekedhessenek egyetlen elektromos feltöltéssel.

Az egyetemi kutatóközpontok fontos szerepet játszanak abban, hogy mindezeket elérhessük. Jelenleg négy villamosipari egyetemi kutatóközpontunk van, ebből három az Egyesült Királyságban – Manchesterben, Sheffieldben és Strathclyde-ban –, egy pedig Szingapúrban található, a Nanyang Technológiai Egyetem vállalati laboratóriumának részeként. Ezzel párhuzamosan egyre gyakrabban működünk együtt más Rolls-Royce egyetemi kutatóközpontokkal, például a Cottbusi Műszaki Egyetemmel az APUS i-5 hibrid-elektromos repülési projektben. De emellett dolgozunk más, a globális elektromos telephelyeink közelében lévő intézményekkel is, például a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetemmel.

A különböző egyetemekkel ápolt kapcsolataink nemcsak tudományos támogatást jelentenek, hanem fontos részét is képezik tehetséggondozásunknak. Többek között a Müncheni Műszaki Egyetemen támogatjuk egy diákcsoport mentési célokra szánt drónjának kifejlesztését, amelynek köszönhetően máris rendkívül tehetséges fiatal mérnökök sikeresen csatlakoztak szervezetünkhöz.

Több, hasonló területen dolgozó intézmény kutatását és szakértelmét egyetemi technológiai partnerségen (UTP) vagy egy-egy klaszteren keresztül egyesítjük, hogy felhasználhassuk a tehetségek tudását és felgyorsíthassuk fejlődésünket. Ilyenek például:
... (Térképen jelölve)

Áthidalni a szakadékokat az új technológiák létrehozása érdekében

Az egyetemi kutatóközpontok fontos szerepet játszhatnak a gyártás- és projektvezetők számára a jövőbeli termékek technológiájának ütemezésében. Projektvezetőinknek a termék fejlesztésétől egészen a tanúsításig tudniuk kell, hogy a fejlesztés egyes szakaszai mikor és hogyan valósulnak meg. Ez gyakran azt jelenti, hogy azonosítaniuk kell a tudásbeli hiányosságokat és a hatékonyság növelésének lehetőségeit.

Egyetemi partnereink bevonása a termék készültségi állapotával kapcsolatos információk összegyűjtésében segíthet bennünket, hogy pontosabban megtervezhessük azt, hogy az új technológia gyártása mikor kezdődhet, és végül mikor kerülhet piacra.

Jelenleg például világszerte egyetemek és kutatóközpontok vizsgálják a szupravezetés lehetőségeit a hibrid repülőgépek esetében. Az energiatermelés ezen módszere során az elektromos motort úgynevezett szupravezető állapotba hűtik, miközben az égéshez szén-dioxid-barát folyékony gázt, például "zöld" hidrogént használnak.

Ez nemcsak a szén-dioxid-kibocsátást csökkentené, hanem óriási mennyiségű energiát is biztosíthat, ami alapjaiban hozna változást a villamos gépek tervezésében és fejlesztésében. Bár a technológia még néhány évig nem készül el, kutatóközpontjaink felbecsülhetetlen szerepet játszanak ennek megvalósításban.

A termékfejlesztés támogatása

Az egyetemek speciális szaktudása is szerepet játszik abban, hogy egyre közelebb kerülünk a fejlett légiközlekedés piacára szánt elektromos termékek bevezetéséhez. Ezek az intézmények azzal tudják támogatni projektjeinket, hogy speciális szempontok alapján értékelik a Rolls-Royce mérnökök által kifejlesztett energiaátalakító- és hajtáskomponens-terveket. Az olyan intézmények, mint a Drezdai Műszaki Egyetem (TU Dresden), a könnyűsúly-optimalizálás területén szerzett szakértelmükkel segítenek nekünk abban, hogy csökkentsük a mechanikai alkatrészek súlyát. Ezeket az eredményeket aztán további tervezési iterációkba integráljuk, hogy eljussunk az optimális termékhez.

Az elektromos technológiák tesztelése

A magyarországi csapat több mint egy évtizede számos kutatási és fejlesztési projektben dolgozik együtt a Budapesti Műszaki Egyetemmel, ezzel is növelve a szervezet mérnöki jelenlétét a régióban.

A 2021-ben megnyitott hajtáslaborban 100 mérnökünk tesztelhet elektromos hajtásláncokat és technológiákat. Emellett a magyarországi ipar és felsőoktatás más tagjait is támogatjuk a jövő fenntartható, elektromos megoldásainak megalapozásában azzal, hogy számukra is elérhetővé tesszük a régióban egyedülálló tesztlabor biztosította lehetőségeket.

A budapesti FIEK Hibrid-Elektromos Hajtáslabor 
Együttűködés a Rolls-Royce és a Budapesti Műszaki Egyetem között 

Ugyanígy a Cottbusi Műszaki Egyetemmel és más partnerekkel együttműködve egy rendszerintegrációs tesztkörnyezetet is fejlesztünk, ahol több, rendszerré kombinált villamos gépet tesztelhetünk. Az állami finanszírozású CHESCO (Centre for Hybrid Electric Systems Cottbus) központ, amely a BTU Cottbus-Senftenbergen belül működik az éghajlatkárosító kibocsátások csökkentésének kutatását és a Lausitz-i régió gazdasági megerősítését tűzte ki céljául.

A Rolls-Royce Electrical mérnökei egy olyan laboratóriumi környezet kialakításán dolgoznak, amely biztosítja a repülési rendszerek tesztelésének különleges követelményeit. A laboratórium ezután tesztpadként szolgál majd a jövőbeni integrált energia rendszerek számára, például a Vertical Aerospace eVTOL VX4-nek, amely jelenleg az Egyesült Királyságban található.

A jövő innovátorai

Az egyetemi kutatóközpontok és partneregyetemek szintén kulcsfontosságú csatornát biztosíthatnak a tehetségek számára. A Rolls-Royce minden évben a technológiafejlesztési költségvetésének egy részét doktorandusz hallgatók támogatására fordítja világszerte.

Ezek a lehetőségek nem csak azt teszik lehetővé, hogy élvonalbeli kutatási projekteket vigyünk véghez, amelyek továbbfejlesztik technológiai képességeinket az adott szakterületeken. Ahhoz is hozzájárulnak, hogy kapcsolatot alakíthassunk ki az újítókkal, mérnökökkel és kutatókkal karrierjük korai szakaszában, és ezzel elősegíthetjük fejlődésüket. Gyakran előfordul, hogy ezek a hallgatók később csatlakoznak a vállalathoz és fontos tagjai lesznek a Rolls-Royce csapatának.

A kutatáson túl

Hosszú távú partnerkapcsolataink hozzáadott értéke azonban itt még nem ér véget. Amíg villamosipari csapatunk a tisztán elektromos és hibrid-elektromos repülés technológiáinak fejlesztésére összpontosít, addig az üzletág más területein tevékenykedő partnereink a mechanika, az anyagok és a gyártás területén azokat az ismereteket biztosítják, amelyek együttesen segítenek elképzeléseink megvalósításában.

Emellett hozzáférünk a legmodernebb egyetemi tesztelési létesítményekhez, amelyekkel technológiáink működőképességét, biztonságát és hatékonyságát biztosíthatjuk.

A villamosipari üzletág számára az UTC-program új lehetőségeket nyit, hiszen együttműködhetünk a világ legnevesebb egyetemeinek interdiszciplináris csapataival a kutatás és fejlesztés élvonalából, a teljesen elektromos és hibrid-elektromos repülés, valamint a megawattos repülőmérnöki-tudomány területein.

rolls-royce.com/magyarorszag  


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Drón ; - Rolls-Royce Magyarország ; Munkagép, haszongép ; Robot, automatika, automata ; Radar, szenzor, ultrahang, érzékelő ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: