Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Hogyan érinti az új uniós általános biztonsági rendelet az Ön járműveit és vállalkozását?

2023.04.27

Forrás: Scania, Sajtóközlemény
Az alábbiakban az új GSR-szabályozás követelményeiről szóló útmutatónkban mindent megtudhat, egyebek között azt is, hogy a Scania már most „intelligens és biztonságos” elkötelezettséget mutat a járművek, a járművezetők és az ügyfelek biztonsága iránt.


2024 júliusától az Európai Unióban a forgalomba helyezésnél minden járműnek meg kell felelnie az új uniós közlekedésbiztonsági irányelvnek, az általános biztonsági rendeletnek (GSR - General Safety Regulation).

A GSR része az EU „Vision Zero” kezdeményezésének, amelynek célja, hogy 2050-re ne legyen halálos áldozat és súlyos sérült az európai utakon. Emellett létrehozza az automatizált, teljesen vezető nélküli járművek jóváhagyásának jogi keretét az EU területén, és összhangban van az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának irányelveivel.

A 2022 júliusában hatályba lépett új rendelet értelmében valamennyi, a járműgyártók által 2024 júliusától Európában forgalomba helyezett tehergépkocsinak és autóbusznak tartalmaznia kell nyolc meghatározott automatikus járművezetői asszisztens biztonsági funkciót.

Minden új Scania tehergépkocsi és autóbusz, amelyet ezt követően értékesítenek, teljes mértékben megfelel majd a követelményeknek, és a szükséges biztonsági asszisztens technológiák többsége mostanra már bizonyított a járműveinkben. Az uniós jogszabály három további kötelező biztonsági funkcióról is rendelkezik, amelyeket 2026-ban és 2029-ben kell bevezetni.

Jelen cikk további részében megtalálhatja az első nyolc funkció listáját, valamint információkat a Scania intelligens és biztonságos technológia iránti hosszú távú elkötelezettségéről. 

Miért van szükség a GSR-re?

A GSR az Európai Unió válasza mind a biztonsági kérdésekre, mind a hagyományos és önvezető járművek digitális technológiáinak fejlődésére.

A biztonság kérdése kiemelkedő fontosságú, mivel 2021-ben közel 20.000 halálos kimenetelű közúti baleset történt az uniós övezetben. A nehézgépjárművek a balesetek mintegy 14%-ában vettek részt, ami a teljes közúti forgalomban való arányukhoz képest meglehetősen túlreprezentált.

A balesetek 90%-át emberi hiba okozta. A leggyakoribb balesetek a következők: 

• Személygépkocsik és haszongépjárművek hátulról történő ütközése.
• Egy jobbra kanyarodó tehergépkocsi és egy mellette haladó, de egyenesen tovább haladni szándékozó kerékpáros ütközése.
• A jármű előtt az úttesten átkelő gyalogossal vagy gyalogosokkal való ütközés.

Mindezek, valamint a modern közlekedés összetettsége miatt a járművezetőknek automatizált technológiákra van szükségük ahhoz, hogy megóvják a többi közlekedőt és a gyalogosokat.

A legfontosabb emberi szempontokon túl egy baleset további jelentős hatással is lehet egy szállítmányozási vállalat teljes működési gazdaságosságára. Ha egy járművet a több napot vagy hetet igénybe vevő javítási munkálatok miatt le kell állítani, az költséges kiesést jelent, miközben a balesettel kapcsolatos kárigényekből eredő biztosítási költségek is felmerülnek.

A digitalizáció által kínált lehetőségeknek köszönhetően már több tehergépkocsi- és buszgyártó, köztük a Scania is bevezette a saját fejlett járművezetőiasszisztens-rendszerét (ADAS), hogy a sofőröknek több segítséget nyújtsanak az egyre forgalmasabb városi utcákon és autópályákon világszerte. Ugyanezen technológia központi szerepet játszik az önvezető járművek esetében is. A GSR oly módon fogja segíteni ezen rendszerek szabályozását, hogy a biztonsági intézkedések szabványos csomagja legyen érvényben.

A nyolc kötelező biztonsági elemre vonatkozó követelmények

1. Vészfékjelzés: villogó fény, amely a jármű mögött haladó többi úthasználó számára jelzi, ha a jármű hirtelen lassít vagy erősen fékez.

2. Gumiabroncsnyomás-ellenőrző rendszer: olyan rendszer, amely a jármű használata során folyamatosan ellenőrzi az összes gumiabroncs nyomását, és figyelmezteti a járművezetőt, ha valamelyik gumiabroncs nyomása nem megfelelő.

3. Holttér-információs rendszer: figyelmezteti a járművezetőt a jármű mellett haladó gyalogosokkal és/vagy kerékpárosokkal való lehetséges ütközésre. Alacsony sebességnél aktív.

4. Tolatási információs rendszer: kamera- és/vagy érzékelőtechnológia, amely jelzi a vezetőnek, ha tolatás közben a jármű mögött tárgyak vagy személyek találhatók.

5. Elindulási információs rendszer: figyelmezteti a járművezetőt a jármű elülső holtterének közelében tartózkodó gyalogosokkal és kerékpárosokkal való lehetséges ütközésre.

6. Indításgátló alkoholszonda (alcolock): egy szabványosított interfész, mely lehetővé teszi a különböző kiegészítő alcolock berendezések felszerelését, amelyek megakadályozzák, hogy az ittas vezetés határértékét túllépő járművezetők járművüket vezethessék.

7. A járművezető fáradtságfigyelő: figyelmezteti a járművezetőt, ha a rendszer úgy ítéli meg, hogy a járművezető kevésbé éber, illetve túlságosan fáradt.

8. Intelligens sebességszabályozó asszisztens: figyelmezteti a vezetőt a sebességhatár túllépésére a kamerák és a GPS-szel összekapcsolt térképadatbázisok segítségével.

„Intelligens és biztonságos” Scania

A Scania már most is rendelkezik a nyolc kötelező biztonsági funkció többségével, mivel célja a fenntartható szállítmányozási rendszer felé való elmozdulás előmozdítása, amelynek egyik alappillére az intelligens és biztonságos közlekedés. A projekten dolgozó termékmenedzsment csapat három tagja többet is elmond:

„Három, általunk kínált, már meglévő funkciót az új digitális környezet segítségével bővítettünk” - nyilatkozott Cristina Banzi termékmenedzser. Hozzátette, hogy már javában folyik a munka annak biztosítására, hogy a fennmaradó három funkció készen álljon a GRS hatályba lépéséig.

Hiszen muszáj nekik. Amint arra Kushink Bazaz termékmenedzser rámutat: „Az összes követelménynek meg kell felelnünk, de nem állunk meg itt. Más technológiákon is dolgozunk, amelyekkel előrébb kerülhetünk, mivel - bár a törvény még nem írja elő őket - képesek lennénk azokat is buiztosítani ügyfeleinknek.”

A Scania biztonsági funkciókkal kapcsolatos munkájának két másik aspektusa is szorosan kapcsolódik a GSR-hez. Az első ezek közül a kiberbiztonság. Egy külön uniós jogszabály előírja, hogy a járműveinkben lévő összes elektronikus eszközt védeni kell a kibertámadásoktól és a számítógépes vírusoktól, mind a működés, mind a szoftverfrissítések során.

A Scania már most is erőteljes kiberbiztonsági infrastruktúrával rendelkezik folyamataiban és termékeiben. Ezt a teljesen szervezeten belüli kiberbiztonsági tudatosságra vonatkozó képzésekkel is fokozza, ami ugyanakkor hozzájárul a termékek és szolgáltatások biztonságának folyamatos javításához.

A második aspektus a különböző asszisztens funkciók tényleges elérhetősége. A hamarosan bevezetésre kerülő Smart Dash technológiával a Scania egy olyan digitális műszerfalat hoz létre járműveiben, amely lehetővé teszi a járművezető számára, hogy magabiztosan navigálhasson, és könnyen és biztonsággal kezelhesse a különböző biztonsági és egyéb elektronikus fedélzeti funkciókat.

Mindez része annak, hogy a Scania egyre nagyobb hangsúlyt helyez a biztonságos és intelligens megoldásokra.

„A Smart Dash az új moduláris elektronikai architektúránkon alapul, amely még magasabb szintű kiberbiztonságot nyújt, és egyben megfelel a GSR-nek” - nyilatkozott Eduardo Landeo, a projekten dolgozó másik termékmenedzser.

„Viszont elsősorban azért telepítjük ezt a digitális technológiát, mert összhangban van azon célunkkal, hogy vezető szerepet töltsünk be a biztonságos szállítás terén.”

„Elismerjük, hogy a szállítási ágazat a probléma része, ha a közúti közlekedési statisztikákat nézzük, de keményen dolgozunk azon, hogy a megoldás részei is legyünk. Biztosítani fogjuk, hogy az „idegrendszer”, a jármű digitális rendszere intelligens és biztonságos legyen a forgalomban.” 

www.scania.hu    


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Önvezető, automatizált járművezetés, ; Munkagép, haszongép ; - Scania ; Robot, automatika, automata ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: