Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Kiegyenlíti a feszültségingadozásokat az E.ON innovációja

2023.04.26

Forrás: Uniomedia, E.ON Sajtóközlemény
19 dunántúli és Budapest környéki körzetben kerülnek a hálózatra az új feszültségszabályozók
• A villamoshálózat terhelésnövekedése jelentette kihívásokra a januárban bejelentett nagyarányú


- 74 milliárd forint értékű – hagyományos hálózati fejlesztések mellett egy újszerű eszközöket felvonultató, komplex innovációs programmal is válaszol az E.ON Hungária Csoport

•  Az energiacég kutatás-fejlesztési programja, a Flex.ON révén a hagyományos hálózatépítéseknél gyorsabban, költséghatékonyabban, és az adott helyszín igényeire szabottan oldják meg vagy előzik meg a feszültségpanaszokat

•  Előzetes szimulációk eredményei alapján 17 darab innovatív hálózati okoseszközt, ún. vonali feszültségszabályozót helyeztek fel az E.ON hálózatára, két továbbit pedig tavasszal telepítenek
 
•  Az eszközök felszerelésük helyén azonnal csökkentik és kiegyenlítik a feszültségingadozásokat, ráadásul mobilak: szükség esetén akár 24 órán belül áthelyezhetőek 

A lakossági és vállalati részről is megnövekedett naperőmű létesítési igény, az elkövetkező időszakban a villamos hálózatra kapcsolódó nagyszámú háztartási napelemes rendszer jelentős kihívás elé állítja a villamosenergia-hálózatok üzemeltetőit. A megújuló energia befogadásának biztosítására az E.ON Hungária Csoport nemrégiben egy közel négyéves, 74 milliárd forint értékű hálózatfejlesztési tervet jelentett be, melynek keretében mintegy 15 ezer különböző nagyságrendű beruházás valósul meg 2026-ig. 

Mivel a megújuló energiaforrások hálózatra kapcsolása a megnövekedett igények miatt a hagyományos technológiákkal néhány hónap alatt nem megvalósítható, a nagyszabású hálózatfejlesztési program mellett egy komplex hálózati innovációs programot is kidolgozott az energiavállalat. 

Az E.ON évek óta működő kutatás-fejlesztési projektje, a Flex.ON olyan innovatív hálózati okos technológiák fejlesztésén dolgozik, amelyek a hagyományos hálózatfejlesztés, új hálózat építése a meglévő bővítése helyett, egy adott szakaszon jelentkező egyedi problémára keresnek gyors és költséghatékony megoldást. Ilyen lehet például egy nyaralóházas terület, ahol a nyári hétvégéken jelentős, egyébként viszonylag alacsony az ügyfelek energiaigénye. 

Az E.ON alternatív hálózatfejlesztési programjának egyik kulcseszköze a vonali feszültségszabályozó, amelyet a nagy terhelés vagy épp a visszatermelés nyomán a kisfeszültségű hálózaton – általában csak egy-egy utcában - jelentkező feszültségproblémák gyors megszüntetésére fejlesztettek ki. Az IVR (inline voltage regulator) segítségével megszüntethetők a hálózati feszültségingadozások, például olyan helyzetekben, amikor egy adott szakaszon a napelemes rendszerek működése miatt nappal nagyobb, estefelé és éjszaka kisebb a hálózat terhelése. 

Az IVR a hazai energiapiacon újdonságerejű feszültségszabályozó eszköz, amelyet az E.ON már 2018 óta tesztel, és megbizonyosodott róla, hogy évekig megbízhatóan működik. 

Jelenleg 17 darab új vonali feszültségszabályozó kezdte meg működését az E.ON szolgáltatási területén, a Dunántúlon, valamint Pest megyében, további két IVR-t pedig a tavasz folyamán szerelnek fel a szakemberek. A vállalat célja, hogy minél szélesebb körben, változatos helyszíneken, az ügyfelek igényeihez igazodva tudja hasznosítani a berendezéseket, értékes mérési információkat, adatokat gyűjtve be róluk. Az IVR-ek ezért a legkülönbözőbb helyszíneken álltak szolgálatba: szezonális fogyasztási maximumot elérő üdülőövezetben, új utcanyitásnál új építésű lakóparki környezetben, sűrűn lakott városban vagy nehezen megközelíthető, kőfejtő vagy tanösvény környéki lakosokat sűrítő hálózaton. A napelemes termelésből fakadó hálózati kihívások megoldása mellett az eszköz akkor is alkalmazható a hálózat hosszából fakadó feszültségproblémák megelőzésére, ha a kisfeszültségű hálózaton jelentkező problémákat – a három fázis valamelyikének túlterheltségét - kell tompítani, kompenzálni. 

Az IVR-eket a közcélú hálózatra, saját kisfeszültségű oszlopaira szerelte fel az E.ON. Az eszköz kompakt, védett és időjárásálló, egyetlen munkanap alatt szerelhető és azonnal hálózatra köthető. Az aktív IVR-ek az eddigi adatok szerint képesek az ideális feszültségviszonyokat beállítani és azokat tartani. Az E.ON folyamatosan vizsgálja, hogy a tapasztalatok alapján milyen esetekben jelenthet megoldást az IVR a hagyományos műszaki beavatkozások helyett. Az újabb teljesítmény- és HMKE-igények nyomán az IVR egy gyorsabban kivitelezhető, olcsóbban megvalósítható alternatíva lehet a hagyományos műszaki beruházások mellett (helyett), azzal, hogy egy gyors, áthidaló megoldással képes a kisfeszültségű hálózaton fennálló feszültségviszonyokat ideálisan kezelni. A vállalatcsoport célja, hogy ezzel az új eszközzel is támogassa a napelemes rendszerek telepítését és használatát és ügyfelei elégedettségére rövidebb idő alatt kezelni tudja a feszültségpanaszokat.

A 19 darab vonali feszültségszabályzó telepítését a – korábban Innovációs és Technológiai Minisztérium – mai Energiaügyi Minisztérium által meghirdetett „A villamos energia hálózat stabilitását és rugalmasságát innovatív eszközökkel biztosító fejlesztések megvalósítása” pályázat keretein belül valósítja meg az E.ON 45 százalékos állami és 55 százalékban saját forrásból. 

www.eon.hu      


NEWS ; Ipari hírek ; Robot, automatika, automata ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Fém, gépipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; Solar, napenergia

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: