Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Olcsóbb nem lesz, így lehet megfogni a kiadásokat családi ház építésekor

2023.03.13

Forrás: FleishmanHillard Café Kft., PlanRadar Sajtóközlemény
Azt nehéz lenne pontosan megjósolni, hogy idén miként alakulnak egy új családi ház felépítésének költségei, de azt már lehet látni, hogy milyen tendenciák befolyásolják a várható kiadások végösszegét.


Az építőipari szoftverét Magyarországon is forgalmazó bécsi székhelyű cég, a PlanRadar magyar nyelvű blogján közétett szakmai áttekintés* szerint ebben az évben is nagy lesz a szórás, valamint borítékolható a drágulás. Az egy négyzetméterre vetített kivitelezési árakban jelentős, akár kétszeres különbségek is lehetnek 2023-ban, attól függően, hogy a leendő háztulajdonosok pontosan hol, milyen méretű, jellegű, felszereltségű ingatlant rendelnek meg. A számításokat az alapanyagárak és a költségek erőteljes ingadozása is megnehezíti, éppen ezért kiemelten fontos a tervezési és kivitelezési folyamatok folyamatos felügyelete, kézben tartása, aminek hatékony eszköze a digitalizáció.

A PlanRadar blogján megjelent áttekintés* szerint az önálló családi ház építésére vállalkozó megrendelők a legdrágábbnak számító fővárosban négyzetméterenként 786, míg a legolcsóbbak közé sorolható észak-magyarországi régióban 370 ezer forint közötti kivitelezési költséggel kalkulálhatnak 2023-ban.  Ez az összeg a kivitelezők munkadíját, valamint a burkolatok árát is tartalmazza, viszont nincs benne a telek megszerzésével járó kiadás, ami a helyszíntől függően jelentős eltéréseket mutat. A legolcsóbb régiók közé tartozó Szabolcsban már pár millió forintért is találhatunk alkalmas területet, míg egy hasonló paraméterekkel rendelkező építési telek Budapesten vagy az agglomerációban akár ennek a 3-4-szeresébe is kerülhet. A kivitelezés költségeit jelentős mértékben meghatározza, hogy a megrendelő milyen típusú és felszereltségű házat szeretne, a blogbejegyzés szerzője országos átlagban átlagosan ezekkel az összegekkel számolt: 

•  Családi ház: 600.000 Ft/nm
•  Konténerház: 450.000 Ft/nm
•  Könnyűszerkezetes szerkezetkész ház: 350.000 Ft/nm
•  Könnyűszerkezetes félkész ház: 450.000 Ft/nm
•  Könnyűszerkezetes kulcsrakész ház: 550.000 Ft/nm 

„A költségekben mutatkozó jelentős eltérések, a folyamatosan változó alapanyagárak, a gazdasági helyzet változásai miatt felértékelődik azoknak a megoldásoknak a szerepe, amelyekkel valós időben nyomon követhetjük a kivitelezés fázisait, szükség esetén rugalmasan módosíthatjuk az eredeti terveket. Egy családi ház építésénél is jelentős összegeket, sok időt tudnunk megtakarítani azzal, ha a munkafolyamatokat digitalizáljuk. Az építőipari szoftverek segítségével a projektek résztvevői azonnal értesülnek az esetleges módosításokról, új feladatokról, felgyorsul a hibajavítás, javul a hatékonyság.  Egy komolyabb csúszás ma már egy családi ház építésénél is milliókkal növelheti a kiadásokat, a digitalizáció azonban segít kézben tartani a költségvetést” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari és épületfenntartási szoftvert forgalmazó bécsi cég magyarországi képviselője.

A tervezéskor érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen alapanyagokra, felszereltségre van szükség. Nagy a választék, a minőségben és az árakban jelentős a szórás. A beszerzést érdemes minél előbb elkezdeni az áringadozások kivédésére. Azt is mérlegelni kell, hogy az olcsó termék is lehet drága, ha gyorsan elhasználódik, cserére szorul vagy a karbantartása hosszú távon túl sokba kerül. Célszerű ésszerű kompromisszumokat kötni, lehet, hogy a megrendelő ívelt falú fürdőszobára vágyik, de jó, ha tudja, hogy egy négyszög alakú helyiség kialakítása az új házban kevesebbe kerül és egyszerűbben megoldható.

További hírek, elemzések az építőiparról a PlanRadar magyar nyelvű weboldalán: https://www.planradar.com/hu/   

*Forrás: A PlanRadar blogja: https://www.planradar.com/hu/haz-epites-arak-2023-ban/     

A PlanRadar egy platform- és eszközfüggetlen webalapú SaaS-megoldás (Software as a Service), építési és ingatlanprojektek dokumentációjához és kommunikációjához. Minden munkafolyamat optimalizálására használható, a hiba- és feladatkezeléstől kezdve, a karbantartáson, épületellenőrzésen, és építési dokumentáción keresztül, egészen az átadás-átvételig. Az alkalmazás telepítés nélkül elérhető minden webes felületen, valamint okostelefon és táblagép applikációként is, melyek természetesen az összes szoftverre optimalizálva vannak. Segítségével a felhasználók minden információt megoszthatnak egymással, legyen szó akár a digitális alaprajzokról vagy BIM-modellekről, valamint nyomon is követhetik ezeket. A munkafolyamatok digitalizálásával a PlanRadar csökkenti a hibák gyakoriságát, időt takarít meg minden érintett fél számára, és nagymértékű hatékonyságnövekedést tesz lehetővé: az ügyfelek beszámolói szerint akár heti 7 munkaórát is megtakarítanak. A bécsi székhellyel rendelkező vállalat jelenleg több mint 14.500 ügyfelet szolgál ki több mint 60 országból.

www.planradar.com/hu/  


NEWS ; Ipari hírek ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Ingatlan, építőipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: