Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Ária egy tisztább jövőért

2023.03.01

Forrás: Rolls-Royce Magyarország Sajtóközlemény
A fenntartható légiközlekedés jövőjét megalapozó technológiai innovációk karnyújtásnyira hozhatják az elektromos repülés új korszakát. Ennek szerves részét képezik a teljesen elektromos, helyből fel- és leszálló teljesen elektromos repülőgépek energiaelosztó- és hajtásrendszerei,


A Rolls-Royce magyar mérnökei egy nemzetközi csapattal a Vertical VX4 repülőgépébe fejlesztenek teljesen elektromos rendszereket, az ezzel kapcsolatos munkáról és kihívásokról Bodolai Péter tervezőmérnököt kérdeztük, aki érdekes hobbijáról is mesélt.

Névjegy

Bodolai Péter tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki karán végezte. Itt ismerkedett meg több más jelenlegi kollégája mellett Dr. Balázs Gergely Györggyel, a Rolls-Royce Magyarország ügyvezető igazgatójával, aki akkor a BME E-motion kerékagymotoros versenyautó tervezői csapatának vezetője volt. Bár a diploma megszerzését követően más területen helyezkedett el, végül egy baráti ajánlás révén 2018-ban csatlakozott a vállalathoz és kezdte el munkáját a légiiparban. Jelenleg is tervezőmérnöki feladatokat lát el a közel 40 tagot számláló Vertical VX4 motorért felelős csapatában.

Mi vonz a légiiparban?

Leginkább a technológiai innovációk, hiszen ez egy valóban úttörő munka. 4 évvel ezelőtt, amikor a vállalathoz kerültem nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon még nagyon újszerűnek számított a légiiparban az elektromos repülés és nyugodtan mondhatjuk, hogy még mindig az. Nagyon örülök, hogy egy olyan, innovatív fejlesztéseket végrehajtó csapat tagja lehetek, amit a nagy múltú Rolls-Royce képvisel. A márka ugyanis úttörőként már több mint egy évszázada jár élen az új technológiák kifejlesztésében. A munkám során a fenntartható repülést formáló technológia fejlesztésével foglalkozok, ami a hétköznapokban is elhivatottá tesz a zöldebb jövő kialakításában.

Mi motivál a mindennapokban?

Leginkább a tény, hogy a mérnök munkatársaimmal olyan technológiákat fejlesztünk, amelyek korábban nem léteztek. Ezekkel pedig egy olyan jövőt formálhatunk, amellyel a környezetünket is óvjuk. A Rolls-Royce a teljes karbonsemlegességet tűzte ki fő céljául, és ez egy rendkívül nemes cél. Én pedig büszke vagyok arra, hogy ennek a folyamatnak jómagam is szerves része lehetek.

Milyennek látod a repülés jövőjét? Hogyan fogják a technikai fejlesztések a fejlett légiközlekedés jövőjét befolyásolni?

Amíg a munkánkat korábban a prototípus-fejlesztés jellemezte, vagyis egy teljes iparág számára szerettük volna bebizonyítani, hogy ezeknek az új technológiai megoldásoknak van létjogosultsága a légiiparban, addig napjainkban már sokkal inkább tanúsított, tömeggyártásra is alkalmas termékeket kívánunk létrehozni, amik teljesen átformálják légiközlekedést. Fantasztikus látni azt, hogy ez a változás mindössze pár év alatt zajlott le. Már tudjuk, hogy a rövid távú repülés esetében a teljesen elektromos, hosszabb távon pedig a hibrid-elektromos meghajtás jelenti a jövőt a fejlett légiközlekedésben. Egy sűrűn lakott területen vagy nagy városokban, ahol a zajszennyezés is magas, ez rendkívül jó hatással lehet a levegő minőségére.

Melyek a Vertical VX4 projekt legnagyobb kihívásai?

A Vertical egy eVTOL, azaz egy teljesen elektromos, függőlegesen fel- és leszálló (all-electric Vertical Take Off and Landing) repülőgép, amely függőlegesen képes helyből felszállni, pontosan ugyanúgy, mint egy helikopter. Ezt követően viszont az első motorokat vízszintes helyzetbe állítva a hagyományos repülőgépekhez hasonlóan folytatja tovább útját. Mindezt teljesen elektromos üzemben. Ez a sűrűn lakott településeken – ahol nincs megfelelő hosszúságú kifutópálya –, könnyebbé teszi a városi légi közlekedést. Ami számunkra kihívás, az egyben úttörő megoldás is, hiszen a piacon esetlegesen még nem létező technológiák kifejlesztése adja a munkánk gerincét. A Verticalban például mind a nyolc légcsavarhoz külön készítünk a legmagasabb biztonsági szint mellett motorokat, amiket egy központi vezérlőegység irányít. A tervezés során fontos kritérium a tömeg, a hatásfok, a teljesítmény, illetve jelen esetben például a megfelelő léghűtés kialakítása, elegendő keresztmetszetű beömlők, légszűrők elhelyezése. Hiszen egy ilyen érzékeny szerkezetnél olyan minőségű levegőre van szükség, hogy egyáltalán ne kerülhessen bele szennyeződés.

Milyen egy ennyire sokszínű és nemzetközi csapatban dolgozni?

A Rolls-Royce egy igazán nemzetközi vállalat, ami külön motivál, szeretek a külföldön dolgozó kollégákkal megismerkedni, sokat lehet tőlük tanulni, és maga a munkafolyamat is rendkívül izgalmas. A Vertical repülőgép motorfejlesztő csapata, aminek a tagja vagyok nagyjából 30-40 főből áll, közülük mindössze hárman vagyunk magyarok. Többnyire német kollégákkal dolgozom együtt, de az Egyesült Királyságból és Norvégiából is kapunk támogatást. Jó dolog megismerni a többi nemzetiség munkakultúráját, jó barátságok születnek.

Milyen mérföldkövek állnak a csapat előtt?

A legfőbb távlati célunk a szériagyártás, a jelenlegi célkitűzésünk viszont az első motor prototípus elkészítése a jövő év elejéig. Ezt követi a tesztelés, vagyis a szükséges terhelések és mérések elvégzése, végül a végső termék kifejlesztése az előzetesen szimulált tervek alapján.

Egy nem mindennapi szenvedélynek is hódolsz szabadidődben, mesélnél erről?

Közel 8 éve tanulok operaénekesnek, ez idő alatt volt szerencsém több koncerten és operaelőadáson fellépni mind Magyarországon, mind külföldön: Olaszországban, Erdélyben, Angliában, Litvániában. Azért szeretem a klasszikus zenének ezt a vállfaját, mert teljesen kikapcsol a hétköznapok forgatagából. Úgy gondolom, hogy a mérnöki munka és a zenélés nagyon jól kiegészítik egymást. Az éneklés mellet zongorázni és orgonálni is tanultam. Ha van időm, szívesen gyakorlok, illetve Máriaremetén kántori szolgálatot is ellátok.

Villámkérdések

Kedvenc ételed: Szeretem a magyar ételeket, ugyanakkor az olasz konyha is nagy kedvencem.

Utolsó könyv, amit olvastál: Louise L. Hay: Éld az életed!

Hobbi, amit szívesen végzel szabadidődben: Az opera nyelve az olasz, Így most olaszul tanulok egy anyanyelvi tanártól, ami külön öröm.

Hely, ahová szívesen utaznál elektromos repülővel: A Verticallal indulnék el egy olyan hegyvidékes területre, ami nehezen megközelíthető hagyományos repülőgéppel. Ilyen például az Alpok hegyvonulatai.

Amit igazán szeretsz a Rolls-Royce-ban: Örülök, hogy egy olyan innovatív cégnél dolgozhatok, amely elhivatott a fenntartható repülés kialakítása iránt, ráadásul még a munkahelyi légkör is fantasztikus.

rolls-royce.com/magyarorszag    


NEWS ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - Rolls-Royce Magyarország ; - BME ; Robot, automatika, automata ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: