Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Ezek a cégek lehetnek a 2023-ban visszaesésre számító építőipar nyertesei

2023.02.23

Forrás: FleishmanHillard Café Kft., PlanRadar Sajtóközlemény
A hazai építőipar termelése 2022-ben három százalékkal növekedett a megelőző évhez képest, a termelés értéke a Központi Statisztikai Hivatal adatai* szerint megközelítette a 6.874 milliárd forintot. A 2016 óta tartó lendület azonban megtört, az előrejelzések idén már visszaeséssel számolnak.


Az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az ágazat jelenlegi helyzetét és az idei kilátásokat áttekintő gyorsértékelése** szerint az építőipar, beleértve a tervezés, kivitelezés, mérnöki szolgáltatás és üzemeltetés területét, egyaránt csökkenő pályára kerül 2023-ban. A várhatóan élesedő versenyből azok a cégek kerülhetnek ki nyertesként, amelyek képesek jelentősen növelni hatékonyságukat, felszámolni technológiai lemaradásukat, felgyorsítani a digitalizációs megoldások alkalmazását az építőipari munkafolyamatokban.

A jelenleg 375 ezer embert foglalkoztató magyarországi építőipar 2016-tól kezdődően látványos növekedési pályán haladt, egészen 2022 végéig. A megtorpanásban több tényező is szerepet játszott. Az ÉVOSZ gyorsértékelése** felidézi, hogy az alapanyagok csaknem felét importból beszerző ágazatban a hiányt ugyan sikerült elkerülni az elmúlt két évben, de a világkereskedelemben tapasztalt drágulás hatásait nem lehetett kivédeni. A hazai építőipar termelői árai tavaly összeségében több mint 25 százalékkal emelkedtek.

A szakszövetség emlékeztetetett arra is, hogy a Kormány tavaly mintegy 2100 milliárd forint értékű közösségi megrendelést ütemezett át a 2024 utáni időszakra, ami nehéz helyzetbe hozta az építőipari szereplőket, csökkent a rendelésállományuk. Az ÉVOSZ előrejelzése szerint idén nem várható a fizetőképes kereslet további bővülése, az ágazatot az ipari szektor létesítményei és a logisztikai beruházások húzhatják, miközben a lakásépítés és az állami megrendelések volumene várhatóan visszaesik. 

A gyorsértékelés szerint az építőipar fejlődését továbbra is jelentősen hátráltatja a szakemberek, a modern gépi eszközök és a fejlett technológiák hiánya, miközben az élesedő verseny arra készteti a cégeket, hogy növeljék hatékonyságukat és a munkaerő megtartása érdekében emeljék a fizetéseket. 

„A versenyképeség, a hatékonyság növelésében kulcsszerepe van az építőipari folyamatok digitalizációjának. Ma már Magyarországon is elérhetőek azok a szoftverek, amelyek könnyen kezelhetőek, alapszintű használatuk elsajátításához nincs szükség hosszadalmas tanfolyamokra, előképzettségre, ráadásul az eszközigényük is minimális. Elég, ha a terepen dolgozó szakmunkásoknál ott van az okostelefonjuk, amelyen valós időben nyomon tudják követni a feladataikat, dokumentálhatják az elvégzett munkát, feljegyezhetik az esetleges hiányosságokat. A projektek szereplői ezekkel a megoldásokkal időt és pénzt takarítanak meg, előnyre tehetnek szert versenytársaikkal szemben” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari és épületfenntartási szoftvert forgalmazó bécsi cég magyarországi képviselője.

A hatékonyság növelése azért is kiemelten fontos, mert az ÉVOSZ tapasztalatai szerint romlik az ágazat jövedelmezősége, ami a 2016 és 2019 közötti időszakban – igaz, nagy szórást mutatva – átlagosan még 15 százalék körüli volt, de tavalyelőtt a nem várt mértékű alapanyagár- növekedés, 2022-ben pedig az orosz-ukrán háború gazdasági hatásai miatt visszaesett 8-10 százalék közé. Idén ez az arány tovább csökkenhet, így az építőipari cégek elemi érdeke azt diktálja, hogy minden lehetséges eszközzel igyekezzenek felszámolni a technológiai lemaradást, felgyorsítani a költségkímélő megoldások minél szélesebb körű alkalmazását.  

*Forrás: Központi Statisztikai Hivatal https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/epi/epi2212.html  
**Forrás: az ÉVOSZ sajtóközleménye https://evosz.hu/sajto/sajtokozlemenyek/838-sajt%C3%B3k%C3%B6zlem%C3%A9ny-az-%C3%A9p%C3%ADt%C5%91ipar-2022-%C3%A9vi-%C3%A1gazati-gyors%C3%A9rt%C3%A9kel%C3%A9se,-kitekint%C3%A9s-2023-%C3%A9vre  

A PlanRadar egy platform- és eszközfüggetlen webalapú SaaS-megoldás (Software as a Service), építési és ingatlanprojektek dokumentációjához és kommunikációjához. Minden munkafolyamat optimalizálására használható, a hiba- és feladatkezeléstől kezdve, a karbantartáson, épületellenőrzésen, és építési dokumentáción keresztül, egészen az átadás-átvételig. Az alkalmazás telepítés nélkül elérhető minden webes felületen, valamint okostelefon és táblagép applikációként is, melyek természetesen az összes szoftverre optimalizálva vannak. Segítségével a felhasználók minden információt megoszthatnak egymással, legyen szó akár a digitális alaprajzokról vagy BIM-modellekről, valamint nyomon is követhetik ezeket. A munkafolyamatok digitalizálásával a PlanRadar csökkenti a hibák gyakoriságát, időt takarít meg minden érintett fél számára, és nagymértékű hatékonyságnövekedést tesz lehetővé: az ügyfelek beszámolói szerint akár heti 7 munkaórát is megtakarítanak. A bécsi székhellyel rendelkező vállalat jelenleg több mint 14.500 ügyfelet szolgál ki több mint 60 országból.

www.planradar.com/hu/    


NEWS ; Ipari hírek ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Ingatlan, építőipar

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: