Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Egy megoldás az építőipar hat égető gondjára

2023.02.02

Forrás: FleishmanHillard Café Kft., PlanRadar Sajtóközlemény
Bár a legfrissebb, tavaly novemberi adatok* azt mutatják, hogy a hazai építőipar jól teljesített, a szakértők, az ágazati szereplők többsége idén már visszaesésre számít.


Az építőipari szoftverét Magyarországon is forgalmazó, bécsi székhelyű PlanRadar hat olyan problémát azonosított, amelyek a világ minden pontján, így nálunk is fékezhetik a terület fejlődését, ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a fejlett technológiák, a digitalizáció szélesebb körű alkalmazása hogyan segítheti a gondok megoldását.

Bár a szakértők többsége idén visszaesést jósol, ez még egyáltalán nem látszik a tavaly novemberi adatokon. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentése szerint* a hazai építőipar teljesítménye ebben az időszakban 7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, és 6,9 százalékkal múlta felül az októberit. Az építményfőcsoportok termelése közül az épületeké 18,6 százalékkal nagyobb, az egyéb építményeké 6,9 százalékkal kisebb volt. A megkötött új szerződések volumene 3,8 százalékkal emelkedett a 2021. novemberi bázishoz képest, a meglévő szerződésállomány értéke viszont 1 százalékkal visszaesett. Ez az utóbbi adat már arra figyelmeztet, hogy az építőiparra komoly nyomás nehezedik, az ágazat kemény kihívásokkal kénytelen szembenézni. A PlanRadar ezek közül hatot azonosított**úgy, hogy megoldásokat is kínált a kezelésükre.

1. Folyamatosan emelkedő anyagárak

Az anyagárak az elmúlt évtizedben folyamatosan emelkedtek, ez a tendencia, ha mérséklődő ütemben is, de jövőre is érvényesülhet az előrejelzések szerint. Az építőipari cégek nehezen tudnak lépést tartani a drágulással, de ha a fejlett, digitális megoldásokkal naprakészen követik a változásokat, rugalmasabban módosíthatják terveiket, költségvetésüket.  

2. Balesetek

Az építőiparban a biztonság kulcskérdés. A rendkívüli események okait, körülményeit rögzítő szoftverek komoly segítséget jelentenek az előírások, a gyakorlat gyenge pontjainak azonosításában, a protokollok módosításában, a balesetek megelőzésében. 

3. Gondok az ellátási láncban

Az ellátási láncok szakadozása miatt egyre fontosabbá válik az alapanyagok mozgásának pontos nyomon követése a projektek helyszínén és azon kívül.  A digitalizáció lehetővé teszi a folyamat automatizálását, ami megkönnyíti a vállalatoknak, hogy a kivitelezési folyamatban minden szükséges alapanyag időben megérkezzen, rendelkezésre álljon.

4. Munkaeszközök, alapanyagok, flotta nyomon követése

A munkaeszközök állapotának, az alalapanyagok mennyiségének és minőségének nyomon követése összetett feladat. Az építőipari szoftverek néhány gombnyomással teljes és részletes képet adnak a pillanatnyi helyzetről, legyen szó a raktárkészletekről, vagy éppen az üzemanyagfogyasztásról, karbantartási feladatokról. 
 
5. Környezeti hatások

A környezetvédelmi előírások szigorodásával egyre fontosabbá válik az építési hulladék kezelése, a károsanyag kibocsátás csökkentése. A digitális megoldásokkal ezek a folyamatok is egyszerűen ellenőrizhetőek, nyomon követhetőek.  

6. Küzdelem az idővel

A projektek összetettsége miatt az idő állandó kihívást jelent az építőipari csapatoknak. Helyszíni szemlék, az ezzel járó utazások, megbeszélések, tervmódosítások, megannyi idő és pénzigényes feladat egy projekt megvalósításakor. A digitalizáció segítségével ezek a folyamatok egyszerűbbé, áttekinthetőbbé válnak, ha ezeket a technológiákat beépítik mindennapi működésükbe, az építőipari csapatok hatékonyabbak, versenyképesebbek – és végső soron sikeresebbek – lehetnek. További cikkek, kutatási eredmények az építőipar helyzetéről, a digitalizáció szerepéről a PlanRadar magyar nyelvű blogján érhetőek el, ITT: https://www.planradar.com/hu/blog/  

*Forrás: A KSH jelentése: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/epi/epi2211.html  
** Forrás: A PanRadar blogja https://www.planradar.com/hu/az-epitoipar-6-legnagyobb-kihivasa-napjainkban/  

A PlanRadar egy platform- és eszközfüggetlen webalapú SaaS-megoldás (Software as a Service), építési és ingatlanprojektek dokumentációjához és kommunikációjához. Minden munkafolyamat optimalizálására használható, a hiba- és feladatkezeléstől kezdve, a karbantartáson, épületellenőrzésen, és építési dokumentáción keresztül, egészen az átadás-átvételig. Az alkalmazás telepítés nélkül elérhető minden webes felületen, valamint okostelefon és táblagép applikációként is, melyek természetesen az összes szoftverre optimalizálva vannak. Segítségével a felhasználók minden információt megoszthatnak egymással, legyen szó akár a digitális alaprajzokról vagy BIM-modellekről, valamint nyomon is követhetik ezeket. A munkafolyamatok digitalizálásával a PlanRadar csökkenti a hibák gyakoriságát, időt takarít meg minden érintett fél számára, és nagymértékű hatékonyságnövekedést tesz lehetővé: az ügyfelek beszámolói szerint akár heti 7 munkaórát is megtakarítanak. A bécsi székhellyel rendelkező vállalat jelenleg több mint 14.500 ügyfelet szolgál ki több mint 60 országból.

www.planradar.com/hu/     


NEWS ; Ipari hírek ; Munkagép, haszongép ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Ingatlan, építőipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: