Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Díjazták a jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

2023.01.31

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), Sajtóközlemény
Elismerést kaptak az országos jégkármérséklő rendszer országos és vármegyei legjobb generátorkezelői.


– A generátorkezelők lelkiismeretes munkájukkal több tízmilliárd forintnyi jégkár megelőzéséhez járulnak hozzá, továbbá a rendszer a mezőgazdaság mellett lakossági és ipari létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd – hangsúlyozta Dr. Nagy István agrárminiszter a január 31-i átadóünnepségen.

Ahogy 2018 óta minden évben, 2022-ben is védte a jégkároktól a mezőgazdasági, lakossági, közületi értékeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetett országos jégkármérséklő rendszer. A rendszer működtetésének alapkövei a generátorkezelők, akik közül a legjobban teljesítők Dr. Nagy István agrárminisztertől és Győrffy Balázs NAK-elnöktől vehettek át elismerést.

Mint Nagy István agrárminiszter a január 31-i dunaharaszti ünnepségen fogalmazott:

„Magyarországon kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer működik, amely számos helyzetben segítséget nyújt a gazdálkodóknak. Ennek egyik fő eleme az országos jégkármérséklő rendszer. A generátorkezelők lelkiismeretes munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy éves szinten több tízmilliárd forint kárt előzzünk meg a mezőgazdaságban, továbbá a rendszer lakossági és ipari létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd. Minden egyes forint, amelyet a rendszerre fordítunk, 33 forint termelési értéket óv meg. Ez hatalmas eredmény a gazdasági károk és esetleges emberi tragédiák megelőzésében és mérséklésében. A generátorkezelőket köszönet illeti teljesítményükért, elkötelezettségükért és lelkiismeretes munkájukért, amelyet sokszor nehéz körülmények között kell teljesíteniük. Higgyék el, sokan vannak – a mezőgazdaságban dolgozók ezrei – akik hálásak a munkájukért és tisztelik a tevékenységüket.”  

Győrffy Balázs, a NAK elnöke részletezte: „A NAK által működtetett jégkármérséklő rendszer az ország 986 pontjáról – 219 automata és 767 manuális talajgenerátor segítségével – juttat ezüst-jodidot a felhőkbe. A generátorokat 2022-ben – az április 15-e és szeptember 30-a közti védekezési szezonban – 99 napon kellett, összesen 212 091 üzemórára bekapcsolni. Az eredmények pedig beszédesek: tavaly a gazdálkodók csak 28 400 hektárra jelentettek be jégkárt, míg 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos rendszer, jóval több mint kétszer ekkora területre, 72 ezer hektárra. A rendszer évről évre bizonyítja létjogosultságát, ebben nagy szerepe van a generátorkezelőknek, akik nap mint nap készenlétben állnak és gyorsan reagálnak a riasztásokra.”  

A díjazottak:

Az ország 2022. évi legjobb generátorkezelője: Kasza Károly (Bács-Kiskun vármegye)

Vármegyei legjobb generátorkezelők:

Baranya: Höbling Mátyásné
Békés: Dékány József Istvánné
Borsod-Abaúj-Zemplén: Hornyák Sándorné
Csongrád-Csanád: Zámbó József
Fejér: Kovács Ferenc
Győr-Moson-Sopron: Brányi Sándor
Hajdú-Bihar: Juhász Zoltán
Heves: Tóth János
Jász-Nagykun-Szolnok: Nagy József
Komárom-Esztergom: Pillmann Imre
Nógrád: Sós Lászlóné
Pest: Becze János
Somogy: Csiga Zoltánné
Szabolcs-Szatmár-Bereg: Liba Zoltán
Tolna: Nyúl István
Vas: Zrinszki Ferenc
Veszprém: Lábas-Táskai Margit
Zala: Czibor Zoltánné

Háttér: 

A NAK által kiépített országos jégkármérséklő rendszernek a 2022-es az ötödik üzemelési éve volt, működtetéséhez az Agrárminisztérium a Kárenyhítési Alapból évi legfeljebb 1,5 milliárd forintot biztosít. A talajgenerátorok ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét.

A jégesők előfordulása nem zárható ki teljesen, azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz annál, mint amelyek a rendszer használata nélkül hullanának le.

A jégkármérséklő rendszer működését szakmailag az Országos Meteorológiai Szolgálat támogatja.
A generátorokat 2022-ben az április-júniusi időszakban jellemzően főleg a Dunántúlon kellett bekapcsolni az esetenkénti heves zivatarok miatt. A nyári, szinte egész Európát sújtó történelmi mértékű aszály miatt július-augusztusban sokkal kevesebbszer és alapvetően csak helyi jelleggel volt jégveszély, ami miatt a megszokottnál ritkábban volt szükség a generátorok bekapcsolására. Szeptemberben a megszokottnál jóval nagyobb mennyiségű csapadék hullott az országban, abban a zivataros időszakban 14 napon kellett bekapcsolni a generátorokat, szeptemberben nem kevesebb mint 35.009 órát mentek a generátorok.

További információk a jégkármérséklő rendszerről: https://www.nak.hu/szolgaltatasok/jeger  

Címkék: jégkármegelőzés, országos jégkármérséklő rendszer, díjazás, generátorkezelő,  

www.nak.hu   


NEWS ; Ipari hírek ; Munkagép, haszongép ; Fém, gépipar ; Agrár ; - NAK ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: