Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Repülőtéri értesítő 2022. december 20.

2022.12.20

Forrás: Budapest Airport, Hírek
• Egymillió alá esett megint a havi utasforgalom a repülőtéren
• Akár 12 órával a járatindulás előtt feladható a poggyász a Wizz Air járataira
• Határidőre befejeződött a B3-B5 gurulóút felújításának első üteme


• Zöld Béka Díjat nyert a Budapest Airport első fenntarthatósági jelentése 

Egymillió alá esett megint a havi utasforgalom a repülőtéren

Novemberben tovább folytatódott a már októberben megkezdődött lassulás a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalmában; a nyári 80-81% után az év tizenegyedik hónapjában már csak a 2019-es szint 76%-át érte el a repülőtér utasforgalma, ami azt jelenti, hogy novemberben 969.888 utas fordult meg a légikikötőben. Ezzel összesen 11 hónap alatt 11.200.319 főt regisztrált a Budapest Airport, 186%-kal többet, mint 2021-ben. A repülőtér-üzemeltető idén 12 millió feletti utasszámra számít, a jövő évre pedig a korábbi becslésnél kétmillióval kevesebbet, 14 millió utast prognosztizál a vállalat. A várható visszaesés a gazdasági lassulásra, az inflációra és a légitársaságokra kivetett adóra vezethető vissza.

A cargo növekedés viszont továbbra is töretlen Budapesten; a Budapest Airport novemberben 17.635 tonna légiárut kezelt, 8,1%-kal többet, mint októberben. A növekedés hátterében a karácsony közeledtével megnövekedő kereslet áll, ugyanakkor az éves szintű volumenemelkedés is eléri a 8,1%-ot; a tavalyi 164.957 tonna után idén 178.362 tonna árut kezeltek a budapesti repülőtéren november végéig.

Akár 12 órával a járatindulás előtt feladható a poggyász a Wizz Air járataira

Novembertől a Wizz Air járataival utazók számára akár a járatindulást előtt 12 órával, hajnali 3:00 és este 22:00 óra között elérhető az önkiszolgáló poggyászfeladás lehetősége. Az újításnak köszönhetően az érintett utasok online vagy a Kálvin téri üzletben található kioskok segítségével díjmentesen, a korábbi 3 óra helyett akár 12 órával a gépindulás előtt kinyomtathatják a poggyászfeladáshoz szükséges poggyászcímkéket, a csomagokat pedig feladhatják a budapesti repülőtér termináljain, ahol az átvilágítást követően a Budapest Airport poggyászosztályozó csarnokában, biztonságos helyen megőrzik azokat. Az utasoknak ezt követően a poggyászukkal kapcsolatban nincs teendőjük; azokat a megszokott módon a földi kiszolgáló vállalat személyzete helyezi el indulás előtt a repülőgép csomagterében.

A Budapest Airport és a Wizz Air a fejlesztéssel lehetővé teszi az utasok számára, hogy egy általuk választott korai időpontban elvégezzék az utazás előtti legfontosabb teendőket, ezáltal a repülős utazás folyamata még gördülékenyebbé válik.

Határidőre befejeződött a B3-B5 gurulóút felújításának első üteme

A repülésbiztonság fenntartását szem előtt tartva, valamint az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) szabályozásaival összhangban szeptemberben nagyszabású gurulóút- és futópálya-felújítási munkák kezdődtek a repülőtéren, amelynek első üteme a terveknek megfelelően december elején lezárult.

A fejlesztés első ütemében a szakemberek 3.976 négyzetméteren kiszélesítették a B5 gurulóút teherbíró betonburkolatát, 19.340 négyzetméteren cserélték az aszfaltpadkát és 2.433 folyóméteren elvégezték a fénytechnikai, 3.249 folyóméteren pedig a csapadékvíz alépítmény-hálózat cseréjét. A projekt során a repülésbiztonság, valamint a zökkenőmentes utasforgalom fenntartása mellett a Budapest Airport kiemelt figyelmet fordított a környezetvédelemre is; a munkálatok megkezdése előtt elvégezte a környéken élő ürgepopuláció áttelepítését, az építési munkák alatt keletkezett hulladékot több, mint 95%-át előkészítette az újrahasznosításhoz, amelynek köszönhetően a vállalat a hulladék repülőtérről történő elszállításából adódó, kb. 3.700 teherautó által generált károsanyag-kibocsátást is elkerülte. A projekt eredményeképp a repülőtér-üzemeltető az új hálózatok kialakításával nemcsak a rendelkezésre álló kapacitásokat, hanem az üzembiztonságot is tovább növelte. A gurulóutak fejlesztésével párhuzamosan a repülőtér üzemeltetője felújította a II. futópálya esővízelvezetési-rendszerét is, kihasználva a gurulóúton zajló munkálatok miatt szükségessé váló futópálya zárást.  

A beruházás értéke 3,6 milliárd forint (8,8 millió euró), a fejlesztés összértéke pedig a csatlakozó beruházásokkal (beruházáshoz csatlakozó fénytechnikai kiváltó nyomvonalak kialakításával és a II. futópálya vízelvezetésének felújításával) együtt eléri a 4,3 milliárd forintot (10,5 millió eurót). 

Zöld Béka Díjat nyert a Budapest Airport első fenntarthatósági jelentése

A Budapest Airport elnyerte a Deloitte Zöld Béka Díját az Első Fenntarthatósági Jelentés kategóriában. A független, szakértő zsűritagok által odaítélt elismerést a Budapest Airport fenntarthatósági vezetője, Katona Sarolta vette át, aki kiemelte: „Úgy gondoljuk, hogy azon felül, hogy egy vállalat mit tesz a fenntarthatóság terén, nagyon fontos az is, hogy transzparensen nyilvánosságra hozza az eredményeit. Tavaly készítettük el a Budapest Airport új vállalati stratégiáját - és ezen belül a fenntarthatósági stratégiáját, - amely többek között tartalmazta a monitorozási és a jelentési rendszer fejlesztését. Innen egyenes út vezetett a fenntarthatósági riport kiadásához. A Zöld Béka Díj nagy megtiszteltetés számunkra, és egyúttal visszaigazolás is arra vonatkozóan, hogy magas színvonalú az a munka, amit végeztünk, és megérte a belefektetett energiát.”

A Budapest Airport egyik legfontosabb célkitűzése, hogy 2035-re (a vállaltnál 15 évvel korábban) elérje a nettó zéró kibocsátású működést a vállalat közvetlen kibocsátására vonatkozóan. Ennek érdekében a repülőtér-üzemeltető következetes stratégiát követ, amelynek legfontosabb pillérei a megújuló energiára való átállás, az energiahatékonysági projektek, illetve az e-mobilitási törekvések. Ezen kívül kiemelt stratégiai elem a hulladékkezelés fejlesztése, a zajvédelem és a fenntartható épületek kivitelezése is.

www.bud.hu   


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - BUD ; Munkagép, haszongép ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Ingatlan, építőipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: