Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Az ipar számára jelenleg az energiahatékonyság a leghatékonyabb módja a költség- és a kibocsátáscsökkentésnek

2022.11.29

Forrás: Momentum Communications Kft., ABB Sajtóközlemény
• Egy független jelentés 10 olyan intézkedést emel ki, amely az ipari felhasználókat segíti energiahatékonyságuk azonnali javításában


•  Az energiahatékonyság javítása rövid- és középtávon jelentősen csökkenti az energiaszámlákat és a kibocsátást a termelékenység veszélyeztetése nélkül

•  Az ipar a világ legnagyobb villamosenergia-, földgáz- és szénfogyasztója, a villamosenergia-igény 42 százalékát adja

Mivel a vállalkozások világszerte példátlan nyomással szembesülnek az energiaköltségek és az éghajlatváltozás sürgőssége miatt, az Energiahatékonysági Mozgalom új jelentése szerint az ipari energiahatékonyság javítása a leggyorsabb és leghatékonyabb módja annak, hogy a vállalkozások csökkentsék az energiaköltségeket és az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az Energiahatékonysági Mozgalom egy mintegy 200 szervezetből álló globális fórum, ahol a szervezetek megosztják egymással ötleteiket, bevált gyakorlataikat és kötelezettségeiket egy energiahatékonyabb világ megteremtése érdekében.

A ma megjelent „Industrial energy efficiency playbook”, azaz „Ipari energiahatékonysági forgatókönyv” 10 intézkedést tartalmaz, amelyeket egy vállalkozás azonnal megtehet energiahatékonyságának javítása, valamint az energiaköltségek és a kibocsátás csökkentése érdekében. Azokra a kiforrott, széles körben elérhető technológiai megoldásokra összpontosít, amelyek gyors eredményeket és megtérülést biztosítanak – és széles körben alkalmazhatók. 

„Az energiahatékonyság a vállalatok és az éghajlat számára egyaránt előnyös” – mondta Kevin Lane, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) senior energiahatékonysági programvezetője. 
„Míg az iparnak minden fronton foglalkoznia kell az éghajlatváltozással – például a megújuló energia felhasználásának növelésével, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású folyamatokba való befektetéssel és a körkörös üzleti modellek fejlesztésével –, az energiahatékonyság az a kiemelkedő üzletközpontú lehetőség, amely a legjobb rövid távú kibocsátáscsökkentési kilátásokkal bír. A jelentésben szereplő 10 intézkedés ismert, költséghatékony erőforrás, és gyorsan nagy léptékben alkalmazható, hogy segítse a vállalatokat klímaambícióik tettekké alakításában. 

Az IEA szerint az ipar a világ legnagyobb villamosenergia-, földgáz- és szénfogyasztója; a teljes villamosenergia-igény 42 százalékát adja, ami több mint 34 exajoule energiának felel meg.*1  A világ öt legnagyobb energiafogyasztó országa – Kína, az Egyesült Államok, India, Oroszország és Japán – körében a vas- és acélipar, a vegyipar és a petrolkémiai ipar a legnagyobb energiafogyasztó. Ez az energiafogyasztás a jelenlegi inflációs környezetben magas költségekkel jár. Továbbá az IEA szerint 2021-ben kilenc gigatonna CO2-kibocsátásért is felelős volt, ami a végfelhasználói ágazatok teljes közvetlen kibocsátásának 45 százaléka.

A jelentést megelőzően a megkérdezett szervezetek közé tartozik az ABB, az Alfa Laval, a DHL Group, az IEA, a Microsoft és az ETH Zürich, a svájci szövetségi technológiai intézet. A közreműködők javaslatokat tettek az ener-giaauditok elvégzésétől egészen az ipari gépek megfelelő méretezésére vonatkozóan, amelyek gyakran túl nagyok az adott feladathoz, és így energiapazarlással járnak. Az adattárolás áthelyezése telephelyi szerverekről a felhőbe az IT-rendszerek által fogyasztott energia körülbelül 90 százalékát takaríthatja meg.*2 A fosszilis tüzelőanyagokról való átállás felgyorsítása, az ipari flották villamosítása, a gázkazánok hőszivattyúkra való átállítása vagy a jól karbantartott hőcserélők használata szintén hatékonyságnövelést eredményez.

A további lépések közé tartozik az érzékelők telepítése és a valós idejű digitális energiafigyelés, hogy felfedjék az úgynevezett „szellemeszközök” jelenlétét, amelyek készenléti állapotban áramot használnak, ellentétben egy digitális ikerpárral, amely a termelés megszakítása nélkül képes szimulálni a hatékonysági lépéseket. Az intelligens épületgépészeti megoldások segítségével vezérelt energiaellátó rendszerek, világítás, reluxák, valamint fűtés, szellőztetés és légkondicionálás (HVAC) energiamegtakarítást eredményez az ipari létesítményekben. 

Egy következő javaslat a változtatható sebességű hajtások telepítése, amelyek akár 30 százalékkal javíthatják a motorral hajtott rendszerek energiahatékonyságát, azonnali költség- és kibocsátásnyereséget eredményezve. Ha a jelenleg működő több mint 300 millió ipari villanymotorral hajtott rendszert optimalizált, nagy hatásfokú motorokra cserélnék, akár 10 százalékkal is csökkenhetne a globális villamosenergia-fogyasztás.

„Léteznek olyan energiahatékonysági megoldások, amelyek segíthetik az ipart az éghajlatváltozás mérséklésében és az energiaköltségek csökkentésében a teljesítmény és a termelékenység veszélyeztetése nélkül” – mondta Tarak Mehta, az ABB Motion üzletágának elnöke. „Az energiahatékonyság terén elért legújabb technológiai fejlődésnek köszönhetően az iparban jelentős és könnyen elérhető fejlesztési potenciál rejlik. Tehát a pénzmegtakarítás érdekében a világítás lekapcsolása és a termelés leállítása helyett, ez a fontos, új jelentés bemutatja azokat a gyakorlati lépéseket, amelyeket a vezetők tehetnek az energiafelhasználás és számláik csökkentése érdekében a jelenlegi működés fenntartása mellett.

Azokat az üzleti vezetőket és szakértőket, akik energiaköltségeik és szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentéséről többet szeretnének megtudni, meghívjuk egy különleges paneleseményre, amely részletesen foglalkozik a jelentésben bemutatott lehetőségekkel és azok kihasználásával. Az esemény december 13-án kedden 16:00 órakor kezdődik, ezt követően pedig igény szerint videó formájában lesz elérhető. Regisztráljon itt:
https://energyefficiencyplaybook.events.abb.com/   

__
*1  https://www.iea.org/reports/electricity-market-report-december-2020/outlook-2021  
*2  https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=56950  

Az Energiahatékonysági Mozgalom egy olyan kezdeményezés, amely összehozza a hasonló gondolkodású érdekelt feleket az innováció és egy energiahatékonyabb világ érdekében történő cselekvés érdekében. A Mozgalmat az ABB indította el 2021-ben és az egész iparban pozitív visszhangot kapott; 2022. novemberéig mintegy 200 vállalat csatlakozott hozzá. https://join.energyefficiencymovement.com/ #energyefficiencymovement  

Az ABB technológiai vezető szerepet tölt be a villamosítás és automatizálás területén, amely fenntarthatóbb és erőforrás-hatékonyabb jövőt tesz lehetővé. A vállalat megoldásai összekapcsolják a mérnöki know-how-t és a szoftvereket, hogy optimalizálják a gyártást, mozgatást, energiaellátást és üzemeltetést. A több mint 130 éves kiválóságra építve az ABB mintegy 105.000 alkalmazottja elkötelezett az ipari átalakulást felgyorsító innovációk előmozdítása mellett. 
www.abb.com  

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban. 

ABB weboldal: http://new.abb.com/hu  
Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag  
Instagram: https://www.instagram.com/abb_magyarorszag/  
YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag   

www.abb.hu    


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; - ABB ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; - Microsoft ; Fém, gépipar ; Műanyag, gumi, üveg, szénszál ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Ingatlan, építőipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; Kiállítás, konferencia

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: