Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Így lehet erősíteni a bizalmat és enyhíteni a kontármunka okozta károkat az építőiparban

2022.11.25

Forrás: FleishmanHillard Café Kft., PlanRadar Sajtóközlemény
Az építőipar a bizalomra épül, és bár valamelyest javult az ágazatban dolgozók teljesítményének megítélése az elmúlt egy évben, egy friss kutatás adatai azt mutatják, hogy a jelenlegi, közepesnek mondható szint messze van az ideálistól.


Az építőipari alapanyagok gyártója, a Mapei Kft. 7.800 személy bevonásával készült felmérésének* eredménye a bizalmatlanság egyik okaként a kontármunkából fakadó károkat jelölte meg. A hozzá nem értés miatt keletkezett veszteségek összegének átlaga országosan ugyan csökkent valamelyest az elmúlt évben, de még igy is kiugróan magas, elérte a 738 ezer forintot. A bizalom erősítése és a károk megelőzése azért is kulcskérdés, mert a kutatás szerint az ágazati szereplők jelentős többsége, csaknem háromnegyede úgy látja, hogy inkább rossz irányba mennek a dolgok az építőiparban. A megoldást a digitalizáció jelentheti.

A kutatás készítői megalkottak egy mérőszámot, az Építőipari Bizalmi Indexet. A résztvevők maximum 5 csillaggal értékelhették a szakemberek munkáját, ezekből a válaszokból számították ki az eredményt egy-egy szakterületen. Az egy évvel korábbi 3,53-as értékhez képest a mostani, 3,62-es főindex némi javulást mutat, de összességében közepes bizalmi szintet jelez. A legjobb értékelést a megelőző évhez hasonlóan a villanyszerelők kapták, 3,98 csillagot, a legrosszabbul a generálkivitelezők teljesítettek, 3,32 volt az indexük értéke. 

A kontármunka károsultak aránya 21 százalék, vagyis minden ötödik válaszadó számolt be valamilyen, a szakszerűtlen munkából fakadó anyagi veszteségről. Ez első ránézésre kiugróan soknak tűnhet, pedig valójában számottevő, 8 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A kontármunka aránya régiónként eltérő. A legmagasabb Budapesten, 26 százalék és Közép-Magyarországon, 25 százalék, a legalacsonyabb, 17 százalék az Észak-Alföldön. A közép- és nyugat magyarországi régiókban emelkedett a kontárok okozta károk összege, míg Budapesten és Kelet-Magyarországon csökkent. Az átlagos kárösszeg továbbra is kiugróan magas Közép-Magyarországon, 1,12 millió forint. Ennél lényegesen alacsonyabb, 470.197 forint az észak-alföldi régióban.

Az elégedett megrendelők együttes aránya nem változott: 23 százalék jónak, 36 százalék mestermunkának értékelte a nála dolgozó szakemberek munkáját. A 60 százalékos elégedettségi arány javításának egyik hatékony eszköze lehet a digitalizáció.

„Bár sokan –tévesen– a nagyvállalatok számára elérhető eszköznek tekintik, az építőipari folyamatok pontos nyomon követését biztosító szoftverek használata már a kisebb építkezéseknél, felújításoknál is megtérül. A könnyen kezelhető, jól áttekinthető digitális megoldásokkal elkerülhetőek az áldatlan viták a megrendelők és a kivitelezők között, ráadásul nincs szükség nagyobb beruházásra, elegendő egy okostelefon, hogy mindenki naprakészen lássa, követhesse, hol tart a munka, hol van elmaradás, hol kell javítani a hibákat, hol történt mulasztás. Kis befektetéssel nagy gondokat lehet elkerülni a szoftverek használatával” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari és épületfenntartási szoftvert forgalmazó bécsi cég magyarországi képviselője.

A bizalom erősítése, a kontármunka okozta károk mérséklése azért is fontos, mert a kutatás eredménye szerint a válaszadók 71 százaléka borúlátóan értékeli az ágazat jövőjét. Mindössze a megkérdezett építtetők 12 százaléka gondolja azt, hogy jó irányba tart az építőipar. A kilátásokat a szakemberhiány, az emelkedő építőanyagárak és vállalási díjak, a kontármunka és a rossz tapasztalatok együttesen rontják. 

*Forrás: A Mapei Kft. kutatása: https://www.mapei.com/hu/hu/sajtokozlemenyek-es-hirek/hirek-es-esemenyek/esemeny-reszletei/2022/11/11/csokkent-am-igy-is-horribilis-az-epitoipari-kontarmunkak-kara   

A PlanRadar egy platform- és eszközfüggetlen webalapú SaaS-megoldás (Software as a Service), építési és ingatlanprojektek dokumentációjához és kommunikációjához. Minden munkafolyamat optimalizálására használható, a hiba- és feladatkezeléstől kezdve, a karbantartáson, épületellenőrzésen, és építési dokumentáción keresztül, egészen az átadás-átvételig. Az alkalmazás telepítés nélkül elérhető minden webes felületen, valamint okostelefon és táblagép applikációként is, melyek természetesen az összes szoftverre optimalizálva vannak. Segítségével a felhasználók minden információt megoszthatnak egymással, legyen szó akár a digitális alaprajzokról vagy BIM-modellekről, valamint nyomon is követhetik ezeket. A munkafolyamatok digitalizálásával a PlanRadar csökkenti a hibák gyakoriságát, időt takarít meg minden érintett fél számára, és nagymértékű hatékonyságnövekedést tesz lehetővé: az ügyfelek beszámolói szerint akár heti 7 munkaórát is megtakarítanak. A bécsi székhellyel rendelkező vállalat jelenleg több mint 14.500 ügyfelet szolgál ki több mint 60 országból.

www.planradar.com/hu/    


NEWS ; Ipari hírek ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Ingatlan, építőipar

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: