Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Az ipari automatizálás legújabb megoldásai - Összefoglaló az SPS 2022 konferenciáról

2022.11.17

Forrás: Siemens, Hírek
A TIA Portal új verziójától kezdve a fenntarthatóságot növelő mesterséges intelligencián át a felhőalapú vezérlőrendszerig, gyártási és informatikai technológiák együttműködését könnyebbé és hatékonyabbá tevő megoldásokat mutatott be a Siemens az SPS 2022 kiállításon.


Az okos és digitális automatizálás teljes spektrumát felvonultató SPS konferencia a COVID miatt kihagyott tavalyi év után idén visszatért Nürnbergbe, ahol november 8-10. között 999 kiállító legújabb megoldásait felvonultatva több mint 43 ezer szakmai látogatót fogadott.

– Egy egész kiállító csarnokot megtöltő standján a Siemens gyakorlati példákon mutatta be innovatív megoldásait, amelyek az informatikai (IT) és a gyártási (OT) technológiákat integrálják. A szenzoroktól a „edge computing”-t magába foglaló IoT megoldásokat minimalizált kódírást követelő fejlesztéssel és használatra kész alkalmazásokkal ötvözik – mondta Barabás Zsolt, a Siemens Zrt. értékesítési mérnöke, akit a kiállítás után a friss bejelentésekről kérdeztünk. – Az automatizálás és digitalizáció révén ezek a megoldások nyíltabbá, rugalmasabbá és fenntarthatóbbá teszik a gyártás és a tervezés folyamatait.

Itt a TIA Portal V18 – immár Visual Studio támogatással

A kiállításon debütáló megoldások a Siemens Xcelerator új – partner ökoszisztémát és online piacteret is tartalmazó – digitális üzleti platformjának részét alkotják, amely könnyebb, gyorsabb és méretezhető transzformációhoz segíti a vállalatokat, méretüktől és digitális érettségüktől függetlenül.

Kiemelkedik közülük a TIA Portal integrált fejlesztőkörnyezet V18-as verziója, amely többfelhasználós eléréssel támogatja a mérnök- és fejlesztőcsapatok együttműködését, az automatizációs könyvtárak közös létrehozását, menedzselését és vállalati szintű bevezetését.

A TIA Portal egyik újdonsága az IT-központú megközelítést alkalmazó SIMATIC AX – mondta Barabás Zsolt. – Bár a TIA Portal alapvetően automatizálási és hajtástechnológiai megoldásokat alkalmaz, a SIMATIC AX kiegészítéssel az IT-szakemberek is mérnöki funkciókat fejleszthetnek benne az általuk ismert Visual Studio eszközeivel, a verziókezeléshez és a teszteléshez pedig a GitLab nyílt forráskódú DevOps szoftvercsomagját használhatják. Az általuk létrehozott könyvtárakat zökkenőmentesen integrálhatják a TIA Portálba, amelyben a szabványosított kódkészletekkel mindkét oldal együtt dolgozhat. Minthogy a SIMATIC AX is felhőalapú, a vállalatok bárhonnét, bármikor könnyen letölthetik és frissíthetik.

Programozható logikai vezérlők (PLC) fejlesztésében a Siemens több mint hatvan éve élenjár és több, iparági szabvány is a köthető a cég nevéhez, az idei SPS konferencián is újabb PLC-innovációkat vonultatott fel. Az S7 1500-s PLC vezérlőit nagyobb memóriakapacitással és ipari kommunikációs teljesítménnyel vértezte fel, ami gyorsabb és hatékonyabb adattovábbítással segíti az IT-OT integrációt és automatizálást. A redundáns S7 1500 H rendszereknél megjelent az R1-es redundancia, amely már lehetővé teszi a duplikált kommunikációs hálózat kiépítését Profinet hálózatokon így növelve a megbízhatóságot.

A TIA Portal V18-as verziója fejlett (5D/6D) kinematikai, mozgásvezérlési funkciókkal egészült ki, illetve nagy hangsúlyt kapott a mesterséges intelligencia és az ipari robotok integrációja is.

Kisebb a kontroller, de erősebb – energiahatékony SIMATIC vezérlők

Újabb mérföldkőhöz érkezett 4.0-s verziójával a Simatic PCS neo DCS folyamatirányító rendszer, amely 64 ezer folyamatobjektum és 56 vezérlő kezeléséig méretezhető, így tetszőleges ipari folyamat automatizálásra alkalmazható.

A SIMATIC S7-4100 új vezérlővel bővült a PCS neo folyamatirányító rendszer. A kontrollerek jelenlegi generációjához képest – amely hosszú távon elérhető marad – az új vezérlő 30 százalékkal kisebb, így a szekrénybe szerelve kevesebb helyet foglal. A Simatic S7-4100 akár hat darab Profinet vagy Profibus interfészével a kommunikáció terén is nagyobb választási lehetőséget kínál, és a Siemens legújabb lapkakészleteinek köszönhetően akár 50 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt.

Friss funkcióval bővítette a Siemens Analyze MyDrives Edge alkalmazását is, amely a teljes meghajtórendszer energiafogyasztására ad nagyobb rálátást. Mesterséges intelligenciájával az új app a meglévő szenzorokról és mérőeszközökről érkező adatokból nemcsak a meghajtó energiafogyasztását és működési hatékonyságát számítja ki, hanem azt is megmutatja, hogy üzemeltetése milyen költséggel jár és mekkora szénlábnyomot hagy – ezáltal elősegíti a további optimalizálást. 

Standján a Siemens számos példán szemléltette, hogy a SIMATIC Energy Manager Pro és a hozzá kapcsolódó mérőeszközök segítségével a vállalatok miként növelhetik energiahatékonyságukat, és a fenntarthatóságot fokozó megoldásokat hogyan építhetik be installációikba, akár zöldmezős, akár barnamezős beruházást valósítanak meg – mondta Barabás Zsolt. – Mind a SIMATIC Energy Manager Pro szoftver, mind a mérőeszközök palettája elérhető a hazai piacon, itthoni ügyfeleink már több területen is bevezették és eredménnyel alkalmazzák őket. 

www.siemens.hu     


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; AI, MI, Mesterséges intelligencia ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Fém, gépipar ; CNC-PLC ; - Siemens ; Kiállítás, konferencia

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: