Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A Schaeffler nehéz környezetben jó harmadik negyedévet zárt

2022.11.08

Forrás: Schaeffler Sajtóközlemény
• Az árbevétel a harmadik negyedévben árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 20,2 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A rendkívüli tételek előtti EBIT árrés a harmadik negyedévben 8,4 százalék volt (előző év: 7,8 százalék)


• Az Autóipari Technológiák üzletág 2022. harmadik negyedévében az erős gyártási mennyiség-növekedésnek köszönhetően árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 25,2 százalékkal növelte árbevételét

• Az Autóipari Kereskedelem üzletág árbevétele profitált a magas piaci keresletből

• Az Ipari üzletág a beszámolási időszakban 12,5 százalékos megtisztított EBIT árrést ért el, és közel 50 százalékkal járult hozzá a vállalatcsoport eredményéhez

• Az M&A-tevékenységeknél felmerülő be- és kifizetések előtti pozitív szabad cash flow 2022. harmadik negyedévében 240 millió euróra nőtt (előző év azonos negyedéve: 225 millió euró)

• A teljes 2022-es üzleti évre vonatkozó előrejelzés megerősítésre kerültconfirmed

A világszinten tevékenykedő autóipari és ipari beszállító Schaeffler-csoport nyilvánosságra hozta a 2022-es év első kilenc hónapjára vonatkozó időközi beszámolóját. A beszámolási időszakban a Schaeffler-csoport árbevétele 11.790 millió euró volt (előző év: 10.346 millió euró). Az értékesítés árbevételének az előző év azonos időszakához képest elért 8,7 százalékos árfolyamhatásoktól megtisztított növekedése mindenekelőtt a gyártási mennyiségnövekedésre vezethető vissza. Az eladási árakkal kapcsolatos pozitív hatások is befolyásolták az árbevétel alakulását mindhárom üzletágban, mivel a megemelkedett beszerzési költségek nagy részét tovább lehetett hárítani a piacra. 2022. erős harmadik negyedévében az értékesítés árbevétele árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 20,2 százalékkal 4.242 millió euróra nőtt (előző év: 3.332 millió euró).

A beszámolási időszakban valamennyi régió hozzájárult az árbevétel növekedéséhez. Elsősorban az európai és az amerikai régiók könyveltek el az első kilenc hónapban jelentős, árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számított 11,2 illetőleg 11,8 százalékos növekedési rátákat. Miután a nagy kínai régióban a koronavírusjárvány megfékezése érdekében elrendelt lezárás miatt a második negyedévben még csökkentek az árbevételek, a kilenc hónapot átfogó beszámolási időszakban árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétel összességében 2,7 százalékkal nőtt. A harmadik negyedévben a növekedési ráta árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 24,8 százalék volt az előző negyedév mínusz 12,5 százalékos értéke után. Az ázsiai/csendes-óceáni régió 6,0 százalékos árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számított árbevétel növekedést könyvelt el.

A Schaeffler-csoport az első kilenc hónapban 813 millió euró rendkívüli tételek előtti EBIT-et (kamat és nyereségadó-ráfordítások előtti eredményt) ért el (előző év: 962 millió euró). Ez 6,9 százalékos rendkívüli tételek előtti EBIT árrésnek felel meg (előző év: 9,3 százalék). A rendkívüli tételek előtti EBIT árrést magas szállítási és logisztikai költségek terhelték meg. A harmadik negyedévben a megtisztított EBIT árrés 8,4 százalék volt.

„A Schaeffler az első kilenc hónapban a nehéz körülmények ellenére sikeresen gazdálkodott. Valamennyi ágazatban sikerült a megnövekedett költségeket áthárítani a piacra. A tartósan fennálló költség- és tőkefegyelmünk jó alapot teremt ahhoz, hogy fenn tudjuk tartanai versenyképességünket és növelni tudjuk a jövedelmezőséget” – mondta Claus Bauer, a Schaeffler AG pénzügyekért és IT-ért felelős vezérigazgatója.

A versenyképesség további javítása és a fix költségek csökkentése érdekében a Schaeffler AG Igazgatótanácsa elhatározta, hogy kiegészítő szerkezetátalakítási intézkedésekre kerül sor az Autóipari Technológiák üzletágban.
...

Autóipari Technológiák: erős bejövő rendelésállomány az e-mobilitás területen

Az Autóipari Technológiák üzletág az első kilenc hónapban 7.070 millió eurós értékesítésének árbevételt ért el (előző év: 6.286 millió euró). Árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számított 7,0 százalékos árbevétel-növekedés elsősorban az erős mennyiségi növekedésre vezethető vissza 2022. harmadik negyedévében, és ezzel valamelyest elmarad a világszintű személygépkocsi- és könnyű haszongépjárműgyártás 7,5 százalékos értékétől[1]. A jelentős mértékben megemelkedett beszerzési költségeket sikerült áthárítani.

Az első kilenc hónapban minden vállalati területen és minden régióban nőttek az árbevételek. Az e-mobilitás és futómű-rendszerek vállalati területek árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva 28,4 és 28,1 százalékkal a legmagasabb növekedési rátát érték el. A divízió rendelésállománya összesen 9,7 milliárd euró volt, melyből 4,7 milliárd euró jutott e-mobilitás vállalati területre.

A beszámolási időszakban az üzletág 213 millió euró rendkívüli tételek előtti EBIT-et ért el (előző év: 437 millió euró). Ezzel a rendkívüli tételek előtti EBIT árrés ugyanebben a beszámolási időszakban 3,0 százalék volt, és így elmaradt az előző év azonos időszakának 6,9 százalékos értékétől.

Autóipari Kereskedelem: profitál a magas piaci keresletből

Az Autóipari Kereskedelem üzletág az év első kilenc hónapjában 1.516 millió euró árbevételt ért el (előző év: 1.411 millió euró), ami árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 4,0 százalékos növekedésnek felel meg. Ez az emelkedés lényegében az eladási árak pozitív irányú kiigazítására vezethető vissza, ugyanis sikerült a jelentős mértékben megemelkedett beszerzési költségek jelentős részét tovább hárítani a piacra. A járművek továbbra is növekvő állománya és a járművek átlagéletkora miatt magas szinten marad az alkatrészek iránti kereslet, különösen a független autóipari kereskedelemben. A közép- és kelet európai alrégiónak az ukrán háború miatti árbevétel-visszaesését sikeresen tudtuk ellensúlyozni más piacok növekedésével.

Ezek alapján az üzletág rendkívüli tételek előtti EBIT-je 198 millió euró volt (előző év: 207 millió euró), és ezzel ismét jelentős mértékben járult hozzá a vállalatcsoport eredményéhez. Ez 13,1 százalékos rendkívüli tételek előtti EBIT árrésnek felel meg (előző év: 14,7 százalék). Ez, az előző év azonos időszakának értékéhez viszonyított visszaesés a magasabb értékesítési költségekre, mindenekelőtt az előző év azonos időszakának egyszeri pozitív hatására vezethető vissza. Az eladási árak kiigazításai kompenzálják a jelentős mértékben megemelkedett beszerzési költségek nagy részét, ennek köszönhetően a bruttó árrés csak kis mértékben maradt el az előző év azonos időszakának értékétől.

Ipar: közel 50 százalékban járult hozzá az EBIT-hez vállalatcsoport szinten

Az Ipari üzletág a beszámolási időszakban összesen 3.205 millió euró értékesítési árbevételt ért el (előző év: 2.649 millió euró). Árfolyamhatásoktól megtisztított bázison az árbevétel növekedése 15,0 százalék volt. A növekedés elsősorban a gyártási és értékesítési mennyiségek nagymértékű emelkedésére vezethető vissza. Továbbá az eladási árak is pozitívan hatottak az árbevétel alakulására. A mennyiségi növekedésben jelentős szerepet játszott az európai régió, amely az Ipari üzletágban és az Ipari Automatizálás szektorklaszterben jelentős keresletnövekedést könyvelt el az előző év azonos időszakához képest. A szélerőmű szektorklaszter 2022-ben ismét egy nagyon erős harmadik negyedévet ért el, és az első kilenc hónapban valamennyi szektorklaszter közül ismét a legnagyobb mértékben járult hozzá az árbevételhez.

Az Ipari üzletág az első kilenc hónapban 402 millió euró rendkívüli tételek előtti EBIT-et ért el (előző év: 318 millió euró), és ezzel vállalatcsoport szinten mintegy 50 százalékkal járult hozzá a rendkívüli tételek előtti EBIT-hez. A rendkívüli tételek előtti EBIT árrés 12,5 százalék volt, és ezzel kissé meghaladta az előző évi szintet (12,0 százalék), ami elsősorban a bruttó árrésre volt visszavezethető. 2022 harmadik negyedévében a rendkívüli tételek előtti EBIT árrés 14,1 százalékot ért el (előző év azonos negyedéve: 12,3 százalék). Az eladási árak sikeres kiigazításán kívül itt elsősorban a méretgazdaságosság érvényesült az értékesítés jelentős mértékben megnövekedett mennyiségének köszönhetően. Ezzel lehetett kompenzálni a terheket, mint például a megemelkedett beszerzési, valamint szállítási és logisztikai költségeket.

A harmadik negyedévben sikerült továbbá aláírni a szerződést az Ewellix-csoport megszerzéséről. A lineáris technikai komponensek és rendszerek világszintű gyártójának és beszállítójának megvásárlásával a Schaeffler javítani tudja piaci pozícióját mindenekelőtt a lineáris technika területén. A Melior Motion év eleji megszerzése után ezzel az újabb cégvásárlással ismét erősödik az Ipari Automatizálás szektorklaszter. Az adásvételi szerződés lebonyolításával 2023. első negyedévében számolunk.
[*1] Forrás: S&P Global Mobility (2022. október). Tartalmazza a S&P Global © által rendelkezésre bocsátott tartalmakat [IHS Markit Light Vehicle Production Forecast (Base), 2022. október].

...

Pozitív szabad cash flow erős növekedéssel a harmadik negyedévben

Az M&A (mergers & acquisitons, azaz cégek egyesülése & cégfelvásárlás) tevékenységeknél felmerülő be- és kifizetések előtti szabad cash flow 2022. harmadik negyedévében 240 millió euróra nőtt, és ezzel meghaladja az előző év azonos negyedévének értékét (225 millió euró). Ez a beszámolási időszakban a Schaeffler-csoport számára pozitív 35 millió eurós M&A tevékenységeknél felmerülő be- és kifizetések előtti szabad cash flowt eredményez (előző év: 468 millió euró).

A tárgyi eszközökbe történő beruházásokra és az immateriális javakra fordított kifizetések összege (Capex) 2022. harmadik negyedévében 219 millió euró volt (előző év azonos időszaka: 215 millió euró). Ez 5,2 százalékos árbevételhez viszonyított beruházási kvótának felel meg (előző év: 6,4 százalék). A nettó pénzügyi adósság 2022. szeptember 30-i határnapon 2.331 millió euróra nőtt (2021. december 31.: 1.954 millió euró). Az eladósodottság foka, melynek kiszámítása úgy történik, hogy a nettó pénzügyi adósságot elosztjuk a rendkívüli tételek előtti EBITDA-val, 2022. szeptember végén 1,1-szeres volt (2021. december 31: 0,9-szeres). A mérleg főösszeg 2022. szeptember 30-i határnappal közel 14,7 milliárd euróra nőtt (2021. december 31: közel 14,4 milliárd euró).

Az anyavállalat részvényeseinek beszámítható rendkívüli tételek előtti konszernszintű eredmény 2022 első kilenc hónapjában 412 millió euró volt (előző év: 611 millió euró). A szavazati joggal nem rendelkező elsőbbségi részvényenkénti eredmény 0,63 euró volt (előző év: 0,92 euró). A konszern a 2022. szeptember 30-i határnapon 82.702 munkavállalót foglalkoztatott (2021. december 31.: 82.981).

A 2022-re vonatkozó előrejelzés megerősítésre került

A Schaeffler-csoport Igazgatótanácsa a 2022. november 2-án megtartott ülésén az első kilenc hónap jó teljesítményei alapján megerősítette az előrejelzést. A Schaeffler-csoport a 2022-es évre változatlanul 6 és 8 százalék közötti árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétel-növekedéssel számol. A vállalat egyúttal abból indul ki, hogy a 2022-es üzleti évben 5 és 7 százalék közötti rendkívüli tételek előtti EBIT árrést ér el. A Schaeffler-csoport a 2022-es üzleti évre több mint 250 millió euró értékű M&A tevékenységeknél felmerülő be- és kifizetések előtti szabad cash flow-t vár.

„A Schaeffler-csoport a harmadik negyedévben a változatlanul nehéz környezetben jó eredményt tudott felmutatni. Mindenekelőtt az Autóipari Kereskedelem és az Ipari üzleti területek mutattak meggyőző teljesítményt erős árbevétel-növekedéssel és magas rendkívüli tételek előtti EBIT árréssel. Az Autóipari Technológiák üzletágnál az e-mobilitás vállalati terület 4,7 milliárd euró értékű egyre növekvő megrendelései igazolják, hogy a piaci pozíciónkat tovább erősítettük ezen a fontos üzleti területen” – mondta Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG Igazgatótanácsának elnöke.

Igazgatótanács sajtófotói: www.schaeffler.com/en/executive-board   

*1) Forrás: S&P Global Mobility (2022. október). Tartalmazza a S&P Global © által rendelkezésre bocsátott tartalmakat [IHS Markit Light Vehicle Production Forecast (Base), 2022. október].

Jövőre vonatkozó kijelentések és előrejelzések

Jelen sajtóközleményben bizonyos kijelentések esetében jövőre vonatkozó kijelentésekről van szó. A jövőre vonatkozó kijelentések természetüknél fogva számos olyan kockázatot, bizonytalanságot és feltételezést tartalmaznak, amelyek azt eredményezhetik, hogy a tényleges eredmények vagy fejlemények a jövőre vonatkozó kijelentésekben megadott vagy azokban utalásként szereplő eredményektől vagy fejleményektől lényegesen eltérnek. Ezek a kockázatok, bizonytalanságok és feltételezések hátrányos hatással lehetnek az ebben a dokumentumban leírt tervek és fejlesztések eredményére és pénzügyi következményeire. Nem kötelességünk, hogy új információk, jövőbeni fejlemények alapján vagy egyéb okokból adódón nyilvános közlemény útján aktualizáljuk, vagy módosítsuk a jövőre vonatkozó kijelentéseket. Ezen sajtóközlemény címzettjeinek nem szabad aránytalan módon bízniuk a jövőre vonatkozó kijelentésekben, melyek kizárólag ezen sajtóközlemény napján érvényes állapotot tükrözik vissza. Ebben a sajtóközleményben ismertetett múltban előforduló trendekre vagy fejleményekre vonatkozó kijelentések nem tekinthetők olyan kijelentéseknek, miszerint ezek a trendek vagy fejlemények a jövőben is folytatódnak. Az előbbiekben feltüntetett figyelmeztetéseket a Schaeffler vagy annak nevében cselekvő személyek későbbi írásbeli, vagy szóbeli jövőre vonatkozó kijelentéseivel kapcsolatban figyelembe kell venni.

www.schaeffler.hu     


Cégfelvásárlás, cégeladás ; NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Munkagép, haszongép ; Robot, automatika, automata ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; - Schaeffler

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: