Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Megérkezett az első BMW XM

2022.09.28

Forrás: BMW Sajtóközlemény
Fennállása 50. évfordulóját ünnepelve a BMW M GmbH az első olyan nagyteljesítményű modelljét is reflektorfénybe gurítja, amelyben hálózatról tölthető hajtáslánc-technológia dolgozik.


A V8-as benzinmotor és a nagyteljesítményű elektromos motor párosát csatasorba állító plug-in hibrid hajtáslánc-technológia letaglózó menetdinamikai adottságokkal vértezi fel a BMW XM modellt.

Az újfejlesztésű M HYBRID hajtáslánc-technológia, a látványos stílusjegyekkel megfűszerezett, rendhagyó formanyelv és a BMW XM utasterét átjáró, progresszív luxus hangulat egysége a Sports Activity Vehicle (SAV) modellek olyan új értelmezését váltja valóra a nagyteljesítményű szegmensben, amely új célcsoportokkal és új piacokkal ismerteti meg a BMW M modellek hamisítatlan vezetési élményét.

A BMW XM a BMW M GmbH jubileumi évében bemutatott újdonságok fénypontjaként ünnepli világpremierjét, a BMW M1 óta a divízió első önálló modelljeként. A nagyteljesítményű Sports Activity Vehicle formanyelvében számos apró részlet utal a középmotoros sportautó-legendára. A BMW XM sorozatgyártása 2022 decemberében kezdődik az Egyesült Államokban, a BMW Group spartanburgi létesítményében. Az első példányok 2023 tavaszán érkeznek meg a márkakereskedésekbe. A nóvum három kulcsfontosságú értékesítési piaca az Egyesült Államok, Kína és a Közel-Kelet lesz.

M HYBRID hajtáslánc-technológia a lebilincselő menetteljesítményért és az emisszió-mentes utazás élményéért

A BMW XM modellben debütáló M HYBRID hajtáslánc-technológia maximális rendszerteljesítménye 480 kW / 653 lóerő, amelyet a 360 kW / 489 lóerő maximális teljesítményre képes belsőégésű erőforrás és a 145 kW / 197 lóerő maximális teljesítményű elektromos motor együttműködése állít elő. A technológia alapját egy újfejlesztésű, magas fordulatszám-tartományig kalibrált V8-as benzinmotor adja, amelyben a legkorszerűbb M TwinPower Turbo technológia dolgozik. A mérnökök a kipufogócsonkot a 4.4 liter hengerűrtartalmú erőforrás két hengersora közé építették be, a minden vezetési szituációban megfelelő kenésről pedig optimalizált olajleválasztás gondoskodik.

A nyolchengeres benzinmotor teljesítmény-leadását egy nagyteljesítményű elektromos motor támogatja meg, amelyet a tervezők a nyolcfokozatú BMW M Steptronic automataváltóba építettek be. Az elektromos motor maximális teljesítménye már a gázpedál legapróbb érintésére is a sofőr rendelkezésére áll, letaglózó gyorsulási élményt kínálva. Az M HYBRID hajtáslánc-technológia csúcs rendszer-forgatónyomatéka 800 Nm, amelyet a 650 Nm csúcs forgatónyomaték leadására képes belsőégésű erőforrás és a 280 Nm csúcs forgatónyomatékú elektromos motor együttműködése állít elő. Az elektromos motor az innovatív előváltó szakaszban akár 450 Nm tényleges forgatónyomaték leadására is képes.

Egy benzinmotor, egy elektromos motor, három vezetési üzemmód, négy hajtott kerék

A benzinmotor és az elektromos motor intelligensen vezérelt együttműködése minden vezetési szituációban olyan hamisítatlan teljesítményélményt garantál, amely méltó a BMW M divízió emblémájára. A hajtáslánc-technológia kimagasló teljesítménye azonnal rendelkezésre áll, egyenletesen épül és a legfelső fordulatszám-tartományig fennáll. A BMW XM 4,3 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre, az élményt pedig a nyolchengeres motor vérpezsdítő orgánuma és az energiatöbbletet jelző egyedi hangzásvilág fokozza. A modell sport kipufogórendszerében elektronikusan vezérelt, folyamatosan alkalmazkodó szelepek dolgoznak és a hátsó lökhárító ékeiként most először hatszög alakú, egymás fölé rendezett dupla ikervégződések ragyognak.

A középkonzolon található M HYBRID gombbal a háromféle vezetési üzemmód bármelyike aktiválható. Az ELECTRIC üzemmód zéró emissziójú utazást tesz lehetővé, akár 140 km/órás sebességgel és akár 82 – 88 kilométeren* (WLTP) keresztül. Mindez a modell padlólemezébe épített nagyfeszültségű akkumulátornak köszönhető, amelynek nettó kapacitása 25,7 kWh. A kombinált töltőegység (CCU – Combined Charging Unit) eközben akár 7,4 kW töltési kapacitású AC járműtöltést is lehetővé tesz.

A müncheni központú vállalatcsoport Hans Zimmer zeneszerzővel közösen komponálta meg a jövőbe mutató BMW IconicSounds Electric portfóliót, amely összetéveszthetetlen hangaláfestéssel fűszerezi meg az elektromos motor teljesítmény-leadását. Az M-specifikus hangok már a gázpedál legapróbb érintésére is hamisítatlan hangzásvilágot teremtenek, az M HYBRID hajtáslánc-technológia tisztán elektromos vezetési üzemmódjában. HYBRID vezetési üzemmódban aktiválódó SPORT vagy SPORT PLUS beállításnál azonban a hangaláfestés a belsőégésű erőforrás teljesítmény-leadását támogató elektromos motor működésével szinkronban hallható.

A hajtáslánc-technológia teljesítményét a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás továbbítja a négy hajtott kerék felé. A technológia a hátsókerék-meghajtás preferenciái szerint dolgozik, amely 4WD Sport üzemmódban érezhető leginkább. A bajor prémiummárka ügyfeleinek immár 4WD Sand üzemmód aktiválására is lehetőségük van, amely homokdűnéken és hasonlóan egyenetlen útfelületeken kínál tapadásra optimalizált meghajtást. A BMW XM hátsó tengelyén BMW M sport differenciálmű is dolgozik, a maximális teljesítmény optimális leadása érdekében a teljesen nyitott és teljesen zárt végpontok közötti teljes működési tartományban.

BMW XM LABEL RED: a valaha készült legerősebb BMW M modell

2023 őszén a portfólió a BMW XM LABEL RED csúcsmodellel bővül, amely a BMW M GmbH történetének legerősebb közúti modelljeként érkezik meg az utakra. A modell maximális rendszerteljesítménye 550 kW / 748 lóerő, amelyet a 430 kW / 585 lóerő maximális teljesítményre képes belsőégésű erőforrás és a 145 kW / 197 lóerő maximális teljesítményű elektromos motor együttműködése állít elő. Ehhez 1.000 Nm csúcs rendszer-forgatónyomaték társul, amelyet a 750 Nm csúcs forgatónyomaték leadására képes belsőégésű erőforrás és a 280 Nm csúcs forgatónyomatékú elektromos motor együttműködése állít elő (az adatok a modell aktuális fejlesztési fázisában mért, előzetes értékek).

Összetéveszthetetlen formanyelv, amely a BMW XM erőtől duzzadó kiállását és letaglózó teljesítményét nyomatékosítja

A BMW XM karosszériája az exkluzivitás, a magabiztos kisugárzás és a kimagasló teljesítmény jegyében öltött testet. A modern Sports Activity Vehicle modellek arányai, az erőteljes vonalvezetés, a dinamikusan elnyújtott jármű-sziluett, a hamisítatlan BMW M stílusjegyek, a luxuskategóriájú BMW modelleket idéző frontrész látványos újraértelmezése és a számos apró részlet a BMW XM modell páratlanul extrovertált kisugárzását teremti meg.

A tervezők a modell első fényszóróit két különálló egységre osztották, a BMW hűtőrácsok arany árnyalatú kereteket és világító kontúrt kaptak, az első lökhárítóban pedig nagyméretű légbeömlők határozzák meg a frontrészt. A karosszéria két oldalán végigfutó, arany árnyalatú sávok a BMW M1 oldalát díszítő fekete sávokat idézik. A hátsó szélvédőbe gravírozott BMW emblémák és a szemet gyönyörködtető, lamellás fénydizájn szerint megrajzolt hátsó lámpák ugyancsak a múltbéli legendára tett utalások. A BMW XM alatt exkluzív BMW M könnyűfém keréktárcsák gurulnak, már alapfelszereltségként 21” méretben, az opcionális extrafelszereltség részeként pedig akár 23” méretben.

Utastér: vezetőre összpontosító műszerfal és BMW M Lounge komfortkörnyezet

A BMW XM kifejező formanyelve az utastérben is folytatódik. A műszerfal és az első ülések minden részletükben az aktív vezetési élményt éltetik. Az újdonság alapfelszereltségét olyan tételek színesítik, mint a multifunkciós BMW M ülések, a térdpárnák, a típus-specifikus BMW M bőrkormány, a BMW Head-Up kijelző, illetve az M-specifikus tartalmakkal és optimális váltásokra figyelmeztető jelzésekkel dolgozó BMW Ívelt Kijelző.

A BMW XM utasterének hátsó felét bőséges térérzet, prémium minőségű anyaghasználat és extravagáns formák varázsolják exkluzív BMW M Lounge komfortkörnyezetté. A fűtött háttámlák egészen az utastér oldaláig nyúlnak, a luxus minőségű kényelmet pedig típus-specifikus párnák fokozzák tovább. A háromdimenziós kialakítású, fotópánt-stílusban szegélyezett és 100 darab LED fényforrással világító, művészi tetőkárpit minden tekintetben egyedülálló. Az utastér személyre szabhatóságáról négy felszereltségi szint gondoskodik, valamint az új Vintage bőrkárpit, amelyet a műszerfal és az ajtókárpitok felső részére rendelhetnek meg az ügyfelek. A hangulatvilágítás, a négyzónás automata légkondicionáló, a Harman Kardon surround audiorendszer és a Travel & Comfort rendszer ugyancsak az alapfelszereltség része, miközben az opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettán olyan tételek sorakoznak, mint például a Bowers & Wilkins Diamond surround audiorendszer, amelyet egy 1.500 watt teljesítményű erősítővel, a tetőkárpitban pedig négy hangsugárzóval kiegészítve építenek be a mérnökök.

Csúcstechnológiás futómű, amelyet a menetdinamika és a menetkomfort közötti lehető legnagyobb egyensúly érdekében hangoltak tökéletesre a mérnökök

A BMW XM kifinomult futómű-technológiája a vérpezsdítő vezetési élmény és az utastérben átélhető, pihentető utazás páratlan egységét teremti meg. Az M-specifikus hangolású, csúcstechnológiás rendszerek a BMW M modellek által fémjelzett menetdinamika és a nagyteljesítményű szegmens átlaga fölötti menetkomfort legszélesebb spektrumát kínálják. A bajor prémiummárka ügyfelei az M Setup menüpontban szabhatják személyre a nóvum beállításait. A hajtáslánc- és futómű-technológiai rendszerek minden vezetési szituációban és mindenféle útviszonyok közepette – a nagyvárosi forgalomtól kezdve, az országutakon keresztül, egészen az autópályákig – magabiztos és mindvégig kontrollálható kezelhetőséget garantálnak.

A BMW XM futómű-technológiája az első tengelyen egy kettős ágyazású lengőkarra támaszkodó rugóstaggal, a hátsó tengelyen pedig ötkaros kerékfelfüggesztéssel dolgozik, mindkét tengelyen M-specifikus elasztokinematikai hangolással. A modell alapfelszereltségének az adaptív BMW M Professional futómű-technológia is része, amely a típus-specifikus spirálrugókat, az elektronikusan vezérelt lengéscsillapítókat, valamint – a BMW M modellek történetében először – a 48 voltos technológiával dolgozó, elektromechanikus dőlés- és borulásgátló rendszert is magába foglalja. A kiegészítő Active Roll Comfort funkcióval ez utóbbi oldalanként képes automatikusan csökkenteni az egyenetlen útfelületből adódó karosszéria-kilengéseket, miközben a karosszéria hasmagasságát is aktívan állítja. A BMW XM alapfelszereltségének része továbbá – a BMW M modellek történetében ugyancsak először – az aktív hátsókerék-kormányzás (Integral Active Steering) is, amely nagymértékben fokozza a modell agilitását és kanyardinamikáját, sávváltásokkor pedig iránystabilitását.

A BMW XM tapadását, agilitását és iránystabilitását a hajtásfüggő kipörgés-korlátozás és az integrált keresztdinamika-vezérlő technológia rendszereinek együttműködése is nagymértékben fokozza. A BMW M sport fékrendszer az integrált fékrendszer részeként dolgozik és kétféle pedálbeállítást kínál. Utóbbiak a fékpedál erősségét és érzékenységét egyaránt szabályozzák. Alapfelszereltségként a modell 21” méretű BMW M könnyűfém keréktárcsákon gurul le a gyártósorról, az opcionális extrafelszereltségek palettáján azonban 22” és 23” méretű felnik is megtalálhatók.

A vezetést támogató rendszerek páratlanul széles portfóliója

A BMW XM a vezetést támogató rendszerek eddigi legátfogóbb palettáját kínálja a BMW M GmbH nagyteljesítményű modelljeinek történetében – legyen szó akár az alapfelszereltségről, akár az opcionális extrafelszereltségeket egyesítő portfólióról. A bajor prémiummárka a BMW XM modellhez alapfelszereltségként kínálja a Driving Assistant csomagot, amelynek része a frontirányú ütközésre figyelmeztető rendszer (Front Collision Warning), a korrigáló kormánymozdulatokra is képes, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (Lane Departure Warning), a kikerülési segédlet (Evasion Aid), az éberségfigyelő rendszer (Alertness Assistant) és a sebességkorlátozás-kijelzés (Speed Limit Info) is. Az opcionális extrafelszereltségek között a Driving Assistant Professional csomag is megtalálható, amely olyan intelligens rendszereket kínál, mint a Stop & Go funkcióval dolgozó aktív tempomat (Active Cruise Control with Stop & Go), a kormányzó- és sávtartó asszisztens (Steering and Lane Control Assistant), a forgalmi jelzéseket felismerő rendszer, az automata sebességhatár-asszisztens (Speed Limit Assist) és az Aktív Navigáció.

A Parking Assistant Plus parkolóasszisztens ugyancsak az alapfelszereltség része, olyan kiegészítő funkciókkal, mint a parkolási nézet (Parking View), az első és hátsó panorámanézet (Panorama View), valamint a háromdimenziós nézet (3D View).

Személyre szabott vezetési élmény, egyetlen gombnyomással

A BMW XM középkonzolján található vezérlőpanel egy sor típus-specifikus gombnak otthont ad, amelyekkel a bajor prémiummárka ügyfelei számtalan módon szabhatják személyre a vezetés élményét. A sorban első ízben megtalálható az M HYBRID gomb is, amellyel a kívánt vezetési üzemmód aktiválható. A három elérhető üzemmód itt a HYBRID, az ELECTRIC és az eCONTROL. A SETUP gombon keresztül a hajtáslánc-technológia, a futómű-technológia, a kormánymű, a fékrendszer, a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás és az energia-visszatáplálás karakterisztikája állítható be.

Az M MODE gomb a kijelzett tartalmak és a vezetést támogató rendszerek működési elvének személyre szabását segíti. Amint a vezető az alapbeállításként aktiválódó ROAD beállításról SPORT beállításra kapcsol, a vezetést támogató rendszerek közbeavatkozásai kizárólag a sportos vezetéshez szükséges alapvető funkciókra korlátozódnak – akárcsak a digitális műszeregységen megjelenített tartalmak. A kormányra helyezett BMW M memóriagombokkal két átfogó járműbeállítás is egyetlen gombnyomással aktiválható. Az M1 és M2 gombokra az M HYBRID hajtáslánc-technológia kívánt működési üzemmódja, a belsőégésű erőforrás karakterisztikája, a dinamikus menetstabilizáló rendszer (DSC – Dynamic Stability Control) működési határértéke és a BMW M Steptronic automataváltó karakterisztikája programozható fel.

BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés és BMW Head-Up kijelző alapfelszereltségként

A BMW XM széleskörű alapfelszereltségének a BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés is része, a legkorszerűbb BMW iDrive járművezérlő technológia M-specifikus verzióját futtatva. A technológia középpontjában a BMW 8.0 operációs rendszer alapjaira épülő BMW Ívelt Kijelző áll, amely egy 12,3” képernyő-átmérőjű digitális műszeregység és egy 14,9” képernyő-átmérőjű központi kijelző duóját vonultatja fel. Az új kijelzőpárosnak és a BMW Intelligent Personal Assistant folyamatosan bővülő tárházának köszönhetően a bajor prémiummárka ügyfelei már nem csupán érintésekkel és gesztusokkal, de élőbeszéd útján is vezérelhetik a modell központi operációs rendszerének funkcióit. A BMW XM alapfelszereltségének továbbá a BMW iDrive vezérlőtárcsája, a kormánykerék multifunkciós gombjai, a BMW Head-Up kijelző és a BMW Gesztusvezérlés is része.

A BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés másik fénypontja a BMW Maps felhőalapú navigációs rendszer. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető BMW Digital Key Plus okoskulcs azt is lehetővé teszi – biztonságos használatra tervezett ultraszélessávú technológiájának (UWB – Ultra-Wideband) köszönhetően –, hogy a BMW ügyfelei Apple iPhone okostelefonjukkal nyissák ki és zárják le BMW XM modelljüket. Az innovatív okostelefon-integrálhatóság az Apple CarPlay® és az Android Auto™ futtatását is lehetővé teszi, miközben a BMW ID átfogó személyre szabhatóságot kínál. Az újdonságban a személyes eSIM kártya is használható. A minden körülmények között optimális járműkapcsolatról 5G-kompatibilis antennarendszer gondoskodik.

*A maximális teljesítményre, menetteljesítményre, átlagos üzemanyag-fogyasztásra, kombinált energiafogyasztásra, kombinált károsanyag-kibocsátásra és tisztán elektromos hatótávolságra vonatkozó adatok előzetes értékek.

A sajtóközleményben szereplő felszereltségi tételek, csomagok és szintek, műszaki adatok, illetve átlagos üzemanyag-fogyasztásra és kombinált károsanyag-kibocsátásra vonatkozó értékek a németországi piacon elérhető ajánlatokat tükrözik. A sajtóközleményben szereplő adatok és értékek az egyes piacokon eltérhetnek. Az egyes méretadatok és mérési eredmények a Németországban alapfelszereltséggel elérhető modellek értékei, amelyek a keréktárcsák / gumiabroncsok méretétől és típusától, valamint az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető tételek felszerelésétől is függnek.

Az átlagos üzemanyag-fogyasztási, kombinált károsanyag-kibocsátási, kombinált energiafogyasztási és elektromos hatótávolságra vonatkozó értékeket a legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) tesztkörének mérései szerint, valamint a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint számolták ki. Az adatok a Németországban alapfelszereltséggel elérhető modellek értékei, amelyek a keréktárcsák / gumiabroncsok méretétől és típusától, valamint az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető tételek felszerelésétől is függnek. A hivatalos NEDC és WLTP mérési eljárásokról bővebb információt találnak a www.bmw.de/wltp weboldalon.

További információk az új személygépkocsik hivatalos üzemanyag-fogyasztási, fajlagos károsanyag-kibocsátási, illetve elektromosáram-fogyasztási adatairól a „Leitfaden über Kraftstoffverbrauch, die CO2-Emissionen und den Stromverbrauch neuer Personenkraftwagen” (Tájékoztató az új személygépkocsik üzemanyag-fogyasztásáról, károsanyag-kibocsátásáról és elektromosáram-fogyasztásáról) (Guideline for fuel consumption, CO2 emissions and electric power consumption of new passenger cars) kiadványban találhatók, amely minden értékesítési helyen, valamint a Deutsche Automobil Treuhand GmbH (DAT) társaságtól (D-73760 Ostfildern-Scharnhausen, Hellmuth Hirth Str. 1.) vagy a https://www.dat.de/co2 weboldalon szerezhető be.

www.bmw.hu   


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - BMW, MINI, Rolls-Royce ; Robot, automatika, automata ; Radar, szenzor, ultrahang, érzékelő ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Fém, gépipar ; Műanyag, gumi, üveg, szénszál ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: