Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A Schaeffler első féléves eredménye - kihívást jelentő környezetben

2022.08.04

Forrás: Schaeffler Sajtóközlemény
• A nagy kínai régióban a járvány miatt elrendelt lezárások ellenére a vállalat árbevétele 2022. első félévében árfolyamhatásoktól megtisztított bázison enyhén, 3,1 százalékkal nőtt


• A rendkívüli tételek előtti EBIT-árrés 6,1 százalék volt (előző év: 10,0 százalék), melyre az emelkedő beszerzési költségek hatottak hátrányosan 

• Mínusz 204 millió az M&A-tevékenységeknél felmerülő be- és kifizetések előtti szabad cash flow az első félévében (előző év: 243 millió euró), melyet egyszeri, szerkezetátalakítással összefüggő kifizetések terheltek meg

• A teljes 2022-es üzleti évre vonatkozó előrejelzés megerősítésre került

• A transzformáció következetes folytatása: erős bejövő megrendelésállomány az Autóipari Technológiák üzletágnál, Innoplate nevű 50:50 százalékos vegyesvállalat, az Ewellix megvásárlása

A világszinten tevékenykedő autóipari és ipari beszállító Schaeffler vállalat a mai napon nyilvánosságra hozta a 2022-es év első félévére vonatkozó időközi beszámolóját. Az első hat hónapban a Schaeffler-csoport árbevétele 7.548 millió euró volt (előző év: 7.014 millió euró). Az értékesítés árbevételének az előző év azonos időszakához képest elért 3,1 százalékos árfolyamhatásoktól megtisztított növekedése mindenekelőtt az eladási árakkal kapcsolatos pozitív hatásokra vezethető vissza, mivel az emelkedő beszerzési költségek nagy részét sikerült jelentős mértékben áthárítani a vevőkre. 2022. második negyedévében az értékesítés árbevétele árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 4,4 százalékkal 3.790 millió euróra nőtt (előző év: 3.454 millió euró).

Az Autóipari Technológiák üzletág árbevétele az első félévben árfolyamhatásoktól megtisztított bázison enyhén, 1,0 százalékkal csökkent. Az Autóipari Technológiák üzletág árbevételének alakulására jelentős hatással voltak az ingadozó vevői lehívások, melyek az autóipari ágazatban továbbra is fennálló, nagy kihívást jelentő keretfeltételekre vezethetők vissza. Annak ellenére, hogy az Ukrajnában zajló háború miatt a közép- és kelet-európai alrégióban jelentősen visszaesett az Autóipari Kereskedelem üzletág árbevétele, sikerült az előző év azonos időszakához képest árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 3,2 százalékos növekedést elérni. Az Ipari üzletág értékesítési árbevétele az első hat hónapban jelentős mértékben, árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 13,6 százalékkal emelkedett.

Az egyes régiók heterogén képet mutatnak. Míg az európai (6,0 százalék), az amerikai (9,5 százalék) és az ázsiai/csendes-óceáni (3,4 százalék) régiókban az értékesítési árbevétel árfolyamhatásoktól megtisztított bázison emelkedett, addig a nagy kínai régióban az árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétel 8,0 százalékkal visszaesett. Ennek oka elsősorban a második negyedévben a koronavírus járvány megfékezése érdekében elrendelt lezárás volt, mely hátrányosan érintette a régióban zajló gazdasági tevékenységeket.

A Schaeffler-csoport az első hat hónapban 458 millió euró rendkívüli tételek előtti EBIT-et (kamat és nyereségadó-ráfordítások előtti eredményt) ért el (előző év: 702 millió euró). Ez 6,1 százalékos rendkívüli tételek előtti EBIT árrésnek felel meg (előző év: 10,0 százalék). A rendkívüli tételek előtti EBIT árrés visszaesése a beszámolási időszakban elsősorban az erősen emelkedő beszerzési költségekre vezethető vissza, melyeket csak részben lehetett kompenzálni az eladási árak kiigazításával. A járvány miatti árbevétel visszaesés a nagy kínai régióban szintén negatívan hatott az EBIT-árrésre. A beszámolási időszakban 24 millió euró értékű rendkívüli hatások befolyásolták negatívan. Ezek a rendkívüli hatások elsősorban a szerkezetátalakításokkal összefüggő ráfordításokra vezethetők vissza.

„2022 második negyedéve nemcsak a kínai lezárások miatt volt figyelemre méltó, melyek a Taicang-ban található legnagyobb telephelyünket közvetlenül érintették. Sikerült a helyenként jelentős mértékű költséghatásokat, a növekvő inflációs nyomást, valamint az ellátási láncok nehézségeit előrelátóan és körültekintően kezelni. A Schaeffler-csoport ebben a nagy kihívásokat jelentő környezetben olyan szolid eredményt tudott elérni, amellyel messzemenőkig elégedettek vagyunk” – mondta Claus Bauer, a Schaeffler AG pénzügyekért és IT-ért felelős vezérigazgatója.

Autóipari Technológiák: erős bejövő rendelésállomány

Az Autóipari Technológiák üzletág 4.515 millió eurós értékesítésének árbevételt ért el az első félévben (előző év: 4.365 millió euró). Árfolyamhatásoktól megtisztított bázison az árbevétel 1,0 százalékkal esett vissza, mely mindenekelőtt a csökkenő gyártási számokat mutató autóipari ágazat nehéz keretfeltételeire vezethető vissza. Ezzel egyidejűleg zavarok keletkeztek a globális ellátási láncokban, melyek ugyancsak hozzájárultak a vevői lehívások növekvő bizonytalanságaihoz. Ezek a szállítási problémák elsősorban a félvezetők továbbra is fennálló hiányára vezethetők vissza. Ehhez jönnek még az ukrajnai háború és a koronavírus járvány következményei. Ezzel szemben az erősen emelkedő beszerzési költségek áthárítása pozitív hatást gyakorolt az árbevétel alakulására.

Az e-mobilitás és futómű-rendszerek vállalati területek árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva 13,0 és 19,0 százalékkal tovább tudták növelni az árbevételüket a beszámolási időszakban szinte valamennyi régióban. Ezt a pozitív hatást elsősorban az új termékek gyártásának felfuttatása eredményezte.

Összeségében az árbevétel jobban alakult a beszámolási időszakban, mint a világszintű autógyártás, mely 2022 első félévében 1,8 százalékkal esett vissza[*1]. Az Autóipari Technológiák üzletág 0,8 százalékpontos értékkel tudott jobban teljesíteni, mint a világszintű személygépkocsi- és könnyű haszongépjárműgyártás. A divízió rendelésállománya – a bizonytalan környezethez képest – pozitívan alakult az első hónapban és 6,6 milliárd eurós értékkel meghaladta az elmúlt két év szintjét. Ebből 3,2 milliárd euró jutott e-mobilitás vállalati területre, amely ezzel már az első félévben elérte a teljes 2022-es évre kitűzött célt.

2022 első hat hónapjában az üzletág 91 millió euró rendkívüli tételek előtti EBIT-et ért el (előző év: 360 millió euró). Ezzel a rendkívüli tételek előtti EBIT árrés ugyanebben a beszámolási időszakban 2,0 százalék volt és ezzel lényegesen elmaradt az előző év azonos időszakának 8,2 százalékos értékétől. Ez a változás elsősorban a Kínában a koronavírus járvány elleni intézkedések következményeire, a jelentősen emelkedő beszerzési költségekre, valamint a nagyon bizonytalan vevői lehívásokra vezethető vissza.

Autóipari Kereskedelem: 969 millió euróra növelte az árbevételét

Az Autóipari Kereskedelem üzletág az első félévben 969 millió euró árbevételt ért el (előző év: 911 millió euró), ami árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 3,1 százalékos növekedésnek felel meg.

Ez az emelkedés lényegében az eladási árak kiigazítására vezethető vissza, melynek köszönhetően át lehetett hárítani a magasabb beszerzési költségeket. Ehhez az emelkedéshez hozzájárult még az amerikai régió árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számított 11,9 százalékos és az ázsiai/csendes-óceáni régió 24,1 százalékos árbevétel-növekedése. Az európai régióban az árbevétel árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva mínusz 0,3 százalékos értékkel enyhe visszaesést mutatott. Ennek oka mindenekelőtt a közép- és kelet európai alrégiónak az ukrán háború miatti jelentős mértékű árbevétel visszaesése. Ezzel szemben a nyugat-európai, valamint a közép-keleti és afrikai alrégiókban pozitívan alakult az árbevétel.

Ezek alapján az üzletág rendkívüli tételek előtti EBIT-je 126 millió euró volt (előző év: 136 millió euró). Ez 13,0 százalékos rendkívüli tételek előtti EBIT árrésnek felel meg (előző év: 14,9 százalék). Ez, az előző év azonos időszakának magas értékéhez viszonyított visszaesés egyszeri pozitív hatására vezethető vissza, amikor is 2021 második negyedévében költségtérítésre került sor.

Ipar: árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 13,6 százalékos növekedés az első félévben

Az Ipari üzletág az első félévben 2.065 millió euró árbevételt ért el (előző év: 1.738 millió euró). Árfolyamhatásoktól megtisztított bázison az árbevétel-növekedése 13,6 százalék volt.

Az európai régióban 25,7 százalékos volt az árfolyamhatásoktól megtisztított emelkedés, az amerikai régióban 10,0 százalék, az ázsiai/csendes-óceáni régióban pedig 21,0 százalék. Ez a növekedés az eladási árak pozitív hatásai mellett az európai régióban az Ipari disztribúciónál és az Ipari automatizálás szektorklaszternél jelentkező jelentős mennyiségi növekedésre vezethető vissza. Az amerikai régióban, valamint az ázsiai/csendes-óceáni régióban különösen az Ipari disztribúciónál jelentkező magas kereslet is hozzájárult az árbevétel-növekedéséhez. Ezzel szemben visszaesést mutatott a nagy kínai régió árbevétele, mely árfolyamhatásoktól megtisztított bázison mínusz 4,6 százalék volt, ami ott elsősorban a szélerőmű szektorklaszter visszaesésére vezethető vissza.

Az Ipari üzletág az első hat hónapban 214 millió euró rendkívüli tételek előtti EBIT-et ért el (előző év: 241 millió euró). A rendkívüli tételek előtti EBIT árrés 11,7 százalék volt és ezzel majdnem sikerült elérni az előző évi szintet (előző év: 11,8 százalék).

Szerkezetátalakítással kapcsolatos kifizetés terhelte meg a szabad cash flowt

Az M&A (mergers& acquisitons, azaz cégek egyesülése & cégfelvásárlás) tevékenységeknél felmerülő be- és kifizetések előtti szabad cash flow mínusz 204 millió euróra történő visszaesése az első félévben (előző év: 243 millió euró) az eredmény visszaesése mellett a működő tőke megemelésére, valamint a szerkezetátalakításra fordított egyszeri, 204 millió eurós kifizetésre vezethető vissza. Elsősorban a megnövekedett raktárkészletek és követelések eredményezték a működő tőke emelkedését. A szabad cash flow elért értéke jelentősen elmarad az előző év azonos időszakának értékétől (243 millió euró).

Az immateriális javakra és tárgyi eszközökre fordított kifizetések összege (Capex) 331 millió euróra emelkedett (előző év: 268 millió euró), ami 4,4 százalékos árbevételhez viszonyított beruházási kvótának felel meg (előző év: 3,8 százalék). A nettó pénzügyi adósság 2022. június 30-i határnapon 2.552 millió euróra nőtt (2021. december 31.: 1.954 millió euró).

Az anyavállalat részvényeseinek beszámítható rendkívüli tételek előtti konszernszintű eredmény az első félévben 249 millió euró volt (előző év: 463 millió euró). A rendkívüli hatások előtti konszernszintű eredmény 265 millió euró volt (előző év: 437 millió euró). A szavazati joggal nem rendelkező elsőbbségi részvényenkénti eredmény ezzel 0,38 euró volt (előző év: 0,70 euró).

A konszern a 2022. június 30-i határnapon 82.790 munkavállalót foglalkoztatott (2021. december 31.: 82.981).

A 2022-re vonatkozó előrejelzés megerősítésre került

A Schaeffler-csoport Igazgatótanácsa a 2022. július 25-én megtartott ülésén megerősítette a 2022. május 9-én ismertetett előrejelzést. A Schaeffler-csoport a 2022-es évre vonatkozó előrejelzés tekintetében abból indul ki, hogy a Schaeffler-csoport üzleti tevékenységére komoly hatással lesz a makroökonómiai és geopolitikai keretfeltételek rendkívüli bizonytalansága, különösen az Ukrajnában zajló háború kimenete, valamint a koronavírus járvány alakulása.

A Schaeffler-csoport folytatta a transzformáció végrehajtását

Az Autóipari Technológiák üzletágban az e-mobilitás irányába mutató transzformáció sikeresen folytatódott 2022 első félévében is. Az autóipari és ipari beszállító júniusban az üzletág székhelyén, Bühl-ben megrendezett kollokviumán mutatta be a 4 az 1-ben e-tengelyt. Ennél a terméknél az elektromotor, a teljesítményelektronika és a váltó mellett a termomenedzsment is beépítésre kerül a tengelyhajtásba. A harmadik negyedévben lezajlott üzletrészátadással az Autóipari Technológiák üzletág teljes hajtáslánc-rendszerek üzleti területe eladásra került a Lenbach Equity Opportunities II nevű magántőkealap részére.

Ezen túlmenően a Schaeffler és a Symbio cég, mely a Faurecia és a Michelin cégek hidrogéntechnológiával foglalkozó közös vállalata, júniusban aláírta a szerződést egy 50:50 százalék tulajdoni arányú vegyesvállalat megalapításáról. Ez a vegyesvállalat a globális mobilitási és energiamegoldások üzemanyagcelláihoz gyárt majd gázvezető lapokat . Az Innoplate nevű vegyesvállalat a tervek szerint 2024 elején indítja el a gyártást. A franciaországi Haguenau-i telephelyen a kezdetekben évi négy millió gázvezető lapot fognak gyártani azzal a céllal, hogy 2030-ra évente világszerte közel 50 millió gázvezető lap készüljön és több mint 120 embert foglalkoztassanak.

A Melior Motion nevű cég év elejei megszerzése után, melynek köszönhetően az Ipari üzletág mindenekelőtt a robotika területén tudta erősíteni pozícióját. A beszámolási időszak lezárása után jelentette be a Schaeffler az Ewellix nevű társaság megvásárlását, amely az ipari automatizálás szegmensében dolgozik, és amellyel elsősorban a lineáris technika területe bővül.

A 2022. június 22-én megrendezett, az egész vállalatot átfogó, első Klímavédelmi Akciónap keretében megtartott workshopokon a Schaeffler valamennyi telephelyén közel 83.000 munkavállaló összesen több mint 23.000 ötletet dolgozott ki a klímaváltozás megfékezésére.

„A második negyedév különösen nehéz időszak volt. A Schaeffler-csoport azonban ismét bebizonyította, hogy sikeresen tudja kezelni a nehéz körülményeket és a komoly kihívást jelentő piaci helyzetet. Transzformációnkat a második negyedévben is folytattuk” – mondta Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG Igazgatótanácsának elnöke.

Itt érhetők el az Igazgatótanács sajtófotói: www.schaeffler.com/en/executive-board  

*1 Forrás: IHS Markit (S&P Global része), 2022 július.

Jövőre vonatkozó kijelentések és előrejelzések Jelen sajtóközleményben bizonyos kijelentések esetében jövőre vonatkozó kijelentésekről van szó. A jövőre vonatkozó kijelentések természetüknél fogva számos olyan kockázatot, bizonytalanságot és feltételezést tartalmaznak, amelyek azt eredményezhetik, hogy a tényleges eredmények vagy fejlemények a jövőre vonatkozó kijelentésekben megadott vagy azokban utalásként szereplő eredményektől vagy fejleményektől lényegesen eltérnek. Ezek a kockázatok, bizonytalanságok és feltételezések hátrányos hatással lehetnek az ebben a dokumentumban leírt tervek és fejlesztések eredményére és pénzügyi következményeire. Nem kötelességünk, hogy új információk, jövőbeni fejlemények alapján vagy egyéb okokból adódón nyilvános közlemény útján aktualizáljuk, vagy módosítsuk a jövőre vonatkozó kijelentéseket. Ezen sajtóközlemény címzettjeinek nem szabad aránytalan módon bízniuk a jövőre vonatkozó kijelentésekben, melyek kizárólag ezen sajtóközlemény napján érvényes állapotot tükrözik vissza. Ebben a sajtóközleményben ismertetett múltban előforduló trendekre vagy fejleményekre vonatkozó kijelentések nem tekinthetők olyan kijelentéseknek, miszerint ezek a trendek vagy fejlemények a jövőben is folytatódnak. Az előbbiekben feltüntetett figyelmeztetéseket a Schaeffler vagy annak nevében cselekvő személyek későbbi írásbeli, vagy szóbeli jövőre vonatkozó kijelentéseivel kapcsolatban figyelembe kell venni.

www.schaeffler.hu     


Cégfelvásárlás, cégeladás ; NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Robot, automatika, automata ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; - Schaeffler

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: