Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Az ABB Ability™ digitális megoldásai segítenek a CERN-nek, hogy növelje a kritikus hűtőrendszerek energiahatékonyságát

2022.07.18

Forrás: Momentum Communications Kft., ABB Sajtóközlemény
• A partnerségi együttműködés keretében, a kielemzett adatok felhasználásával és a szakértelem segítségével, akár 15 százalékkal is csökkenhet a CERN hűtési és szellőztetési rendszerének energiafogyasztása.


•  Az ABB és a CERN virtuális valóságot hoz létre az online diagnosztika támogatására és a rendszer hatékony és megbízható működésének maximalizálására. 

•  A tanulságokat és a legjobb gyakorlatokat nyilvánosan megosztva más nagyszabású hűtési és szellőztetési projektek irányítói is megtalálhatják az energiahatékonyság növelésének új módjait. 

A CERN, amely a világ egyik vezető részecskefizikai kutatóintézete, és az ABB partnerséget kötött annak feltárására, hogyan lehetne javítani a Genf közelében található telephelyen a laboratóriumi kísérletekhez használt hűtési és szellőztetési rendszerek energiahatékonyságát. A partnerség mintául szolgál más energiaigényes kutatóintézetek számára is, akik csökkenteni szeretnék környezeti lábnyomukat és javítani a megbízhatóságot.

A nem kereskedelmi célú projekt azt hivatott bemutatni, hogy az ABB Ability Digital Powertrain segítségével kielemzett adatok és az ABB szerviz területén meglévő szaktudásának alkalmazásával, miként lehet jobb döntéseket hozni a nagyméretű kutatási létesítmények energiamegtakarítása és megbízhatóságuk növelése céljából. Jelenleg a szivattyúk, a ventilátorok, a kompresszorok és a hűtőtornyok hajtását és üzemeltetetését biztosító motorok 20%-os részarányt képviselnek a CERN teljes energiafogyasztásból, nagyságuk megközelítőleg 260 GWh (gigawattóra).  
  
„Az innovációs partnerségi együttműködéseink segítenek abban, hogy a CERN-ben végzett, a tudomány és a mérnöki gyakorlat határait kitoló munkánkkal pozitív társadalmi hatást tudjunk elérni,” nyilatkozta Han Dols, a CERN Üzletfejlesztési és Vállalkozási (Business Development & Entrepreneurship) részlegének vezetője. „Az ABB-vel kötött partneri együttműködés keretében olyan kielemzett adatokat kapunk, amelyek segítségével csökkenteni tudjuk a saját áramfogyasztásunk környezeti lábnyomát, miközben folyamatosan feszegethetjük egy ilyen nagyméretű létesítmény energetikai határait. Reméljük, hogy példánkkal más, nagy tudományos létesítményeket és az ipart is hasonló lépések megtételére ösztönözhetünk, ezért az ABB-vel kötött megállapodásunk szerint a két fél nyilvánosságra hozza a projekt tanulságait és eredményeit.” 

Mari E. Haapala, az ABB Hajtások üzletágának Digital Lead szakembere így nyilatkozott: „A CERN-nel kötött partnerségünk jól szemlélteti, mit lehet elérni a digitális energetikai felmérésekből és állapotfigyelési szolgáltatásokból származó kielemzett adatokkal, amelyek lehetővé teszik az intelligensebb döntéshozatalt egy nagyszabású tudományos létesítmény elektromos forgóberendezéseivel kapcsolatban. A CERN partnereként segíteni kívánjuk a kutatóintézetet a jövőbeni energiahatékonyság elérését célzó digitális úton.”    

A partnerség lehetővé teszi több száz ipari villanymotor és alkalmazás digitális teljesítményadatainak összegyűjtését. Az ABB szakértői által végzett elemzés pontosan meghatározza, hogy hol és mennyi energiát lehet megtakarítani az áramvételezési menetrendek és a terhelések módosításával, vagy olyan korszerűsítésekkel, amelyek keretében nagy hatékonyságú motorokat és változtatható fordulatszámú villamos hajtásrendszereket (VSD-ket) telepítenek. Ez a megközelítés akár 15 százalékos vagy nagyobb energiamegtakarítást eredményezhet. 

Az adatokat a hűtési és szellőztetőrendszer megbízhatóságának fenntartása érdekében állapotfigyelésre is fel kívánják használni. A monitoring rendszer például érzékeli a rezgéseket is, amelyek jellemzően akkor jelentkeznek, amikor az alkatrészek az élettartamuk végéhez közelednek. Ez lehetővé teszi a CERN mérnökei számára a karbantartás proaktív tervezését és a hűtőrendszerek rendelkezésre állásának védelmét, ahol egy 30 perces nem tervezett kiesés akár 48 órára is leállíthatja a kísérleteket. A reaktív karbantartásról a prediktív karbantartásra való áttérés a karbantartási költségeket is csökkenteni fogja. 

A csapat létrehozza a rendszer virtuális mását is. Ez lehetővé teszi a CERN számára, hogy fejlett előzetes diagnosztikát végezzen és offline tesztelje a forgatókönyveket, miközben fejlesztéseket tervez az új kísérletek és az infrastruktúra hűtésére. A projekt végeredménye egy olyan program lesz, mely lehetővé teszi a CERN számára, hogy a jövőben energiamegtakarítást érjen el és csökkentse tevékenysége környezetre gyakorolt hatását. 

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, azaz a CERN, a részecskefizikai kutatások európai szervezete, a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma. A CERN helyileg a francia-svájci határon található, székhelye Genfben van. A CERN tagjai között a következő országok találhatók: Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Izrael, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország: Portugália, Románia, Szerbia, Szlovákia, Spanyolország, Svédország, Svájc és az Egyesült Királyság. Ciprus, Észtország és Szlovénia a CERN társult tagjai (a társult tagság a tagságot megelőző csatlakozási szakaszt jelenti). Horvátország, India, Lettország, Litvánia, Pakisztán, Törökország és Ukrajna társtagállami státusszal rendelkeznek. Az Európai Unió, Japán, a dubnai Egyesített Atomkutató Intézet (JINR), Oroszország UNESCO és az Amerikai Egyesült Államok megfigyelői státusszal rendelkeznek. A CERN 2022. március 8-ai, illetve 2022. március 25-ei tanácsi határozatok alapján Oroszország és a JINR megfigyelői státusztát felfüggesztette.

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) egy vezető globális technológiai vállalat, amely ösztönzi a társadalom és az ipar átalakulá-sát egy hatékonyabb és fenntarthatóbb jövő megvalósítása érdekében. Az energetika, robotika, automatizálás és hajtás portfólióinak különböző szoftverekkel való összekapcsolásával az ABB kiterjeszti a technológia határait, hogy ezzel a teljesítményt új szintre emelje. A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB sikerességét a világ több mint 100 országában foglalkoztatott 105.000 munkatársa garantálja. 
www.abb.com  

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban. 

ABB weboldal: http://new.abb.com/hu  

Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag  

Instagram: https://www.instagram.com/abb_magyarorszag/  

YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag  

www.abb.hu  


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Munkagép, haszongép ; Robot, automatika, automata ; - ABB ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: