Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A Rolls-Royce új technológiával formálja a hibrid-elektromos repülést, hogy élen járjon a fejlett légiközlekedés piacán

2022.06.22

Forrás: Szekerák Ádám, Rolls-Royce Magyarország Sajtóközlemény
A Rolls-Royce magyar csapata is részt vesz a vállalat turbógenerátor technológia fejlesztésében, ami egy új generációs, kisméretű gázturbinából, villamos generátorból és energiaátalakító egységből áll elsősorban repülőgépek hibrid-elektromos hajtásrendszerei számára.


A turbógenerátor egy fedélzeti energiaellátórendszer, amelynek teljesítménye skálázható. A technológia kiegészíti a Rolls-Royce elektromos hajtásrendszer portfólióját, lehetővé téve a nagyobb hatótávolság elérését fenntartható üzemanyagokkal, később akár hidrogén használatával.

A teljesen elektromos hajtásrendszerek jelenlegi akkumulátor technológiája a függőlegesen fel- és leszálló, valamint ingázó repülőgépek számára tesz lehetővé rövid távú városi, régiók-, illetve olyan szigetek közötti ingázó repülést, mint a norvég vagy a skót szigetvilág. A széles, 500kW és 1200kW közötti teljesítménytartományt lefedő turbógenerátor fejlesztésével új, nagyobb távolságú útvonalak nyílhatnak meg, az akkumulátoros, elektromos repülőgépekhez képest.

A Rolls-Royce magyar, német és norvég szakemberei fejlesztik a turbógenerátort, dolgoznak az egyes rendszerek összekapcsolásán és a repülés közbeni intelligens energiaelosztás biztosításán. A turbógenerátor a felszállást követően feltölti az akkumulátorokat, vagy közvetlenül hajtja a légcsavarokat, lehetővé téve a repülőgép számára, hogy repülés közben váltson az energiaforrások között. A technológia kutatását és fejlesztését részben Németország Gazdasági és Klímavédelmi Minisztériuma finanszírozza.

Rob Watson, a Rolls-Royce Electrical elnöke elmondta: „A Rolls-Royce lesz a vezető beszállítója a fejlett légiközlekedés piacán a teljesen elektromos és hibrid-elektromos energiaellátó- és hajtásrendszereknek, ezek a technológiák idővel nagyobb teljesítményű platformok számára is elérhetőek lesznek. Stratégiánk részeként arra törekszünk, hogy teljesen fenntartható megoldást kínáljunk ügyfeleinknek. Ez azt jelenti, hogy az új turbógenerátoros technológiánk segítségével új, hosszabb útvonalakat nyissunk meg a fenntartható repülésben. Ez egy újabb szintre emeli a hibrid-elektromos légi közlekedést, hiszen több utas utazhat egy alacsony vagy akár nulla károsanyag-kibocsátású repülőgépen.”

„A Rolls-Royce a már meglévő hálózatunkra építve karbantartási szolgáltatásokat is kínál az elektromos rendszerekhez. Továbbá a Rolls-Royce Power Systems üzletága megoldásokat kínál az elektromos repülőgépek gyorstöltéséhez, valamint megbízható, költséghatékony és környezetbarát, fenntartható áramellátást tud biztosítani repülőtereken" – tette hozzá Rob.

Tavaly jelentette be a Rolls-Royce, hogy olyan elektromos és hibrid-elektromos technológiai megoldásokat fejleszt a jövőben, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a vállalat a saját működését 2030-ig, a teljes légiipart pedig 2050-ig karbonsemlegessé tegye. Ennek az elköteleződésnek volt jelentős mérföldköve a magyar Rolls-Royce mérnökök által fejlesztett párhuzamos hibrid-elektromos hajtásrendszer létrehozása, a H3PS projekt. A technológiai mérföldkőről ezen a linken érhető el további információ (https://www.rolls-royce.com/country-sites/hungary-hu/torteneteink/2022/hybrid-electric-aircraft-powered-by-technology.aspx). 

https://www.youtube.com/watch?v=NZQjSlYbCi8&t=4s   
Rolls-Royce | Új turbógenerátor technológia a hibrid-elektromos repülés forradalmasításáért ; 1:32

A Rolls-Royce Magyarországról
A Rolls-Royce Magyarország élen jár innovatív energiaátalakító- és hajtásrendszerek tervezésében, gyártásában és integrációjában, a vállalat megoldásokat kínál a hatékony és fenntartható repüléshez, közlekedéshez és elektromos rendszerekhez. Több mint 100 Rolls-Royce mérnök dolgozik Budapesten fenntartható elektromos technológia fejlesztésén a jövő megoldásaihoz. Kompetenciáik közé tartozik újszerű elektromos eszközök, motorok és generátorok, inverterek, vezérlők, energiatároló berendezések és energiaelosztó rendszerek (EPDS) létrehozása kisrepülőgépek, ingázó repülőgépek, városi légiközlekedés járművei, valamint segédüzemi áramellátó berendezések számára. A Németországban, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Szingapúrban és Norvégiában jelenlévő Rolls-Royce Electrical üzleti terület részeként a Rolls-Royce Magyarország 2019 októberében kezdte meg működését, miután a motorgyártó Rolls-Royce megvásárolta a Siemens technológiai csoporttól az eAircraft belső start-upot.

További információk: rolls-royce.com/magyarorszag   


NEWS ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - Rolls-Royce Magyarország ; Munkagép, haszongép ; YouTube ; Fém, gépipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: