Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Az ABB technológiája biztosítja a csungkingi Raffles City mérnöki csodájának megbízható és fenntartható működését

2022.06.20

Forrás: Momentum Communications Kft., ABB Sajtóközlemény
• Az ABB „Kőbe zárt zene” (Frozen Music) című építészeti videósorozata innovatív épületeket, és az azokat megálmodó építészeket vonultat fel a világ különböző tájairól.


•  A sorozat következő része bemutatja, milyen elgondolások húzódnak meg a kínai Csungking városában található Raffles City Chongqing megtervezésében és működésében.

•  Az ABB nagyban hozzájárult a különleges épület megbízható és környezetbarát működtetéséhez.

A „Kőbe zárt zene” videosorozat az építészet „csúcsait” fedezi fel világszerte. A pár perces filmalkotások áttekintik egy-egy épület tervezését az elhelyezkedés, környezeti hatás, funkció és az új technológiák alkalmazása szempontjából.   

A sorozat következő része egy léptékében lélegzetelállító, jellegében egyedülálló fejlesztést, a kínai Csungking városában található Raffles City Chongqing épületegyüttest mutatja be. Ez az építészeti látványosság távolról szemlélve is összetéveszthetetlen.  A Jangce és a Jialing folyók összefolyásánál körbezárt földnyelven égbe szökő komplexum mára Csungking szimbólumává vált, mely minden irányból – különösen a víz felől nézve – erős benyomást tesz a szemlélőre. 

Ennek a nagyjából egymillió négyzetméter összterületű projektnek a megvalósítása óriási felelősséget rótt a tervezőre és a kivitelezőkre. Moshe Safdie, az építész, aki kész volt vállalni ezt a kihívást, olyan világszerte elismert projektekben vett már részt, mint a szingapúri Jewel Changi Airport, a Marina Bay Sands Hotel vagy a Crystal Bridges Museum of American Art. Moshe szerint tévedés, hogy az építészet az úgynevezett „Heuréka!” pillanatokról szólna. Ő inkább hosszú távú feladatnak, az ötletek szakadatlan továbbfejlesztésének és tökéletesítésének tekinti munkáját, míg az első vázlatok nyomán több lépésben meg nem valósul a papírra vetett mű. 

A Raffles City Chongqing esetében Moshe számára ez a munka közel egy évtizedig tartott. Az eredmény egy feltűnő komplexum nyolc toronnyal – ezek közül kettő több mint 350 méter magas – és egy „vízszintes felhőkarcolóval”, ami a The Crystal nevet kapta. Külső megjelenésében az épületegyüttes a város gazdag történelmét idézi: északi oldalának ívelt vonala széltől dagadó vitorlára emlékeztet, a 300 méter hosszú függőhíd (skybridge) pedig olyan, mintha az ősi városkapu keresztgerendáját látnánk.

Az épület helyszíne, a Chaotianmen tér, egykor Csungking városának birodalmi bejárata volt, ma a városba látogatók felfedező körútjának kiindulópontjaként ismert. Moshe tudta, hogy a projektnek emelnie kell a tér szimbolikus jelentőségét, azaz a folyók felől a város bejáratának kell lennie, míg a város felől a folyókhoz vezető kijáratnak. Felülről 270 fokos kilátás nyílik a folyókra, és azokon túl a hegyekre. 

A városi utcahálózatba beágyazott komplexum észak-dél irányban futó „belső” útjai innovatív forgalomátirányító rendszert, valamint egy metró-, autóbusz- és kompterminálokat egyesítő tranzit csomópontot fognak közre. A közlekedés számos rendelkezésre álló módozata ellenére a Raffles City a gyalogosok igényeiről sem feledkezett meg. A különböző szinteken található számos megközelítési pontnak és gyalogútnak köszönhetően nem gond az irodák, szállodák, apartmanok és szabadidős létesítmények közötti közlekedés. A komplexum területén kialakított parkok és természetközeli terek miatt még 250 méteres magasságban sem kell elszakadni a zöldellő környezettől.

A The Crystal egyfajta „magaslati télikert”, mely a tornyok közül négyet köt össze egymással, benne rekreációt szolgáló létesítményekkel, köztük kertekkel, úszómedencékkel, éttermekkel, szállodai előterekkel és egy üvegpadlóval ellátott kilátóval.
 
A komplexum felépítése és árnyékoló rendszere egész éven át „állja” a helyi klímát. Moshe elmondta, hogy egy olyan városban, amelyben a sokemeletes épületek dominálnak, ma már nincs értelme a föld színén elhelyezni minden közteret. Ezeknek közel kell lenniük az emberekhez, több szinten is. Ha innen közelítjük meg a kérdést, akkor a The Crystal nem pusztán látványosság, hanem valóban segíti az itt élőket és ide látogatókat. 

A sajtó által csak mérnöki csodának nevezett és a LEED-CS előminősítés arany fokozatát elnyerő Raffles City az épületek környezetterhelő hatását csökkentő fejlett technológiákat alkalmazza, legyen szó távfűtésről, hővisszanyerésről, nagy hatásfokú világítási rendszerekről, a természetes megvilágítást érzékelő szenzorokról, vagy éppen az esővíz összegyűjtéséről. Ennek működéséhez az ABB több ezer villamossági terméke is hozzájárul, köztük megszakítók, túlfeszültségvédők és mágneskapcsolók, melyek feladata fenntartani ennek a hatalmas létesítménynek a megbízható áramellátását és elkerülni a kiugró energiacsúcsok létrejöttét.

Öröm látni, ahogy a Raffles City Chongqing életre kel, hatalmas inspirációt nyújtva az itt lakóknak, itt dolgozóknak, az ide látogatóknak, az egész világnak. Vannak, akik szerint Csungking a világ legnagyobb városa, gyakran mégis háttérbe szorul Pekinghez vagy Sanghajhoz képest.  A Raffles City elkészültével gyökeresen megváltozhat ez a kép. Moshe szerint olyan ez a projekt, mintha bejelentenénk a világnak: „Megérkeztünk!”
 
A „Kőbe zárt zene” sorozat további részei ezen a linken tekinthetők meg. Magyar felirattal az ABB Magyarország YouTube csatornáján
https://www.youtube.com/user/ABBMagyarorszag/videos   

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) piacvezető globális technológiai vállalat, mely a hatékonyabb és fenntarthatóbb jövő megvalósítása érdekében ösztönzi a társadalom és az ipar átalakulását. Az ABB energetikai, robotikai, automatizálási és hajtás portfólióit különböző szoftverekkel összekapcsolva tolja ki a technológia határait, hogy ezzel magasabb szintre emelje a teljesítményt. A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB sikerét a világ több mint 100 országában foglalkoztatott mintegy 105.000 munkatárs garantálja. 
www.abb.com   

ABB weboldal: http://new.abb.com/hu  

Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag  

Instagram: https://www.instagram.com/abb_magyarorszag/  

YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag  

www.abb.hu    


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Múzeum, ipartörténet, veterán ; Robot, automatika, automata ; - ABB ; Radar, szenzor, ultrahang, érzékelő ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; YouTube ; Fém, gépipar ; Ingatlan, építőipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: