Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Az autóipar jövője a digitalizáció és az automatizáció

2022.06.08

Forrás: Siemens, Hírek
Átalakul a termelés, több szerephez jut a virtuális tér – és ettől lesz hatékonyabb a gyártás.
A még inkább hatékonyabb autógyártás érdekében tervez összefogni a Mercedes-Benz és a Siemens.


Ennek keretében a Mercedes berlini gyáregysége egy olyan digitális kompetenciaközponttá alakul át, amely nemcsak a helyi gyártás, hanem a teljes konszern fejlesztéseinek motorja lesz a jövőben. Az új üzem működésében és a termékeket illetően is átalakul: az e-mobilitáshoz nélkülözhetetlen autóalkatrészek gyártása is történik majd. Ezt a Siemenstadtban zajló innovációk tovább erősítik, így két modern digitális gyár jön létre a német fővárosban.

A jövő gyártási technológiái a gyakorlatban

Az olyan technológiák, mint a vállalati információtechnológiát (IT) a termelési rendszerekkel (OT) összekötő (ipari) dolgok internete (IoT vagy IIoT) teljesen behálózzák a gyártást, egységes platformot teremtve az adatgyűjtéshez és a döntéshozatalhoz. A Siemens és a Mercedes ilyen megoldásokban gondolkodik: a jövő gyára egyszerre épül a fizikai és a virtuális világra. A digitális tér lehetőséget teremt a folyamatfejlesztésre, a termelésben gyűjtött adatok kiértékelésével. Ehhez a Siemens hardver- és szoftvermegoldásai nyújtanak eszközöket.

Ahhoz, hogy az IIoT valósággá váljon, elengedhetetlen a modern, rugalmas és moduláris kommunikációs rendszerek kiépítése, amihez 5G-re van szükség. Ezzel nemcsak gyorsabbá, de pontosabbá is válik a jeltovábbítás és az eszközök közötti kommunikáció.

A Mercedes-Benz által tervezett MO360 digitális ökoszisztéma a teljes gyártási rendszer modellezésére szolgál – kapcsolódva a Siemens digitális szolgáltatásaihoz. A rendszert már 30 üzemben sikeresen használják, erre alapozva további digitális megoldások is bevezethetők majd világszerte.

A mendix, a Siemens alacsony kódolási igényű platformja különleges lehetőséget kínál a digitalizálódó világban: rugalmasabbá teszi a szoftverfejlesztést, ezzel olyan eszközt biztosít, amellyel a vállalatok igényeire szabott programok egyszerűen hozhatók létre.

Kevesebből még többet

A szűkülő erőforráskészletből kell a jelen és a jövő gyártóinak még többet termelnie. Igaz ez a szűkösen rendelkezésre álló fosszilis energiahordozókra és a hiánycikknek számító alapanyagokra egyaránt. Közben minél alacsonyabban kell tartani az emissziós értékeket, világszerte gyártók és felhasználók egyaránt a fenntarthatóságra törekednek.

Nincs ez máshogy a Mercedes-Benz és a Siemens által közösen megálmodott termelési környezetben sem. A digitális gyáraikat karbonsemlegessé teszik, illetve arra törekednek, hogy ezt a lehető legrövidebb időn belül kiterjesszék más lokációkra is világszerte. Ehhez a Siemens hatékonyságot támogató eszközei nyújtanak segítséget a gyáraknak.

Új szerep jut az embereknek

A digitális munkahely fogalma valósággá válik az új termelőegységekben. A Comfy alkalmazáson keresztül távolról is ellenőrizhető a kollégák jelenléte, a tárgyalók foglaltsága, ezzel kapcsolatot teremt a munkavállalók között, ami a klasszikus vállalati funkciókat biztosítja számukra.

De a digitalizáció kényelme mellett nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a digitális tér lehetőségeinek kihasználása csak megfelelő kompetenciák birtokában lehetséges. Ezért a Mercedes-Benz képzéseket tart a munkavállalóknak, amelyeken a már bevezetett, illetve további, jövőbe mutató digitális alkalmazások megismerésén van a fókusz. Emellett a Siemens digitális tanulási lehetőségeket kínál, a gamifikáció eszközeit felhasználva, amelyek rugalmas egyéni tanulást tesznek lehetővé. A gyártásban dolgozók virtuális képzése csökkenti a betanításból eredő termelési időkiesést, illetve a digitális kompetenciafejlesztésre egyaránt lehetőséget teremt.

Forrás: 
https://www.mercedes-benz.com/en/innovation/vehicle-development/mercedes-benz-and-siemens-launch-partnership/   

www.siemens.hu    


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - Mercedes ; Robot, automatika, automata ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Fém, gépipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; - Siemens

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: